Dagboek van vrijdag 18 augustus

18 Aug

Jonbenet2"Zoals wij gisteren reeds schreven…" Een van de eerste lessen in de krantenjournalistiek is dat je je nooit op de borst moet kloppen voor je primeur. Nu gaat het hier ook om iets onbenulligs -qua primeur dan – maar dankzij een attente lezer was ik wel – voorzover ik kon nagaan – het eerste Nederlandse medium dat het nieuws had over het Amerikaanse schoonheidskoninginnetje JonBenet. Al vxc3xb3xc3xb3r tien uur ‘s morgens meldde iemand mij dat de opgepakte Karr ook in Nederland les zou hebben gegeven. Dat drong toen niet direct tot mij door, wat dat betreft ben ik een nieuwsjournalist van het jaar nul. Dat komt ook doordat de Nederlandse nieuwsmedia – zowel teletekst als de nieuwssites op internet – er niet over berichtten. Zou het komen doordat de oudere generatie verslaggevers nog met vakantie is en de jonkies de zaak niet kennen? Tien jaar geleden was dit vele malen groter nieuws dan nu de zaak van Natalee Holloway. De kranten gaan er vandaag ook nog vreemd mee om. In het Algemeen Dagblad kan ik er zelfs geen letter over vinden, de Telegraaf heeft het prominent op de voorpagina. Drie andere kranten die ik gezien heb brengen het als een vrij groot nieuwsbericht, zonder foto’s.

Bij de weekbladen woeden discussies: wat moeten we doen? Het feit dat de man in Heemstede les heeft gegeven xc3xa9n bij een Nederlands gezin als baby-oppas heeft gewerkt, maakt het interessanter, de vraag is alleen: wie heeft het eerst de school en dat gezin getraceerd? Als dat morgen in De Telegraaf staat, hebben de weekbladen er niet veel aan toe te voegen. Denken ze. Mijn ervaring is dat je in dit soort zaken toch gewoon op pad moet, ‘een vliegende kraai vangt altijd wat’.

Toledoov1_1De moord op Caroline van Toledo (35) uit Oostvoorne, op 3 september vorig jaar, lijkt te zijn opgelost. In een reactie verbaast een lezer zich erover dat hier weinig over geschreven wordt. Ik vind dat nogal meevallen, zeker gezien het feit dat het voor ‘ons’ eigenlijk niet zo’n interessante zaak is, hoe cru dat ook klinkt. Het was vanaf het begin al duidelijk dat ze het willekeurige slachtoffer was geworden van een domme gewelddadige roofoverval. Het verbaast ook niet dat de daders zijn gepakt: een van hen stond op video, er was meteen al een verdachtengroep in beeld en die kwam ook nog eens uit de buurt. De twee mannen die zijn opgepakt, komen uit Oostvoorne en Rockanje. Het zou gaan om figuren die horen bij de groep van Leon van M. (29) uit Oostvoorne. Wat ook een rol speelt in de publiciteit is dat de familie geen behoefte heeft om in de publiciteit te komen. Wat ik heel goed begrijp, vooral als het niet direct van belang is voor de oplossing. Ik steek mijn hand ook in eigen boezem: ‘wij’ maken vaak misbruik van de wanhoop van nabestaanden. Het opsporingsnut is vaak ver te zoeken.

Petervankoppenspg

Er zijn van die zaken waarbij je om de een of andere reden altijd aan de zijlijn blijft. Ik moet vaak even getriggered worden voor ik op pad ga. Zo zijn de Anjummer pensionmoorden geheel en al aan mij voorbijgegaan, ik heb er alleen over gelezen en ik heb nooit het idee gehad dat er met de veroordelingen iets mis was. De pensionhoudster leek mij een bazig type dat de andere betrokkenen – tamelijke randfiguren – aardig onder de duim had. Vandaag staat in het Nederlands Juristenblad het verslag van het onderzoek dat strafrechtdeskundige Peter van Koppen (foto links) deed. Hij komt tot de conclusie dat de pensionhoudster op onterechte gronden is veroordeeld en dat de zaak opnieuw moet worden bekeken. Ik heb het hele stuk inmiddels gelezen, maar ik begrijp niet helemaal waarom de kranten hier zoveel aandacht aan besteden.

Met Kerst 1997 werden in de tuin van het pension van Marjan van E.(61) in Anjum de lijken van twee logxc3xa9s opgegraven: Herman Sonnemans (38) en Louw de Jong (26). Ze waren met een moker op het hoofd geslagen. Marjan had zich hierover uitgelaten tegenover enkele ‘getuigen’. Van Koppen komt nu tot de conclusie dat een aantal getuigen en betrokkenen tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. Op die verklaringen is de veroordeling van Marjan van E. gebaseerd en dat klopt dus niet. Wat niet wegneemt dat Marjan van E. waarschijnlijk wxc3xa9l betrokken was bij de moorden. "Er is veel ruimte voor twijfel", meent Van Koppen, die met zijn project Gerede Twijfel veel zaken onderzoekt. "We hebben er nu 170 tot 180, aangebracht door advocaten, familie of veroordeelden. We vragen alle stukken op. We analyseren het onderzoek en bekijken of het proces goed is verlopen," zegt hij in De Telegraaf.

Ik heb eigenlijk maar xc3xa9xc3xa9n vraag in dezen: wie betaalt deze onderzoeken? Wat ik nu gelezen heb, vind ik weinig overtuigend. Van Koppen schrijft zelf: "Dat zij onterecht veroordeeld is, betekent nog niet dat zij onschuldig is." Wat overblijft is hooguit juridische scherpslijperij. Wel zinnig voor strafrechtspecialisten en rechters, geen reden om het proces over te doen – a raison van enkele miljoenen euro’s.

No Responses to “Dagboek van vrijdag 18 augustus”

 1. cazparov at 9:52 am #

  Er is maar 1 atheneum in Heemstede.
  Het Hageveld College (http://www.hageveld.nl)
  Maar daar kennen ze Karr volgens het Haarlems Dagblad ook niet.

  http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemeo/article814686.ece?catId=

 2. joop at 10:40 am #

  Komt omdat je bij de les blijft, H.J.

 3. rok at 11:17 am #

  Er lijkt sinds gisteren ook meer helderheid te komen in een 1 jaar oude Nederlandse moord, die op Caroline van Toledo uit Oostvoorne. Daar hoor je gek genoeg veel minder over. Leon van Marion schijnt er meer van te weten.

 4. Natasza at 4:58 pm #

  Tja, het worden er steeds meer.

  Carpe Diem
  Natasza

 5. Hennie at 9:07 pm #

  Inderdaad “helderheid te komen” in de moordzaak op Toledo. Maar opgelost, of “lijkt opgelost” is er helemaal nog niets zoals er in de weblog wordt geschreven. Er zijn niet meer dan een aantal verdachten aangehouden op verdenking van……Dus voordat die veroordeeld zijn, als het OM het bewijs kan rondkrijgt zijn we wel weer min. een jaartje verder. Zijn die verdachten dan veroordeeld dan pas is de zaak opgelost!

  Overigens verwacht de politie nog meer aanhoudingen te verrichten. Dus die zaak heeft wel wat meer “voeten in de aarde” dan men zo op het eerste gezicht zou denken.

 6. rok at 10:25 pm #

  De moord op Caroline van Toledo heeft wellicht niet zo’n hoog showbizz gehalte als de moord op JonBennet. Voor Nederlandse begrippen was hier echter toch sprake van een behoorlijk gruwelijke moord. Het feit bijvoorbeeld dat de politie niet uitsluit dat de vrouw misschien nog bij bewustzijn was terwijl haar auto in brand werd gestoken, is toch behoorlijk schokkend. Zo zijn er nog meer kanten aan de zaak die hem volgens mij interessant genoeg maken om er aandacht aan te besteden. Het feit bijvoorbeeld dat de moord waarschijnlijk gepleegd is door een groepje criminele jongemannen uit een klein rustig dorpje.

  Als ik me niet vergis heeft over een van deze verdachte jongens, Leon van Marion, twee jaar geleden een stuk gestaan in Nieuwe Revu of Panorama (of een ander tijdschrift), in verband met het terroriseren van Oostvoornese ondernemers.

  Aan het einde van dit betoog moet ik wel toegeven dat ik uit Oostvoorne afkomstig ben en de betrokkenen bijna allemaal ken. Zowel de vermeende dader als het slachtoffer komen uit oude Oostvoornese families.

 7. Peter de Graaff at 9:08 am #

  Over de ‘bekentenis’ door Karr over de moord op Jonbennet is behoorlijk wat twijfel te lezen her en der. Bijv. hier: http://abcnews.go.com/US/story?id=2331069&page=1 . Niet dat ik de feestvreugde wil bederven, maar er zijn al enkele honderden mensen die deze ‘beroemde’ moord al eerder hebben bekend…

 8. Hans Krol at 10:30 am #

  Opmerkelijk is dat “iedereen” informeert bij het Hageveld College, anno 2006 het enige atheneum in de gemeente Heemstede, maar men er niet aan denkt te informeren bij het NOVA college in Haarlem, dat na sluiting van het Adriaan Pauw College in het Heemsteedse schoolgebouw aan de
  Ir. Lelylaan met een dependance was gehuisvest.

 9. van Putten at 11:45 am #

  Beste Hendrik-Jan,

  Je gaat wel erg kort door de bocht met je gezeik over kosten.
  Er is door van Koppen vastgesteld, dat deze vrouw op niet bewezen gronden is veroordeeld.
  Ze heeft altijd deze moorden ontkend. Dat is ook zo.
  De hr. van Koppen gaat in deze zaak niet op de stoel van Maurice de Hond zitten en lopen roepen dat ze onschuldig is en dan ook nog maar even een moordenaar aanwijzen.
  Hij heeft uitgezocht, lees het artikel in het njb, dat deze vrouw de moorden niet kan hebben gepleegd. Ook is er in het vonnis geen rekening gehouden met de wietplantage.
  Of deze vrouw hier dan iets te maken heeft gehad is ook niet bewezen, want daar is tijdens het proces niets over gezegd.
  Dus ik vind dat je een beetje stom zit te kletsen en er wel degelijk geld moet worden gestoken in de ware rechtsgang en dat de echte moordenaar moet worden opgepakt. Zie maar de zaak Kees B.
  Ik heb gezegd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: