Dagboek van woensdag 30 augustus

30 Aug

Thomashallen1475_1 Later vandaag nog wat nieuws over de zaak-Holleeder: over een huiszoeking bij een broer van Thomas van der Bijl. Kondigde ik vanmorgen aan. Waarbij de vraag vooral was: is dit wel nieuws? Misschien weet iedereen dit al. Ik houd veel, maar niet alles bij. Ik ben eigenlijk meer van de huis- tuin- en keukenmoorden. Ik wist bijvoorbeeld niet eens waarom dat Holleeder-Endstra-gedoe het Kolbak-onderzoek heet. Dat heb ik inmiddels achterhaald: al googelend kwam ik uit bij de collega van crimesite.nl, die wist te melden dat een kolbak het hoofddeksel is van een huzaar en dat men wellicht gedacht heeft aan het leveren van een xe2x80x98huzarenstukjexe2x80x99 met dit onderzoek.

Zoals ik al zei: ik heb niet alles gevolgd, mijn excuus als dit oud nieuws is, maar ik ga er vanuit dat als ik dit soort dingen niet weet, het merendeel van mijn bezoekers het ook niet heeft gelezen. En anders is het een geheugenopfrissertje. En je kunt het ook overslaan.

Tot mij kwamen dus enige flarden proces-verbaal uit het Kolbak-onderzoek. Ik zal de taalfouten van de verbalisanten niet overnemen. Ik duid hen dat niet euvel: of je een moord oplost met een d of met een t is niet zo belangrijk.

Binnengekomen CIE-informatie, staat er. CIE staat voor Criminele Inlichtingen Eenheid, voorheen CID, door advocaten veelal aangeduid als xe2x80x98de sectie stiekemxe2x80x99. "Het onderzoeksteam kreeg op maandag 24 april 2006 te 11.00 uur van de Criminele Inlichtingeneeheid van de Nationale Recherche een proces-verbaal met de navolgende informatie:

"de onlangs geliquideerde Thomas van der Bijl heeft beeld en geluidsopnamen over het doen en laten van Willem Holleeder in de laatste jaren. Deze spullen liggen in een kluis bij zijn broer Joop van der Bijl. Het zou gaan om moorden die in opdracht van Holleeder zijn gepleegd."

Vervolgens wordt beschreven dat er onderzoek wordt gedaan naar de identiteit van de broer en besloten zo snel mogelijk huiszoeking te doen. Omdat officier van justitie Fred Teeven het zelf te druk heeft met het verhoren van getuigen en er ook niet op korte termijn een rechter-commissaris beschikbaar is, wordt er een verbalisant gemachtigd om de xe2x80x98doorzoekingxe2x80x99 te doen. Er rukt meteen een ploeg uit, maar op het betreffende adres is er niemand thuis. Om 13.50 uur, dus nog geen drie uur na binnenkomst van de tip, komt een zoon thuis, die meteen zijn vader belt. Pa is er om tien over twee. "Aan hem is gevraagd of hij in het bezit is van een kluis. Hij toonde mij verbalisant een kluis in de slaapkamer van de woning. Deze kluis is doorzocht en bleek leeg te zijn." Vervolgens wordt er met zeven man het hele huis doorzocht. Er worden een paar honderd cdxe2x80x99s, dvdxe2x80x99s, vijf videobanden en 1 computer in beslag genomen."

Dat is alles. Vraag is: wat staat er op? Dat hoor je dan weer niet. Dat houdt de politie nog even onder de pet, tot kort voor de eerstvolgende zitting. Als het om interessante informatie gaat, krijgen de advocaten het kort voor de zittingsdag en dan hebben ze nog een paar dagen de tijd om te lekken naar deze of gene verslaggever.

                                              ****************

Charlesmanson

Dat is even schrikken, die foto. Nietwaar? Het is Charles Manson, zeer bekend bij de oudere generatie. In de jaren zestig was hij de inspirator van de xe2x80x98hippie-moordxe2x80x99 op actrice Sharon Tate en andere gruwelen in de sfeer van lsd en satanisme. Nu schijnt er in de jaren zeventig in Nederland ook zoxe2x80x99n soort moord te zijn gepleegd. Iemand die er meer over wil weten, vroeg of ik het mij kon herinneren. Ze dacht dat het omstreeks 1974 was. "Er heeft een artikel over in het Parool gestaan, maar het speelde niet in Amsterdam. Het ging over een boer die een schuur had verhuurd aan jongeren uit de Randstad. Ik vermoed in het oosten van het land, of in Brabant. Het was in de lsd-tijd. De volgende morgen kwam de boer kijken. Iedereen was weg, er lag alleen een lijk. Het zag eruit als een offer, alsof het slachtoffer er bij wijze van spreken zelf voor was gaan liggen. Het is maar heel kort in het nieuws geweest, misschien omdat men bang was dat het andere groepen jongeren op een idee zou brengen." Of de zaak is opgelost, is ook niet bekend. Vraag is natuurlijk: wie weet hier meer over?

                                                   ******************

Sidneyrechtbank2_1Gistermiddag diende in Zutphen de rechtszaak tegen Sidney Brandeis, de man die vorig jaar werd opgepakt omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan afpersing. De zaak haalde wat landelijke publiciteit omdat Sidney enige bekendheid geniet als artiestenmanager, onder anderen van Froukje de Both en Georgina Verbaan. Vorige week dinsdag stonden de afpersers Papa Mike en Renxc3xa9 D. terecht, nu was Sidney dus aan de beurt. Het verslag heb ik onder dat van vorige week gezet. Voor gexc3xafnteresseerden: het is hier te vinden. Op de tekening Sidney en de Officier van Justitie, mevrouw mr. L. Feraaune.

                                                    ******************

No Responses to “Dagboek van woensdag 30 augustus”

  1. frans August 30, 2006 at 5:08 pm #

    hoi,ik had een vraagje.Weet je toevallig hoe het vroeger vanaf 85 tot 96 is gegaan inhet spijkerkwartier in arnhem?
    Over het algemeen over de familie Verschuur?
    hoogachtend frans en esmiralda

  2. Snorretje August 30, 2006 at 5:49 pm #

    Het gaat er zo langzamerhand op lijken dat je de Nationale Ombudsman voorbij streeft daar waar het gaat om het beantwoorden en oplossen van vragen;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: