Dagboek van maandag 14 augustus

14 Aug

Natalia1_4

Vorige week donderdag (10 augustus) besteedde ik voor het laatst aandacht aan onze Russische vriendin Natalia. Het was toen al een paar dagen stil geworden: de laatste melding was dat ze in Moskou was gearriveerd en daar in de buurt van het vliegveld verbleef. Op 11 augustus mailde ik haar dat ze Airport Eelde wellicht niet hadden kunnen vinden, maar dat ze ook gerust naar Amsterdam Airport kon komen. Ook daar kwam geen reactie op. Heeft ze geen zin meer, heeft ze een andere man gekozen?

Ik wist toen trouwens al hoe de vork in de steel zat: het adres dat ze had opgegeven levert via google een hit op, die leidt naar een soortgelijke briefwisseling. Een zekere Lord Cuthbert Buster ging ook in op haar mail en kreeg dezelfde brieven. Waar ze bij mij stopte, ging ze (eerder) bij de Lord door. Haar volgende brief meldt dat ze het schema van de vlucht naar Londen heeft gekregen. Niets staat een entree in Engeland in de weg. Nou ja, op een kleinigheid na. En dan komt het aapje uit de mouw van de mooie Russin… Wie het wil volgen: klik hier en lees de update van vandaag.

Louwes2180_4Bloemen voor Ernest Louwes: een actiegroep demonstreerde bij de gevangenis in Lelystad om zijn onschuld te bepleiten en op te roepen tot een nieuw onafhankelijk onderzoek. Alleen de kleur van de bloemen verbaasde mij: geel. Dat zou volgens de actievoerders de kleur van gerechtigheid zijn. Is dat nieuw? Volgens mij staat geel vanaf de Middeleeuwen bekend als de kleur van de haat. Dat past eigenlijk ook beter bij deze affaire. Mijn discussie met Wim Dankbaar is inmiddels in een – wat mij betreft – afrondende fase beland. Zie hier

Margalangendoen225Tijdens mijn vakantie besteedde Henk Strootman aandacht aan de spoorloze verdwijning van Marga Langendoen uit Uden (dagboek van maandag 31 juli). Er kwam een reactie binnen van een vriendin van Marga, die schreef:

Hallo allemaal,

Het blijft een mysterie. Ik heb twee dagen voor haar verdwijning haar nog gesproken over haar scheiding en spanningen bij haar thuis. Over haar man Hans die het niet kan bolwerken over haar beslissing een einde te maken met haar relatie. Heb haar verhaal ook met anderen gedeeld en we kwamen tot de conclusie dat er spanningen waren in het huis. Ik denk spanningen waar de familie niet over wil spreken. Dus erg logisch dat ze dat niet naar buiten toe willen treden."

Ik heb begrepen dat de familie inmiddels in twee kampen is verdeeld: een deel dat man Hans de hand boven het hoofd houdt en een tak die zijn gedrag (hij zou een ‘control-freak’ zijn) verdacht vindt. De kans dat Marga gevlucht is en elders een nieuw bestaan probeert op te bouwen, slinkt met de dag.

Seveke3180Met een meedenkende bezoeker had ik het recent nog even over die vreemde uitzending van Spraakmakende Zaken, over de affaire Sxc3xa9vxc3xa8ke en de zwijgzaamheid van de familie. Hij bracht een aspect naar voren waar ik nog niet aan had gedacht: dat de politie er alle belang bij heeft hxc3xa9xc3xa9l grondig en hxc3xa9xc3xa9l langdurig onderzoek te doen. De moord op de activist biedt de politie ongekende opsporingsmogelijkheden. Er zijn nog heel wat onopgeloste terreurdaden, met name op de Veluwe, waar gewelddadige actievoerders als Louis bij betrokken waren. Het gaat dan om acties tegen transportbedrijven, pelsdierfokkerijen en boeren. Er is geen enkele belemmering voor de recherche om eens te kijken of het motief voor de moord daar niet ergens te vinden is. Ik weet nog dat de schokkende viervoudige moord in Hilvarenbeek, waarbij de onschuldige broers Polle en Frank Taminiau als ooggetuigen uit de weg werden geruimd, ook jarenlang voor veel onrust in het criminele milieu heeft gezorgd: werkelijk elke crimineel die ooit een plakje hasj had geroken, werd getapt en geobserveerd. Dankzij de tapgesprekken zijn er toen ook verschillende andere moordzaken opgelost, het kon de recherche niet lang genoeg duren.

Haaglanden5225In mei had ik het met Mink K. over de dossiers die BVD’er Paul H. aan hem zou hebben verkocht en waarvoor later twee journalisten van De Telegraaf zouden worden afgeluisterd. Mink zei dat hij Paul niet kende en graag die dossiers wilde zien: kon hij eindelijk eens nagaan waar hij in dezen nou precies van werd verdacht. Vorige week diende het proces tegen Paul H. Blijkt het allemaal een volkomen wassen neus te zijn: de BVD’ers waren allemaal wat slordig met archiefmateriaal, iedereen nam wel eens wat papieren mee naar huis, maar het ging allemaal nergens over en die Paul blijkt een aan lager wal geraakte rijksgenoot. Het lijkt me dat Mink in deze kwestie wel weer een puntje heeft gescoord. Voor het gesprek van destijds: klik hier

No Responses to “Dagboek van maandag 14 augustus”

 1. Humor August 14, 2006 at 10:25 am #

  Wij zijn erg benieuwd naar de soap omtrent Natte-alie uit Moscou. Misschien is ze enkele dagen geleden op Groningen-Airport, al of niet naast de landingsbaan aangekomen.
  Wees trouwens wel voorzichtig met bemiddeling naar oversekste noorderlingen met haar. Voor je het weet zit jij ook achter de gestreeepte gordijnen, wegens handel in blanke slavinnen, in Groningen of Veenhuizen en moeten je trouwe fans ook met zonnebloemen e.d. aan de poort verschijnen.

 2. Anonymous August 14, 2006 at 10:41 am #

  geel is ook de kleur van hoop

 3. Wim Dankbaar August 14, 2006 at 4:25 pm #

  Zet je mijn “afrondings-post” dan ook nog even bovenaan in de discussie? Dat zou je wel sieren. Waarom past “haat” trouwens meer bij deze affaire? Wie voelt haat jegens wie?

  Wim

  Geplaatst door: Wim Dankbaar | 13 augustus 2006 om 18:24

  HJK schreef: ” Nog een punt: ik ken Peter de Vries al zo’n 25 jaar. Ik heb enkele jaren met hem gewerkt, ik heb veel waardering voor de manier waarop hij onderzoeken uitvoert. We hebben het eerste deel van de Puttense moordzaak bijvoorbeeld samen gedaan. In het begin was hij daarin sceptisch, maar toen hij onderzoek ging doen kwam hij tot dezelfde conclusie als ik.”

  Wim schrijft: Ja, een soortgelijke ervaring heb ik met de Kennedy zaak. Als jullie dezelfde houding zouden hebben t.a.v. de Deventer Moordzaak, dan werd het nog wat. Helaas lijkt dat niet het geval. Het is tekenend voor Peter’s status, en daarmee verantwoordelijkheid, dat jij je achter zijn mening en reputatie schaart zonder naar de inhoud te kijken. Hoewel ik ook Peter’s oeuvre waardeer, vind ik dat hij het in deze zaak ernstig heeft laten afweten en niet alleen het belang van een individu heeft geschaad maar ook dat van de publieke zaak waar hij zich doorgaans zo voor inzet. Als je wilt weten hoe ik dat zie, mag je hem vragen om de emails die ik hem daarover heb gestuurd. Overigens heb ik Louwes al vaker gesproken, evenals vele andere betrokkenen. Dat Peter de zaak beter kent dan Maurice de Hond is een misvatting. Hij heeft doorlopend tientallen zaken die zijn aandacht vragen. Maurice maar xc3xa9xc3xa9n, waar hij bovendien al maanden mee bezig is. .

  HJK schreef: Dat zijn allemaal sukkels die fouten maken, nee, vanuit jullie onderbuik weten jullie het beter. Als je hebt gedacht dat ik hier een discussie zou aangaan over de details (en futiliteiten) uit het dossier waar jullie je zo druk over maken, dan had ik je meteen wel uit de droom kunnen helpen.

  Wim schrijft: De overtuiging is gebaseerd op feiten en omstandigheden, allerminst op onderbuik, maar dat jij ons dingen in de mond legt, verbaast me niet. Je kent die feiten immers niet. Of je wilt ze niet kennen, dat is me nog even onduidelijk. Als ik had geweten dat je hardnekkig zou weigeren de zaak op de inhoud te bespreken, welke jij bovendien probeert te degraderen tot details en futiliteiten, dan had ik ook meteen ingezien dat een discussie weinig zinvol is. Je gaf voor die gedachte echter weinig aanleiding: “volgende week begin ik hier met Wim Dankbaar (bekend van de Peter R. de Vries-documentaire over de moord op John F. Kennedy) de Grote Discussie Over De Deventer Moordzaak, waarbij wij elkaar ongenadig met steekhoudende argumenten om de oren zullen slaan.”

  Kijk, een kind dat zijn mond dicht houdt, kun je niet voeren, en zal dus ook niet groeien.

  Geplaatst door: Wim Dankbaar | 14 augustus 2006 om 14:41

 4. vliegtuig August 14, 2006 at 6:17 pm #

  In ieder geval weet je zeker dat Volkert niet (rechtstreeks) verantwoordelijk is voor de moord op Louis Sxc3xa9vxc3xa8ke. Hij zit ook achter de gestreepte gordijnen.

 5. Ton Biesemaat August 14, 2006 at 11:56 pm #

  @HJK
  Het is nogal niet wat om neer te zetten : “Er zijn nog heel wat onopgeloste terreurdaden, met name op de Veluwe, waarbij gewelddadige actievoerders als Louis bij betrokken waren.” Sxc3xa9vxc3xa8ke vind ik zelf in zijn nagelaten geschriften een kundig speurder naar de handel en wandel van toen nog de BVD en politie. Die conclusie heeft niks te maken met een politieke voorkeur maar wat ik kon constateren in zijn artikelen en boeken. Ik kan me niet voorstellen dat Sxc3xa9vxc3xa8ke zich de laatste 10 jaar nog heeft bezig gehouden met gewelddadige acties. Wie weet ligt het raadsel van zijn dood toch meer in de vastgoedwereld? Want ook daar deed hij onderzoek naar (totaan de Betuwelijn aan toe).

  Beste Ton,

  het kan best zijn dat ik ernaast zit, jij hebt veel meer verstand van dit soort zaken. Ik ging ervan uit dat Louis van hetzelfde kaliber was als Volkert en in nauw contact stond met de ‘cellen’ die de aanslagen pleegden en er zelf ook aan meededen. Als jij reden hebt aan te nemen dat dit niet zo is, zal ik dat zeker melden.

  Hendrik Jan

 6. Ton Biesemaat August 15, 2006 at 10:36 am #

  @HJK
  Ik weet net zo min als pak ‘m beet de familie van Sxc3xa9vxc3xa8ke maar iets over een mogelijk spoor. Dus jij kan net zo goed een spoor te pakken hebben. Voor de nieuwsgierige en kritische burger speculeer ik maar eens. Sxc3xa9vxc3xa8ke hield zich, zover ik kan nagaan uit zijn laatste gepubliceerde onderzoeken, bijv. intensief bezig met de RID Gelderland-Zuid. Wat ik opvallend blijf vinden was zijn gewroet in de Betuwelijn en we weten wat daar voor geld verspild is.

 7. Josje August 15, 2006 at 8:34 pm #

  Mis ik nou iets of zijn er berichtjes van mensen wegehaald van gisteren?

  Hallo Josie,

  wat mis je dan? Ik heb niks weggehaald.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: