Dagboek van maandag 21 augustus

21 Aug

Jonbenettel1525Er is twijfel over de ‘bekentenis’ in de moordzaak JonBenet Ramsey.  Wat ik wel direct vreemd vond is dat ik niet meteen het antwoord kon vinden op de eerste vraag: wat was de relatie tussen die Karr en de familie Ramsey, waarom is hij niet eerder in beeld geweest? In mijn archief kom ik stukken tegen uit de Telegraaf (links de krant van woensdag 23 juli 1997) waarin vader John Ramsey steevast als hoofdverdachte wordt afgeschilderd. Hoogst opmerkelijk: vader John zou regelmatig in Amsterdam zijn geweest. Hij zou kinderporno hebben verzameld, op de computer van zijn bedrijf. De gedachte was dat hij perverse seksspelletjes had gedaan met zijn dochtertje, waarbij zij per ongeluk om het leven was gekomen, of dat zij van plan was geweest hun ‘geheimpje’ te verklappen en dat ze daarom moest sterven. Typisch dat volgens Amerikaanse media de huidige verdachte, John Mark Karr, ook in Amsterdam zou zijn geweest. Ik heb het idee dat de meeste Amerikaanse collega’s er inmiddels van uitgaan dat Karr liegt of erg in de war is. Over zijn relatie met de familie Ramsey is inmiddels bekend dat hij daar zelf niks over kwijt wilde, maar dat hij vroeger met zijn gezin enige tijd dichtbij de Ramsey’s had gewoond. Die waren vertrokken toen JonBenet nog een baby was. Het was bekend dat Karr gefascineerd was door kindermoorden: eerst die op de 12-jarige Polly Klaas, in 1993, later door JonBenet. Hij verzamelde alles wat hij daarover te weten kon komen en had zelfs contact opgenomen met de grootouders van JonBenet. Die wilden hem niet te woord staan.

Mag ik een beroep doen op de grijze cellen van de bezoekers? Wie kan een logische verklaring bedenken voor het gevraagde losgeld? Even kort de feiten: de dag na kerst 1996 belt moeder Patsy Ramsey de politie met de mededeling dat haar dochtertje JonBenet is ontvoerd. In een handgeschreven brief wordt een losgeld gexc3xabist van 118.000 dollar. Precies het bedrag van de kerstbonus van vader John. Diezelfde avond vindt John zelf  het lichaam van JonBenet in een kamertje in het souterrain. Ze zou zijn verkracht, gemarteld en gewurgd. Vraag is: dat bedrag van 118.000 dollar kan geen toeval zijn, maar waarom zou de losgeld-eiser dit doen? 

Rembrandt425Angeliquevanleijenhorst"Niet bij moord alleen": er is meer in het leven dan misdaad. De afgelopen dagen hebben wij onze cultuurpoot wat bijgeschaafd met een bezoek aan Leiden, waar het Rembrandt-jaar welig tiert. Over schilderwerk en de oude meester zullen we ‘t verder niet hebben, maar in een museum zag ik een radbraaktoestel dat me enigszins aan het denken zette. Een gruwelijk apparaat: een soort kruis met blokken waar een misdadiger met armen en benen op werd vastgebonden, waarna met een staaf zo’n beetje alle ledematen werden kapotgeslagen. Ik weet dat er heel wat mensen zijn die de moordenaar van hun geliefde liever op zo’n apparaat zouden zien dan in een tbs-kliniek. Neem Volkert van der G., van wie in ‘Zomergasten’ een rake typering werd gegeven: "Een idealist die zijn zin niet krijgt." Of Paul van O., de echtgenoot van Angelique van Leijenhorst (foto rechtsboven), die nu eindelijk bekende waar hij haar lichaam had begraven. Over die laatste zaak zijn vaak discussies: veel mensen denken dat je niet veroordeeld kunt worden als het slachtoffer onvindbaar is: ‘Geen moord zonder lijk’. Toch werd Paul van O. wxc3xa9l veroordeeld en hij is bij lange na de enige niet. Over dat radbraken: ik heb zo ‘t idee dat de animo om iemand op deze manier te straffen aanzienlijk zou afnemen als men het verzoek zou krijgen dit zelf uit te voeren. Net als bij de doodstraf: het wordt vaak gemakkelijk geroepen, maar wie de consequenties tot zich laat doordringen komt meestal snel tot andere gedachten. Voor politici die vxc3xb3xc3xb3r de doodstraf zijn, heb ik niet veel respect: zij weten wel beter, maar spelen in op goedkope onderbuikgevoelens.

Over wrede straffen gesproken: in het museum stond ook een apparaat om overspelige vrouwen te straffen: ze kregen een grote ton om zich heen, waar alleen hun hoofd bovenuit stak. Daarmee moesten ze door de stad lopen, waarbij ze niet alleen werden uitgescholden maar ook letterlijk van alles en nog wat naar het hoofd geslingerd kregen. Voor overspel zijn doorgaans twee personen nodig, over straffen voor overspelige mannen werd niet gerept. Ik had niet het idee dat ze daarvoor werden geradbraakt.   

Gondasmit2Er leek even schot te zitten in die andere slepende zaak met een blonde vrouw: Gonda Smit uit Hoogezand. Man Reinier is weer eens opgepakt, maar het heeft volgens de politie niks met de dood van Gonda te maken: Smit is even aangehouden voor een oplichtingszaakje, maar al vrij snel weer vrijgelaten. Er zijn maar weinig mensen die twijfelen over zijn schuld aan de dood van zijn vrouw, toch is het kennelijk onmogelijk hem veroordeeld te krijgen. Ik kan me voorstellen dat dat steekt bij mensen die zich bezighouden met andere zaken waar veel meer twijfel is en waar wxc3xa9l een veroordeling is geweest. Ik zal geen voorbeeld noemen.

In het museum in Leiden loop je automatisch ook tegen de ramp met het kruitschip, uit 1807, aan. Een gebeurtenis die vaak wordt genoemd als het over de vuurwerkramp in Enschede gaat. Toevallig ben ik me de laatste tijd aan het verdiepen in die zaak, na een voor mij op het eerste gezicht tamelijk opzienbarende theorie. Kom ik vast nog wel een keer op terug.

Rotterdamformule1525_1Van Leiden naar Rotterdam is maar een kleine stap. Zal premier Balkenende ook ontdekken, al gaat hij precies in omgekeerd richting: vandaag is hij Leiden, gisteren was hij in Rotterdam, bij dat racewagens-gedoe. Wij waren daar even op familiebezoek aan de Blaak, waar het circuit langs liep. Zelden een evenement gezien met zo’n hoog ‘Is-dit-alles?’-gehalte. Volgens het Algemeen Dagblad waren er tussen de 300- en 500.000 bezoekers. Om elf uur stonden er al mensen te wachten. Kregen stortbuien over zich heen en waarvoor? Vanaf een uur of twee kwam er af en toe met veel kabaal een knetterende auto voorbij, met matige snelheid. Je moet wel tomeloos weinig te doen hebben om je daar de hele dag voor te laten natregenen. Lijkt mij. Maar die toeschouwers snappen misschien niet wat je in een museum zoekt.   

No Responses to “Dagboek van maandag 21 augustus”

 1. Rik Klein Entink August 21, 2006 at 1:30 pm #

  Hij was volgens mij leraar op haar school:

  http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1229024,00.html

  Nobody has suggested yet that Karr behaved inappropriately with his students in Thailand. The same cannot be said for his stints as a teacher in the U.S. Gary Williams, assistant superintendent of Alabama’s Franklin County School System, confirmed to TIME that John Mark Karr worked as a substitute teacher there on December 17, 18 and 19, of 1996, just days before JonBenet Ramsey was murdered.

 2. jannes August 21, 2006 at 4:54 pm #

  Reinier Smit is opgepakt in verband met oplichting…..

 3. lezer August 21, 2006 at 7:24 pm #

  Het is inderdaad een vreemd verhaal van die John Mark Karr. Volgens mij is hij een beetje in de war. Er gaan geruchten dat hij zich in Thailand wilde transformeren naar het vrouwelijke geslacht.

  Volgens zijn familie kan hij het niet hebben gedaan, omdat hij volgens hun nooit in Boulder ( de plaats)is geweest. Het blijft bizar. Al zoveel mensen hebben deze ” beroemde moord” willen opeisen. Die Karr ziet er eng uit. Het lijkt wel alsof hij geniet van alle aandacht! Op zijn terugreis naar Amerika, wordt meneer in de Business Class gezet en geniet van de Champangne en Pate etc..

  Maar ja… zolang er nog niets bewezen is, is hij ” onschuldig”. Ze gaan nu het DNA Materiaal vergelijken. Ik ben benieuwd hoe het verhaal afloopt. Het moet echt vreselijk zijn voor de familie van JonBenet.

 4. Tiggle August 21, 2006 at 10:00 pm #

  Volgens mij was de theorie mbt het losgeld destijds dat dit een afleidingsmanoeuvre was die het kidnapverhaal geloofwaardiger moest doen lijken. Er zijn volgens mij ook verschillende handschriftanalisten geweest die niet konden uitsluiten dat het losgeldbriefje niet door vader of moeder Ramsey zelf was geschreven.
  Wat ik heel verdacht vind, is dat Karr zegt dat hij JonBenet heeft gedrogeerd en vervolgens sexueel misbruikt. Onderzoek op haar lichaam wees destijds toch uit dat ze GEEN drugs in haar lichaam had en er waren GEEN sporen van sexueel misbruik. Hmm..
  Ook wel heel toevallig dat Karr juist nu bekend heeft. 10 jaar na de moord op JonBenet en 1 maand na de dood van haar moeder.

 5. alfxc2xae August 21, 2006 at 10:06 pm #

  tussen de 300 en 500.000 bezoekers. FF rekenen M,V,D,O, Antwoord is gewoon 400.000.

 6. Rik Klein Entink August 21, 2006 at 11:35 pm #

  Het moet niet gekker worden: de autopsiefoto’s staan online….. Je hoeft er niet naar te zoeken, een nederlandse weblog heeft het prominent op de pagina. Je denkt het kan niet erger: verdomd het lukt ze……

 7. snorretje August 21, 2006 at 11:36 pm #

  Wat Paul van O. betreft vind ik dat het OM helemaal niet dat verzoek moe(s)t intrekken. Nu wordt een kille en ijskoude moordenaar alsnog beloont. Wat hij heeft gedaan (om alsnog de plek des onheils aan te wijzen) getuigt niet van moed maar eerder van een slimme calculatie vwb zijn v.i.-kansen. Aan het OM zou ik willen zeggen dien veel eerder een verzoek in om de voorwaardelijke invrijheidsstelling in soortgelijke gevallen te laten vervallen.

 8. mookie August 21, 2006 at 11:37 pm #

  Waarom Paul van Osch ineens de plek aanwijst waar Angelique ligt? Omdat de vervroegde vrijlating (na 2/3 uitzitten van de straf) dreigde te worden tegengehouden… Het OM had bij justitie het verzoek neergelegd om geen vervroegde vrijlating toe te staan, wegens het blijven ontkennen van de moord en omdat het lijk nog steeds niet gevonden was. Meneer kan zich ineens wel de moord herinneren en krijgt als beloning: vervroegde vrijlating!
  Schiet mij maar lek….

 9. Snorretje August 22, 2006 at 11:01 am #

  Onze posts hebben elkaar net gekruist maar ik zou zeggen schiet Paul maar lek.

 10. MXN August 22, 2006 at 8:32 pm #

  ”Mag ik een beroep doen op de grijze cellen van de bezoekers? Wie kan een logische verklaring bedenken voor het gevraagde losgeld? Even kort de feiten: de dag na kerst 1996 belt moeder Patsy Ramsey de politie met de mededeling dat haar dochtertje JonBenet is ontvoerd. In een handgeschreven brief wordt een losgeld gexc3xabist van 118.000 dollar. Precies het bedrag van de kerstbonus van vader John. Diezelfde avond vindt John zelf het lichaam van JonBenet in een kamertje in het souterrain. Ze zou zijn verkracht, gemarteld en gewurgd. Vraag is: dat bedrag van 118.000 dollar kan geen toeval zijn, maar waarom zou de losgeld-eiser dit doen? ”

  Als het bewezen is dat de vader van JonBenet zich met kinderporno inliet..dan zou je je ook af kunnen vragen of dit ”losgeld” geen zwijggeld is geweest. Tegenwoordig zie je, hoe bizar dan ook dat vaders hun eigen kinderen ”verhuren” aan pedofielen. Misschien is de vader van JonBenet gechanteerd door John Karr.

 11. MXN August 22, 2006 at 8:37 pm #

  Hopen dat Hillbrand Nawijn dit voorelkaar krijgt:

  Nawijn wil heropening onderzoek zaak-Paul van O.
  DEN HAAG – Het Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn wil dat het onderzoek naar de gewelddadige dood van Angelique van Leijenhorst wordt heropend. Nu haar echtgenoot Paul van O. na bijna zes jaar heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor haar dood en haar stoffelijk overschot op zijn aanwijzingen is gevonden, moet justitie Van O. opnieuw voor de rechter brengen, vindt Nawijn.

  ECK, AKKE VAN
  Foto: ECK, AKKE VAN
  Klik hier om deze TeleVideo te bekijken
  TeleVideo

  Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is een nieuw proces tegen Van O. onmogelijk. De bekentenis van Van O. kan een ander licht op de ware toedracht van de zaak werpen, maar dat zal zonder juridische gevolgen blijven, zegt een woordvoerder van het hoofdstedelijke parket. xe2x80x9eDe veroordeling van Van O. is onherroepelijk. Je kunt niet iemand twee keer voor hetzelfde feit vervolgen.xe2x80x9d

  Angelique van Leijenhorst verdween in november 2000 van de aardbodem. Haar man werd tot in hoogste instantie veroordeeld voor het doden van zijn vrouw, ondanks zijn hardnekkige ontkenning en ondanks het feit dat het stoffelijk overschot onvindbaar bleef. Van O. werd veroordeeld wegens doodslag, de rechters achtten bewezen dat hij Angelique een fatale klap tegen haar hoofd heeft gegeven.

  Van O. heeft onlangs alsnog bekend dat hij zijn vrouw met een vuurwapen van het leven heeft beroofd. Volgens Nawijn levert dat gegeven alleen al in juridische zin een ander misdrijf op dan de bewezen verklaarde doodslag, namelijk moord. Van O. is dus voor het verkeerde delict veroordeeld, aldus Nawijn. xe2x80x9eAangezien iemand voor doodslag minder lang kan worden veroordeeld dan voor moord, komt de dader hier goed mee weg.xe2x80x9d Het Kamerlid heeft minister van Justitie Donner gevraagd of hij bereid is het onderzoek te laten heropenen xe2x80x9ezodat de verdachte alsnog kan worden gestraft voor het daadwerkelijke feit dat hij heeft gepleegd.xe2x80x9d

  De stoffelijke resten van Angelique van Leijenhorst werden zaterdag opgegraven in het Amsterdamse Bos. De resten worden momenteel nog onderzocht door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut. Dat Van O. openheid van zaken heeft gegeven om zijn kansen op vervroegde invrijheidsstelling niet te verspelen werd maandag door zijn advocaat Maurice Veldman tegengesproken. Wroeging zou aan de bekentenis ten grondslag hebben gelegen.

 12. Jacob August 22, 2006 at 9:51 pm #

  Helaas heeft het OM gelijk.
  Het gaat er om dat het niet mogelijk is om tweemaal vervolging in te stellen voor het zelfde FEIT. (Ne Bis in Idem)

  Daarbij maakt het (helaas) geen verschil dat er de 2e keer een ander juridische kwalificatie van dat feit op wordt geplakt. Dit zal Nawijn dus niet voor elkaar krijgen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: