Springplank voor aanstormend talent

29 Aug

Vanaf het moment dat ik met de site/weblog misdaadjournalist ben begonnen, ben ik vaak benaderd door studenten van scholen voor journalistiek die gexc3xafnteresseerd zijn in misdaadjournalistiek. Voor een scriptie, of om zich in deze tak te bekwamen. Ik heb zelf geen opleiding aan de School voor Journalistiek gedaan, wel een avondstudie MO-A Nederlands. Officieel mag ik dus ook les geven, maar die ambitie heb ik nooit gehad. Wel lijkt het mij aardig  aspirant-collegaxe2x80x99s enigszins te laten delen in mijn ervaringen op het gebied van onderzoeks- en misdaadjournalistiek. Ik weet niet of er behoefte aan is, maar dat merken we vanzelf.

Opzet Springplank:
Meld je bij mij aan met een idee voor een verhaal dat je graag zou willen maken. Het moet in principe geschikt zijn voor plaatsing in een krant of tijdschrift en/of op deze site. Ik geef tips en begeleiding. Bij het benaderen van mensen kun je verwijzen naar deze site, dat maakt het controleerbaar. Mensen willen graag weten waar ze hun medewerking aan geven. Als er een reportage uit voortkomt die geschikt is voor publicatie, bemiddel ik bij plaatsing. De opbrengst is fifty/fifty. Als het artikel niet geschikt is voor publicatie in een krant of tijdschrift, is er een mogelijkheid dat het wel op de site geplaatst kan worden, maar daar staat geen vergoeding tegenover. Bovendien hanteer ik ongeveer dezelfde criteria als de chefs bij de kranten en weekbladen, doorgaans is er weinig discussie over plaatsbaarheid. 

Opzet Podium:
Er zijn veel collegaxe2x80x99s in vaste dienst bij kranten en tijdschriften die bepaalde stukken om allerlei redenen niet bij hun eigen medium kwijt kunnen, maar niet de mogelijkheid hebben elders te publiceren. Via mij kan dat misschien wel, eventueel onder een andere naam (al moet ik natuurlijk wel de juiste identiteit weten). Voor de rest geldt hetzelfde als bij de Opzet Springplank.

Aanmelden kun doen via het mailformulier van misdaadjournalist.nl

No Responses to “Springplank voor aanstormend talent”

 1. Bexc3xa9 March 22, 2008 at 8:10 pm #

  Ik heb geen scriptie, maar wel waarheid.

 2. ? May 25, 2008 at 11:47 am #

  Kan zelf een boek gaan schrijven over de misdaad, eigen ervaringen

 3. roos May 26, 2008 at 11:40 pm #

  ik wil graag weten of la belle Bettine kinderen had….
  zo ja, kan ik verder gaan zoeken…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: