Dagboek van donderdag 24 augustus

24 Aug

                      

Nataschakampusch2_1 Natascha Kampusch, het Oostenrijkse meisje dat acht jaar door een ontvoerder is vastgehouden, heeft last van het zogenaamde Stockholm-syndroom: iemand die gegijzeld wordt identificeert zich met de ontvoerder. Het wordt vaak genoemd in verband met de ontvoering van Patricia Hearst. Het is wel een bizar verhaal: acht jaar lang spoorloos verdwenen, afgezonderd van de maatschappij leven, en dan ineens weer vrij. Ik begreep dat ze heeft weten te ontsnappen en dat haar ontvoerder, de 44-jarige Wolfgang Priklopil, zelfmoord heeft gepleegd door voor een trein te springen.

De verdwijning van Natascha was een van de grootste mysteries uit de Oostenrijkse geschiedenis, maar behalve haar moeder geloofde waarschijnlijk niemand dat ze nog leefde. Ze was op weg naar school ontvoerd. De ouders hadden een enorm schuldgevoel: Natascha had zich xe2x80x99s morgens verslapen en was boos van huis gegaan. Dat zie je vaak: even gaat er iets anders dan normaal. Een kind moet nablijven op school, fietst niet met de groep mee (Sybine Jansons), loopt het laatste eindje alleen naar huis (Nymphe Poolman) en dan slaat zoxe2x80x99n observerende kinderlokker toe. Inmiddels is ze wel wereldnieuws. Ik ken zo geen vergelijkbaar verhaal waarin een kind zo lang door een willekeurige ontvoerder is opgesloten en het er levend vanaf bracht. Een merkwaardig detail is nog dat de politie drie dagen na de ontvoering contact heeft gehad met die Wolfgang, maar die zou toen een alibi hebben gehad. Als dat echt zo is, zal hierover het laatste woord nog niet gesproken zijn.

                                                             ***********

Vliegtuig180_2Debitel_1Dat waren dure telefoontjes, aan boord van die kist van Northwest Airlines. En je zal als eerzaam visser maar zo’n lading van die smerige kerosine over je heen krijgen omdat er wat Amerikanen in paniek raken omdat moslims lopen te bellen. Een Spanjaard die zegt: "We gaan de lucht in" was in april al genoeg voor dezelfde soort paniek, we kennen de biddende moslims op het treintoilet, de vergeten lap-top, het vloeistof-alarm uit Engeland waar ook nog steeds geen enkel concreet bewijs is gevonden: veel gekker moet het niet worden, zou wijlen Pim hebben gezegd. Het telefoongesprek van de F-16-piloten is via deze link te beluisteren (met dank aan reageerder). Maar ik wilde het dus even hebben over bellen, met name over de firma Debi(t)el. Wedden dat de meeste bezoekers ook gxc3xa9xc3xa9n idee hebben welke gevaren ze lopen met een mobiele telefoon in het buitenland? Dit is het verhaal van Rob, een jongen die zijn zuurverdiende vakantiegeld in rook zag opgaan door fouten van Debitel. Maar ik neem zonder meer aan dat hier elke andere provider ingevuld kan worden.

Op vakantie in Frankrijk krijgt Rob een sms’je van de firma Debitel dat zijn toestel wordt geblokkeerd vanwege saldotekort. Dat vindt hij vreemd, maar vanuit Frankrijk bellen, dat is toch heel duur? Hij besluit er een telefoontje aan te wagen: het voorgeprogrammeerde nummer voor hulp in het buitenland. Het eerste dat hij vraagt is: wat kost bellen met dit nummer? Het is een nummer in Haarlem. Hij zegt er natuurlijk bij dat hij vanuit Frankrijk belt en dat hij bang is dat het heel duur is. Het antwoord: drie cent per minuut. Echt waar? Ja, echt waar. Ook vanuit Frankrijk. Ja hoor. Nou, voor dat bedrag wil hij wel even weten hoe het zit met die blokkering. ‘t Wordt uitgezocht: de fout ligt bij de bank. Rob belt met de bank – wat al een stuk duurder is, maar goed, dat moet dan maar. Nee hoor, zegt de bank, niks aan de hand, saldo genoeg. Uiteindelijk, na drie gesprekken van tien minuten en eentje van ruim een half uur, komt er een zogenaamde supervisor aan de lijn die constateert dat er inderdaad bij Debitel zelf een fout is gemaakt. Wordt geregeld, Rob kan bellen, iedereen blij.

We voelen ‘m natuurlijk al aankomen. De afrekening. Met specificatie. Bellen in het buitenland vond Rob te duur, behalve met het servicenummer staan er in deze post maar drie andere telefoontjes, naar 06-nummer, van 7, 5 en 21 seconden. Toch bedraagt de totale schade 108,50 euro. Dat was dus die drie cent per minuut… Uiteraard wordt er contact opgenomen met Debitel. Tja, het zijn kosten van de buitenlandse provider, daar kunnen zij niks aan doen. Behalve misschien gewoon zeggen dat die kosten  bovenop die drie cent komen, als er speciaal naar wordt gevraagd? Is die supervisor misschien nog te achterhalen, die toegegeven heeft dat er een fout was gemaakt en de zaak geregeld heeft? Na hxc3xa9xc3xa9l veel bellen wordt de supervisor getraceerd, "maar we mogen zijn naam niet doorgeven en we kunnen u niet met hem doorverbinden. Hij neemt contact met u op." Don’t call us, we’ll call you…

We voelen ‘m al weer aankomen. Na een week heeft er nog niemand gebeld. De zaak zit nu in het stadium van brieven schrijven.

Nu is dit nog een redelijk overzichtelijk geheel, er zit nog een aspect aan die telefoonrekening waar ik van opkeek. Het overzicht meldt een post "SMS vanuit het buitenland" met daarbij telkens xc3xa9xc3xa9n nummer: 06-53131313. Het gaat om 79 sms-berichten voor in totaal 49,77 euro. Rob zegt: "Ik heb deze berichten niet verzonden of ontvangen. Ik heb sowieso deze stroom van berichten niet gezien. Dat moet toch opvallen?" Volgens Debitel ( "Welkom bij Debitel klantenservice. Bent u reeds klant bij Debitel, toets dan nu uw tiencijferig nummer in. Bent u…" Etc.) gaat dit om doorgegeven voicemail-berichten. Als iemand vanuit Nederland naar je mobiel belt en de voicemail krijgt – bijvoorbeeld omdat je toestel is uitgeschakeld – wordt er elke keer 63 cent in rekening gebracht. Ook al krijg je de melding van de voice-mail niet en ook al luister je niets af. In dit geval betekent het dat Rob 79 keer door iemand is gebeld, in twee weken tijd, zonder dat hij dat wist. Ik heb mijn eigen rekening even nagekeken en daar kwam dit nummer ook voor. Bij mij in tweexc3xabnhalve week 16 keer. Dat is wel opmerkelijk: ik krijg normaal veel meer telefoontjes dan sms-berichten, bij jongeren is dat meestal andersom, maar laten we er van uitgaan dat dit klopt (niet dat ik dat geloof), dan nog is het schrikken als je de consequenties overdenkt. Stel dat je een hekel aan iemand hebt, of iemand een beetje wil plagen. Je spreekt met een aantal mensen af dat je hem of haar tijdens de vakantieweken elke dag tien keer gaat bellen. Dan kom je toch heel gemakkelijk op een schadepost van een paar duizend euro. Of weet iedereen -behalve Rob en ik – dat het zo werkt en dat je deze functie (welke?) eventueel kunt uitschakelen?

No Responses to “Dagboek van donderdag 24 augustus”

 1. Peter de graaff August 24, 2006 at 10:03 am #

  Leuke link i.v.m. de afwikkeling van het terreuralarm. Kun je luisteren naar de conversatie met de piloten van de F16 etc.:
  http://fmc.dotnet-services.nl/qra_monitor.htm

 2. Nicoline August 24, 2006 at 10:59 am #

  Bij het uitzoeken van telefoonrekenigen op mijn (ex-)baan, kwam ik inderdaad ook wel erg vaak dit telefoonnummer tegen. Lekker is dat, ben je inderdaad mooi klaar mee.

 3. To August 24, 2006 at 11:15 am #

  Ik werk bij een andere mobiele telecom provider. Als een klant mij belt dat zijn factuur erg hoog is vanwege kosten die hij moest maken vanuit het buitenland, en de fout lag bij ons, dan vergoeden wij de kosten die de klant daarvoor moest maken.
  Voor wat betreft het gebeld worden in het buitenland, het inspreken van de voicemail kostte inderdaad ook geld, maar is sinds kort bij ons gratis. Sowieso gaan de tarieven voor bellen in het buitenland bij alle providers de komende tijd alleen maar naar beneden.

 4. Henk August 24, 2006 at 1:52 pm #

  Klinkt als een noodroep voor Hilbrand Nawijn, de man voor al uw klein burgerlijk debitel leed haha. Kamervragen met prioriteit!

  Je voicemail uitzetten is een standaard tip die je moet dan als je de grens overgaat.
  Nooit meer iets bij Debitel afsluiten is een andere gouden tip. 🙂

 5. Marijke August 24, 2006 at 4:06 pm #

  Dat is nou typisch Debitel. Lekker je klacht deponeren bij kopersbelangen.nl . Zo opgelost (bij mij wel);-D

 6. Eric de B August 24, 2006 at 5:04 pm #

  Wat bedoel je met “Stockholm-syndroom: iemand die gegijzeld wordt identificeert zich met de ontvoerder”, Hendrik Jan?

  En over bellen uit Buitenland met mobiele telefoon:
  Ik was deze winter een maand in Oostenrijk om als skileraar te werken, en was 284 Euro kwijt voor een paar rotgesprekjes naar de verzekering, de wegenwacht, mijn ouders en een aantal collega’s in de bergen.
  Het blijkt dat je vanuit Oostenrijk naar Nederland belt, van Nederland weer naar een Oostenrijks netwerk, dan pas naar degene die je belt, dus via meerdere netwerken, die ieder kosten in rekening brengen, de z.g “RoamingTarieven”. Ik geloof dat daar nu paal en perk aan gesteld gaat worden, aan dit melkkoetje van de telefoonproviders.Zie:
  http://www.webwereld.nl/comments/40368/europa-wil-roaming-tarieven-reguleren.html
  Het is toch achterlijk dat je soms 3 of 4 partijen moet betalen voor 1 gesprekje ! Tot die tijd koop ik voortaan meteen een Oosterijkse SIM-kaart, dat scheelt nogal wat, vooral als je in Buitenland werkt.

 7. Ton Biesemaat August 24, 2006 at 5:04 pm #

  Patty Hearst, de miljardairsdochter, is het ultieme voorbeeld van je identificeren met je ontvoerders. Ze werd in 1974 ontvoerd door het Symbionese Leger. Met deze linkse terreurjongens begon ze banken te beroven. Een extreem voorbeeld van het Stockholm-syndroom.

 8. lezer August 24, 2006 at 6:35 pm #

  Helaas heb ik ook hetzelfde meegemaakt met debitel! Volgens mij klopt er niets van hun verhaal, maar een beetje moeilijk uitzoeken als je in het buitenland zit!

  Wel ben ik tevreden over http://www.bel1649! Als je dan naar het buitenland belt( vaste telefoonlijn) kost het ( 1 ct) naar Amerika en bovendien kan je ook je mobiele telefoon opgeven.

 9. lezer August 24, 2006 at 6:39 pm #

  .. niet Amerika is zo goedkoop, maar een aantal buitenlandse landen. Ik gebruik het al twee jaar en ben zeer tevreden over. Het scheelt echt in de kosten. Het maakt ook niet uit, of je nou een mobiele telefoonnummer of vaste lijn belt! Nederland doet altijd zo moeilijk. In Amerika kan je gratis bellen naar mekaar of sms sturen, alleen in Nederland moet er weer grof geld gedokt worden. Sinds kort heeft Orange wel dat je gratis kan bellen naar iemand met een Orange nummer.

 10. Andy August 24, 2006 at 9:57 pm #

  Best ziekelijk dat een meisje 8 jaar opgesloten heeft gezeten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: