Dagboek van woensdag 27 september

27 Sep

Geldrop2600Er is iets vreemds aan de hand met die zogenaamde bekentenis van Peter H.(41): alleen het Eindhovens Dagblad en de daarbij aangesloten regionale kranten meldden dit vanmorgen, de andere media verwijzen naar dit bericht. Dat inmiddels niet meer op de site van het ED staat. Het is ook vreemd omdat het duidelijk geen officixc3xable bekendmaking was van politie of justitie, mogelijk heeft een rechercheur zijn mond voorbijgepraat. Of een onervaren verslaggever heeft zelf een conclusie getrokken naar aanleiding van het feit dat de voorlopige hechtenis werd verlengd, maar dat zullen we niet hopen voor de beroepsgroep.

Het AD meldt vandaag dat Peter H. tbs heeft gehad voor verkrachtingen in 1988. Als mocht blijken dat Melanie niet op de dag van haar verdwijning is vermoord, moeten er bij de politie koppen rollen: Peter H. is na zijn aanhouding vrijgelaten en meteen gevlucht. Als hij daarna Melanie heeft omgebracht, valt de politie heel veel te verwijten en is men rechtstreeks verantwoordelijk voor haar dood.

Evengoed is het haast niet voor te stellen: hoe kun je een ex-tbs’er die veroordeeld is geweest voor zedendelicten vrijlaten terwijl er alle mogelijke aanwijzingen zijn dat hij iets te maken heeft met de spoorloze verdwijning van een kind? Er gingen ook al enkele dagen geruchten dat Melanie op zaterdag, twee dagen na haar verdwijning, nog twee keer vergeefs zou hebben geprobeerd contact op te nemen met haar familie. Als dat echt zo is, heeft de politie heel wat uit te leggen.

Ik heb vanmiddag nog even een advocaat geraadpleegd, die wel wat kanttekeningen plaatste bij dat vrijlaten: een tbs-maatregel uit het verleden hoeft geen grond te zijn om iemand nu ergens voor vast te kunnen houden. En als de verdachte een plausibel verhaal had over zijn contacten met het verdwenen meisje, kun je zo iemand niet zomaar vasthouden. Peter H. had in eerste instantie verklaard dat hij was gaan vissen; dat bleek duidelijk niet te kloppen, zijn vrouw vertelde later dat hij een wietkwekerij aan het werk was geweest. Dat kxc3¡n plausibel klinken, maar op dit moment lijkt het er toch erg op dat ze zijn alibi niet goed hebben gecontroleerd voor ze hem weer lieten gaan en dat blijft tamelijk onbegrijpelijk.

Het Algemeen Dagblad heeft ‘de slag om Geldrop’ overigens glansrijk gewonnen van haar enige grote concurrent op dit gebied, de Telegraaf. Bij de laatste zal dat tot personele gevolgen leiden, zo wordt gefluisterd. Ik zie John van den Heuvel nog niet meteen afreizen naar Geldrop, waarschijnlijk zal ‘coming star’ Jolande van der Graaf moeten zien te redden wat er nog te redden valt.

Frans Bauer komt niet, zoals eerder aangekondigd, zingen op de begrafenis van Melanie. Hij geeft daar een goede reden voor op: hij is bang dat de aandacht te veel naar hem zal uitgaan.   

                                                            **********

Basvanhout225_1Met de gijzeling van Bas van Hout valt het mee: dat duurde gistermorgen maar anderhalf uur, bij de rechtbank in Rotterdam. Hij wilde niet vertellen van wie hij ‘geheime informatie’ had gekregen in de zogenaamde Mikado-zaak, waarin crimineel Mink Kok verdachte is. Justitie onderzoekt hoe geheime informatie van de AIVD is uitgelekt. Bas beriep zich op zijn verschoningsrecht. Bovendien zou het voor zijn gezondheid niet goed zijn mee te werken met justitie, meende zijn advocate. Hij kon maximaal een jaar worden vastgehouden, maar het bleef dus bij anderhalf uur. Gisteravond besteedde ik daar wat aandacht aan, maar uit de berichten die toen op internet circuleerden was niet op te maken dat Bas al weer vrij was en het was te laat om hem nog te bellen.

‘t Is me anders wel wat, met dat gijzelen van journalisten. Simon Vuyk hangt ook al zoiets boven het hoofd en wat langer geleden, ook in een zaak met Mink Kok, Koen Voskuil. Destijds verslaggever van Spits, thans Nieuwe Revu. Het doel van dit gegijzel is niet om de informatie echt boven water te krijgen, het gaat om intimidatie, in feite is het een dom machtsspelletje. Justitie weet natuurlijk allang van wie Bas die gegevens heeft, dat weet iedereen die een beetje heeft opgelet. Bovendien hoorde ik dat de bron zichzelf ook nog min of meer had gemeld. Maar laat ik er niet te veel over zeggen straks word ik ook nog afgeluisterd. Bijvoorbeeld als ik net met een collega deze zaken doorneem en we bespreken van wie Bas die gegevens heeft gekregen.

"Hij zei tegen mij dat ze zomaar in zijn brievenbus lagen…"

"O ja, ik dacht dat hij zei dat-ie ze van … had gekregen."

"Dat moet dan wel een poosje geleden zijn, die is toch dood?"

"Zou wel een mooie titel zijn voor een boek: "Brief van een dode postbode."

John van den Heuvel schreef in zijn column afgelopen zondag hoe ontstellend langdurig hij is afgeluisterd, tegen alle regels in. Dat zal met Bas ook wel gebeurd zijn. Kleine tip voor justitie: misdaadverslaggevers leuteren en fantaseren over van alles en nog wat, telefonisch en in de kroeg, maar de paar dingetjes die ze zelf belangrijk vinden houden ze voor zich of onder vier ogen.

                                                ***********

No Responses to “Dagboek van woensdag 27 september”

 1. andre September 27, 2006 at 10:47 am #

  ik begin me na een dergelijke tekst altijd spontaan af te vragen wat ik allemaal door de telefoon (ook tegen hj) heb geroepen.

 2. chris September 27, 2006 at 11:07 am #

  He, lees ik het nu allemaal goed??

  Donderdag
  – vermist

  vrijdag
  – politie verdachte gesproken en laten gaan

  zaterdag
  – heeft melanie nog 3 keer geprobeerd contact te zoeken?

  Als ik dit goed lees zou dat een schande voor het politiekorps zijn aldaar.

 3. Mookie September 27, 2006 at 2:16 pm #

  Dit kan toch niet waar zijn jongens?

 4. YM September 27, 2006 at 2:41 pm #

  Waarom heet het vasthouden van mensen door justitie tegenwoordig ‘gijzelen’ ??? Wie is er met die term gekomen? Vroeger werd er gewoon gemeld dat die en die vastgehouden werden door justitie/OM. Zal wel met spectakel te maken hebben, staat natuurlijk leuk zo een kopje in de krant “BvH gegijzeld”

 5. La Luna September 27, 2006 at 5:50 pm #

  Op het eerste gezicht zijn alle meldingen dat de dader van de moord op Melanie zou hebben bekend niet meer vindbaar. Niet bij het ED en niet meer bij nu.nl

 6. chris September 27, 2006 at 8:19 pm #

  HJ, weet jij of het nu een gerucht is, of dat er daadwerkelijk over gesproken wordt dat melanie contact heeft gezocht?

  dit schreef haar stiefnichtje erover !

  [AllendeWijf]
  Uitspraak van Dlight op zondag 24 september 2006 om 00:04:
  Allendewijf; Is het nou die stiefvader die zichzelf vandaag gemeld heeft?

  Veel sterkte voor de familie!

  ja het is de stiefvader van melanie’s vriendin..

  Dat ie dat maar gedaan had toen ze niet dood was..!!:@:@:@:@

  mijn stiefpapa is net bij hun thuis geweest.. en een foto gemaakt van hun voortuin:

 7. Anonymous September 28, 2006 at 11:18 am #

  http://www.eindhovensdagblad.nl/updates/article688641.ece

 8. bert September 28, 2006 at 2:14 pm #

  Op de site van Witheet geeft Bas van Hout zelf een toelichting op het hele gebeuren.

  Link:
  http://witheet.zattevrienden.be/index.php/weblog/comments/storm_in_een_kopje_koffie/

 9. Anonymous September 28, 2006 at 9:43 pm #

  Justitie heeft het verhaal in het ED vandaag bevestigd (zie oa omroep brabant). Waarom zou die krant dat verhaal trouwens niet kunnen brengen? Het staat ook nog op de site, alleen niet op de voorpagina.

 10. Laddertje September 29, 2006 at 12:49 am #

  Als er koppen zouden moeten rollen, dan bij justitie. Die beslist namelijk of een verdachte het bos in gestuurd kan worden, niet de politie. HJ, ik ben beter van jou gewend. Foei…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: