30 Jul

DAGBOEK VAN ZONDAG 30 JULI

Ik had mezelf nog zo plechtig beloofd om vandaag ‘ns een keer over te slaan. Totdat ik op internet las dat gisteren op een parkeerplaats bij Oosterhout 208 kg heroxc3xafne is onderschept. Dat is de zoveelste keer dat een nieuwsfeit in deze ongetwijfeld prachtige gemeente het plaatselijke VVV lelijk in de wielen rijdt. Want Oosterhout mag met ruim 53.000 inwoners een bescheiden stip op de landkaart vormen, op het gebied van misdaad lijkt het er ruiger aan toe te gaan dan in – qua inwonertal – vergelijkbare plaatsen als Rijswijk, Woerden of Ridderkerk. De moordenaar van Tinka van Rooij komt er vandaan, de verdachte van een liquidatie in Werkendam werd er van z’n bed gelicht, het beruchte Koestraatje is tot in de wijde omgeving bekend als ontmoetingsplek voor schimmige deals, er wordt – naar verluidt – aardig wat geld omgezet in "hokken" en "plantjes", in mei dit jaar werd er 100.000 euro losgeld gevonden en verder had de in augustus vorig jaar spoorloos verdwenen Zeeuw John Heijboer er z’n domicilie.

Over de losgeldaffaire schreef HJK onlangs een reportage voor Aktueel. Het geld bleek te zijn afgeperst van de Brabantse ondernemer Hans de R. Hij was op 24 mei door gemaskerde mannen in een auto getrokken en ontvoerd. Hij zou pas worden vrijgelaten als er aan de Sint Annadreef in Ulverhout een tas met 100.000 euro zou worden neergelegd. Tot een losgeldoverdracht kwam het niet, omdat de zak met geld in het afgelegen gebied door een "toevallige" voorbijganger werd gevonden. Het is noHeijboer11802utg niet duidelijk of het echt om een ontvoering ging, of om een uit de hand gelopen incasso. Er zitten vier verdachten vast, onder wie enkele zeer harde jongens.

Aan de verdwijning van John Heijboer hebben zowel HJK als ik aandacht besteed. De zaak is nog immer een mysterie, hoewel het bij vriend en vijand bekend is dat de oud-judokampioen en bodyguard niet bepaald in kringen van welzijnswerkers en dameskappers vertoefde. Zijn naam werd genoemd als kroongetuige in een grote Belgische drugszaak. Tot nu toe wordt er dan ook min of meer vanuit gegaan dat Heijboer om die reden is vermoord.

Maar heel misschien ligt het allemaal toch anders. Vanuit het Brabantse milieu bereikte mij namelijk de tip dat de eerder genoemde Hans de R. en John Heijboer elkaar goed hebben gekend, sterker nog, dat ze bevriend zijn geweest. Dat houdt in dat Heijboer, die net als De R. een bedrijfspand had in Oosterhout en eveneens als bodyguard had gewerkt, xc3xb3xc3xb3k wel eens het slachtoffer kan zijn geworden van de afpersersbende, of daar misschien zelf deel van heeft uitgemaakt. Een beetje vergezocht misschien, maar gezien de ruige Oosterhoutse kringen waarin hij verkeerde kan de sleutel tot de oplossing evengoed dxc3¡xc3¡r liggen als in Vlaanderen. In ieder geval een nader onderzoekje waard, dunkt me. Voor HJK, die vast snakt naar het einde van zijn vakantie, of voor mij. Wordt in ieder geval vervolgd.

Aangemaakt door Henk Strootman

No Responses to “”

 1. Josje July 30, 2006 at 11:42 pm #

  Volgens mij had John Heijboer weleen beetje slecht geslapen voordat ‘ie werd gekiekt, niet? Mijn lief heerktje,wat kunnen sommige mensen gezegend zijn met een eh…wat minder goed bedeeld dak. Maar ja, hij zal zichzelf ook niet hebben gemaakt.

 2. joris February 7, 2008 at 3:12 am #

  Als ik goed gexc3xafnformeerd ben, heeft Heijboer een aantal zware ongelukken gehad voor zijn verdwijning. Ik heb hem tijdens het proces in Antwerpen gade kunnen slaan – erg gezond zag hij er toen al niet uit;

  Sommigen zoeken een motief in de Antwerpse drugszaak – met de Belgische havendief GUY DEGRES en de Nederlandse drugsjongen RINUS KOEVOETS (groot geworden met xtc-labs, maar volgens justitiebronnen opgeklommen tot de top 20 van Nederlandse drugshandelaren).

  Heijboer heeft inderdaad belastende verklaringen afgelegd over zijn medeverdachten. Afin, hij heeft zijn verantwoordelijkheid voor de smokkel van tientallen kilo’s heroine geminimaliseerd en heeft vervolgens de jongens aangewezen die de politie graag wilde uitschakelen. DEGRES en KOEVOETS, dus. Zo gaat het vaak, nietwaar?

  Maar is dit ook een motief voor moord? Misschien wel, als het om pure wraak zou gaan. Maar als ik me probeer te verplaatsen in het brein van een crimineel, dan zou je verwachten dat Heijboer VOOR het proces zou verdwijnen. Voor hij zijn schadelijke en belastende verklaringen voor de rechter zou kunnen herhalen, dus. Na het proces – als de schade reeds is aangericht – lijkt het nog weinig zin te hebben om iemand te liquideren. Tenzij hij of zij nog veel meer over je zou weten, niet?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: