Dagboek van donderdag 28 september

28 Sep

Nataleemoeder325Vanavond (half elf, RTL5) is de moeder van Natalee Holloway te gast bij Jensen! Ze ziet Joran van der Sloot nog steeds als hoofdverdachte en ze snapt niet dat Joran haar niet wil ontmoeten, nu ze in Nederland is. Laten we hopen dat Jensen haar hysterie een beetje binnen de perken kan houden. Misschien moet hij vragen waarom Natelee al eerder van huis was weggelopen en of ze echt wel zo’n goede band met haar dochter had: Natalee wilde helemaal niet terug naar huis, ze wilde op Aruba blijven. Kun je je alles bij voorstellen, met zo’n moeder.

                                ************ 

Samiravandewal2225

Monique Jacobse uit De Bilt… Dat we daar ooit nog eens iets over zouden horen. Het servetje van motel Maarsbergen, een man die op zijn sterfbed een bekentenis aflegt… Het Algemeen Dagblad heeft vandaag een reportage over Peter C.(45), xe2x80x98de wurger van Heerlenxe2x80x99, die in verband wordt gebracht met een groot aantal moorden op heroxc3xafneprostituxc3xa9es in Heerlen en omgeving. Hij zou de grootste seriemoordenaar van Nederland kunnen zijn, het kan ook zijn dat het bij xc3xa9xc3xa9n wat merkwaardige verkrachting blijft, hoe dan ook: zijn naam wordt genoemd in verband met de moord op Monique Jacobse (niet Jacobs, zoals het AD schrijft) in 1976. Ik ken deze zaak uitzonderlijk goed: in het eerste seizoen van Peter R. de Vries Misdaadverslaggever heb ik dit onderzoek voor hem gedaan.

De 17-jarige Monique liep in 1975 van huis weg. Ze woonde bij haar ouders in De Bilt. De familie had tien jaar lang in de Verenigde Staten gewoond, Monique was helemaal verAmerikaniseerd en voelde zich in Nederland helemaal niet thuis. Ze luisterde vaak naar de Amerikaanse legerzenders voor Duitse militairen, het idee was dat ze daar naar een Amerikaanse legerbasis in Duitsland wilde liften. In oktober 1976 werd haar lijk gevonden in de bossen bij parkeerplaats De Heul, aan de A 12 tussen Utrecht en Arnhem. Vermoed wordt dat ze hier van de achterkant naar toe is gebracht. De zaak blijft onopgelost, er zijn weinig aanknopingspunten.

In april 1993 gebeurt er iets merkwaardigs: een onbekende frommelt een servetje, afkomstig uit motel Maarsbergen, door de brievenbus van de postcommandant, H. van Dam. Een van de dochters van de politieman vindt het briefje. Er staan een paar woorden op geschreven. Melkrijder, Groenlo. Kennelijk wil iemand de politie op een spoor zetten, maar waarvan? Niemand begrijpt het en het briefje verdwijnt in de prullenmand. Dan wordt het september 1994. Vrijwel alle kranten brengen het ongelooflijke bericht op de voorpagina: een 73-jarige man uit Groenlo bekent dat hij de moord op Monique Jacobse heeft gepleegd. Het gaat om een oud-docent aan de Scholengemeenschap Maarsbergen. In 1976 woonde deze Harrie A. met zijn gezin op enkele honderden meters afstand van de parkeerplaats De Heul. Enkele maanden voor de zaak verjaard was, raakte hij in gewetensnood. Tijdens angstdromen riep hij tegen zijn vrouw dingen die verband hielden met de moord in Maarsbergen. Zij vertelde dit in een vertrouwelijk gesprek tegen de burgemeester van Groenlo, die het discreet door de politie liet onderzoeken. Tijdens de verhoren legde de man een bekentenis af, die hij later overigens -na contact met een advocaat- weer introk. Voordat de man vervolgd kon worden, pleegde hij eind november 1994 zelfmoord.

We hebben destijds de vrouw van deze man opgezocht. Ze woonde in Duitsland, waar ze oorspronkelijk ook vandaan kwam. Het was een tamelijk onaangename vrouw. De twee moeten een uitermate ongelukkig huwelijk hebben gehad, want Harrie A. was ook niet de gemakkelijkste. Het is niet duidelijk geworden of Harrie A. nu echt die moord had gepleegd, het leek niet erg waarschijnlijk.

Volgens het AD zat Peter C. destijds als 15-jarige jongen op een internaat, vlakbij de plek in Maarsbergen waar het lichaam van Jacobs werd gevonden. De Limburgse politie zou over xe2x80x98zeer sterke aanwijzingenxe2x80x99 beschikken dat de moord door C. is gepleegd. Er zit een bepaalde onlogica in: Monique woonde helemaal niet in Maarsbergen, er is nooit ook maar xc3xa9xc3xa9n enkele aanwijzing geweest dat ze daar contacten had of eerder was geweest, het is alleen de plek waar ze gevonden is. Of weten de Limburgse speurneuzen dat niet? Als je de naam van het slachtoffer al niet goed spelt, hoe zorgvuldig is zoxe2x80x99n onderzoek dan?

De foto bij dit stukje is overigens van een van de Limburgse slachtoffers, Samira van der Wal, ik kon Monique nog niet vinden: het dossier staat niet op de site van Peter de Vries, ik zal mijn oude videobanden moeten raadplegen, dat kan nog wel even duren.

                                                        ***********

JackspijkermanIets luchtigers (na het zure komt het zoet, ik doe soms ook aan politiek): in de laatste aflevering van Koppensnellers zat een veelzeggend detail: het team dat de grapjes maakt bestaat uit mensen die of nooit zelf boodschappen doen, of in elk geval nooit bij de Aldi komen. Er zat een scxc3xa8ne in over een caissixc3xa8re van de Aldi, die op het laatst roept: ‘Zxc3xa9geltjes erbij?’ Iedereen die bij de Aldi komt weet dat dit ongeveer de enige supermarktketen is die (gelukkig) nxc3xadet aan zegeltjes doet.   

No Responses to “Dagboek van donderdag 28 september”

 1. Mary-Ann's Oordeel ;-) September 28, 2006 at 2:45 pm #

  Ik wil niet zeuren HJ, maar in het zelfde stukje waar je de speurneuzen verwijt dat het onderzoek niet echt veel kan zijn geweest omdat ze zelfs haar naam niet goed spellen, heb je zelf ook haar naam niet goed .. je mist de bewuste ” e”

  Verder, zoals we van je gewend zijn, weer een verhelderend stukje..

  Met een groet,

 2. Enrico September 28, 2006 at 3:04 pm #

  Maar ja….ze verkopen computers bij de Aldi….dat dan weer wel

 3. Helikopter September 28, 2006 at 4:58 pm #

  Die Ms Twitty (moeder van Natatlee) moeten ze (Aruba , Ned Staat en Fam van de Sloot) aanpakken voor laster en het mooie is dat er veel te halen valt bij de familie Holloway. Beniewd of Maurice de Hond agv de Deventer Moordzaak ook een mega claim aan zijn broek krijgt, daar (Fam de Hond) is echter aanzienlijk minder geld te halen.

 4. Mookie September 28, 2006 at 6:59 pm #

  Peer H. heeft bekend, zie nos tt pag 107.

 5. Kit September 28, 2006 at 7:19 pm #

  dat gaat over een heel andere zaak, mookie

 6. vliegtuig September 28, 2006 at 8:39 pm #

  Een half miljoen was het toch, Helikopter?

 7. Wippoldenaar September 28, 2006 at 8:43 pm #

  dat was gister toch al mookie?

 8. Laddertje September 29, 2006 at 12:47 am #

  Dat het (overigens verschrikkelijk slechte journalistiek) AD de naam verkeerd spelt, wil toch niet zeggen dat het onderzoek van de politie niet deugt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: