2 Aug

DAGBOEK VAN WOENSDAG 2 AUGUSTUS

Mijn bijdrage over de moord op Wouter Dol (dagboek 26 juli) heeft welgeteld 0 reacties opgeleverd. Misschien was het gewoon niet interessant genoeg, of wellicht had ik het allemaal te saai opgeschreven. Of zou het toch zijn omdat het slachtoffer een homoseksueel betreft? Want laat ik maar eens iets onthullen: een mooi, jong, blank en heteroseksueel slachtoffer doet het in de media beter dan een kleurling, zwerver, travestiet of homo.Linda

Het is me nogal een bewering, ik weet het, maar ik loop lang genoeg in de mee in de journalistiek om dit met argumenten te kunnen staven. De verontwaardigde reacties van lieden die niet kunnen lezen neem ik op voorhand voor lief. Laten we eens beginnen met de zaak Nathalie Holloway; leuk bekkie heeft ze, niet waar? Zou de Amerikaanse (sensatie)pers ook massaal op Aruba zijn neergestreken als het slachtoffer dik, zwart en straatarm wat geweest? Ik durf te wedden van niet. Of laten we het eens dichter bij huis zoeken. Herinnert iemand zich de moord op Marianne Vaatstra? Vast wel; het portret van deze knappe scholiere staat iedereen op het netvlies gebrand. Maar hoe zit het met Linda Mens (zie foto boven), kennen we die ook? Nee hxc3xa8, toch werd zij in hetzelfde jaar vermoord als Marianne Vaatstra. Linda was alleen wat minder fotogeniek, za’k maar zeggen.

Het is een taboe hoor, wat ik hier aansnijd, en ik denk niet dat er in NederlanMar2d veel hoofdredacteuren zijn die openlijk durven te zeggen dat de moord op – ik verzin maar wat – Fatima El-Achrab de cover van het blad nxc3xadet haalt en de moord op de hoogblonde studente Wilma Stegeman (ook fictief) wxc3xa9l. Maar geloof me, die afweging wordt overal in de wereld gemaakt. Het heeft allemaal te maken met de vraag in hoeverre de lezer zich met het slachtoffer kan identificeren. Wij leven in Nederland, dus worden we onwillekeurig meer geroerd door de dood van iemand die onze zoon of dochter had kunnen zijn, dan wanneer het slachtoffer uit Somalixc3xab afkomstig is en het leven heeft gelaten bij een gevecht in een asielzoekerscentrum.

Zelf heb ik wel eens moeite met deze keiharde journalistieke/commercixc3xable wet. Maar het is nou eenmaal niet anders. Zelfs rechercheurs rennen onbewust harder voor de moord op een zakenman, dan voor de moord op een Albanese drugshandelaar. Het is heel nobel en politiek correct om te stellen dat het leven van een arme sloeber in een krottenwijk evenveel waard is als dat van premier Balkenende. Het is alleen niet waar.

Aangemaakt door Henk Strootman

25 Responses to “”

 1. Peter R. de Vries August 2, 2006 at 9:11 pm #

  Henk Strootman heeft volkomen gelijk, zo weet ook ik uit ervaring. Goed dat hij dit eens aankaart! Vrijwel ieder medium heeft in zijn statuten iets over onafhankelijkheid, onpartijdigheid en gelijkheid staan, maar in de praktijk gelden andere wetten. Ik heb zelf ook dikwijls meegemaakt dat ik benaderd werd door media die een ‘crimineel’ in hun blad of programma wilden die ooit was ontsnapt, of die onschuldig had vastgezeten, ten onrechte was gearresteerd of onheus door de politie was behandeld en als ik dan met de antecedenten van zo iemand op de proppen kwam reageerde men enthousiast. Totdat duidelijk werd dat de betrokkene een Antilliaan met lang rastahaar was, een Turk met een gouden tand was, of een Surinamer met tatouages en een ring aan iedere vinger was. Nou eh… kijk… men had er nog eens over nagedacht, maar eh… bij nader inzien… eh… zag men toch niet zoveel in het onderwerp, begrijp je? Ja, ik begreep het heel goed…..

  Overigens ben ik zelf ook niet zonder zonden, ook ik heb bij de afweging wel of niet een onderwerp te doen het uiterlijk van iemand wel eens een rol laten spelen. Mijn redacteuren heb ik ook geinstrueerd dat geinterviewden met bijvoorbeeld veel gouden kettingen, oorbellen en tatouages voor de opnamen zoveel mogelijk ‘gekuist’ moeten worden, omdat dit alleen maar de aandacht van het gesprokene afleidt. En ja, het is natuurlijk ook wel een feit dat we eerder geneigd zijn om te geloven dat iemand door de politie onheus is behandeld als het om een welbespraakte, goed geklede zakenman gaat, dan om een smoezelige, hakkelend pratenden en naar alcohol stinkende junk. Terwijl de laatste misschien wel meer recht van spreken heeft dan de eerste. Het zijn de valkuilen en dilemma’s van de misdaadjournalistiek….

  Peter R. de Vries

 2. Louis August 2, 2006 at 9:11 pm #

  Het is helaas vaak waar. Niets menselijks is ons vreemd. Bij Natalee Holloway heb ik echter het idee dat de sympathie omsloeg nadat haar moeder er alles aan deed om de rechercheurs als volkomen incompetent af te schilderen en Amerikanen adviseerde Aruba maar niet meer te bezoeken.

 3. Meelezer August 2, 2006 at 9:51 pm #

  Hallo zeg, leest PRdV dit weblog? HJK (en in dit geval HS) proficiat. Jullie verkeren in bekend gezelschap.

 4. Helikopter August 2, 2006 at 10:37 pm #

  De publiciteit rondom N. Holloway, heeft niets te maken met het “Bekkie “van “Natalie”, maar natuurlijk met die hysterische moeder van Natalie, Twitty genaamd. Een proto-type “White/ G.W. Bush clan/vermogende”amerikaanse”, die binnen een een week de Amerikaanse Media, met op de voorgrand FOX News, op deze zaak weet te focusen. Daarnaast wordt er zelden of nooit een (Amerikaan(se) tourist vermoord op het eiland. M.a.w. een moddervette, oerlelijke. afro-amerikaanse, met Twiity als haar moeder was ook hot news geweest.

  Helikopter

  P.s. Als je straatarm bent ga je niet met school op vakantie

 5. Helikopter August 2, 2006 at 10:41 pm #

  Strootman en Peter zijn oud-collega’s vandaar waarschijnlijk (tijdschrift Aktueel)

 6. Mary-Ann August 3, 2006 at 8:33 am #

  Getverdemme. Henk heeft gelijk en ik ben daar net zo schuldig aan. De voorbeelden die zowel Henk als Peter hier aanhalen kloppen. Als ik een dergelijk intervieuw zou zien zou ik waarschijnlijk ook denken jeez dat dit kan in Nederland, als het een net “voorkomend” persoon zou zijn. Maar ik heb ook wel eens gedacht uh huh t zal wel.
  En dan ging het inderdaad om een minder
  “bedeeld” mens zullen we dan maar zeggen.
  Zo’n spiegeltje naar mezelf is “nee Leuk” maar wel realiteit.

 7. YM August 3, 2006 at 8:57 am #

  Het is helaas wel waar wat je beweert, ik maak me er zelf ook schuldig aan denk ik.

 8. Jan de Meelezer August 3, 2006 at 9:17 am #

  Peter las ook al toen Korterink nog in Nederland verbleef hoor

 9. Rik Klein Entink August 3, 2006 at 12:54 pm #

  Vraagje voor Peter R. de Vries: Stel: je had niet voor Marianne Vaatstra gekozen maar voor Linda Mens. Was het dan niet andersom gebeurt? Ik kan mij niet voorstellen dat Peter een zaak bekijkt op uiterlijk, maar op de journalistieke achtergrond.

 10. Patrick August 3, 2006 at 1:07 pm #

  Het klopt wel je kijkt in eerste instantie naar het plaatje dat erbij staat ik doe het onbewust ook.
  Als er een leuk koppie op staat zou je bijna meer medelijden gaan krijgen.
  Patrick

 11. Snorretje August 3, 2006 at 5:34 pm #

  Aan de andere kant krijg je als geterroriseerde homo’s toch wel alle aandacht in De Telegraaf ‘We leven in een nachtmerrie’. Zou dat in het land van Nathalee ook zoveel aandacht krijgen?
  Mis alleen in dat artikel het relaas (wederhoor) van de buren.

 12. vliegtuig August 3, 2006 at 7:53 pm #

  Henk, dat niemand een reactie geeft op een stukje wil niet zeggen dat het niet interessant is of dat het slachtoffer niet interessant is. Soms heeft iemand gewoon niets te schrijven.

  Ik lees jouw stukjes met veel plezier en ik hoop dat je bij een volgende vakantie van HJK terugkomt, maar ik reageer pas als ik iets wil mededelen of wil vragen.

 13. Cruella De Ville August 3, 2006 at 9:24 pm #

  Nou met deze eerlijke kritiek op jezelf en je vakbroeders zijn in iedergeval reacties gekomen! Maar je hebt gelijk, mooiere mensen hebben een streepje voor in de maatschappij. Gelukkig vind ik het met onze Hollandse nuchterheid toch wel meevallen bij ons. De Amerikanen zijn duizendmaal erger. Daar kijkt men bij het handen schudden al over je schouder om te zien of er een mooier mens achter je staat.

 14. koos August 3, 2006 at 9:27 pm #

  Zou Peter R. de Vries echt niet weten hoe je tatoeage schrijft?

 15. Ries August 4, 2006 at 1:52 am #

  Stinken junks naar alcohol? Ik dacht naar vanalles en nog wat maar zelden naar alcohol, of het moet om te ontsmetten zijn. Alcoholisten, ja, maar junks?

 16. Ton Biesemaat August 4, 2006 at 2:03 pm #

  Om het nog wat breder te trekken:
  De media zijn commerciele bedrijven die dus vaak geen enkel belang hebben bij het uitdragen van de (relatieve) waarheid. Zo heb je censuur in dictaturen vanuit angst en zelfcensuur in de zogenaamde democratische staten vanwege druk van aandeelhouders, eigenaars. Daarnaast heeft het uitdragen van de waarheid vaak geen zin omdat de doelgroep het toch niet begrijpt of niet wenst te aanvaarden.

 17. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 18. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 19. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 20. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 21. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 22. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 23. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 24. Veen recherchediensten March 2, 2007 at 12:33 pm #

  Soms vraag ik mij wel eens af wat mensen verbergen.en waarom!!
  Waarom mensen stil blijven om de waarheid niet onderogen te willen zien
  Iemant beschermen die echt niet goed snik is
  Is dat de Mens ?
  Onmacht
  of ?

 25. Barry May 12, 2007 at 1:49 am #

  Nederland moet verdeeld worden in vijf regio`s , die elk een speciaal groepje deskundigen paraat hebben staan om moorden op te lossen. Bijgestaan door een groepje van drie kundige en gemotiveerde profilers. Men moet bovendien direct contact hebben met een man in Amerika die veel ervaring met moeilijk op te lossen moorden heeft. De profilers moeten hun kennis overdragen om zelf bij de les te blijven en vier ogen zien meer dan twee. Een groep van pak weg twintig mensen moet continu paraat gehouden worden om de teams bij te staan als zich een nieuwe moord voordoet en de krachten verdeeld moeten worden. Gepensioneerde agenten met tientallen jaren ervaring moeten opgetrommeld worden om zaken die men op wil geven over te nemen. Samenwerking met psychologen en tv programma`s is ook noodzakelijk. En kijken naar hoe men dit in andere ons omringende landen aanpakt. Je leerd tenslotte van elkaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: