De dood van Maja Bradaric

30 Jul

                                                                     MOORD OP MAJA: TERUG NAAR TUZLA

Maja3_1Goran M. (18) en Maja Bradaric (16) kenden elkaar uit Bosnixc3xab. In Nederland kregen ze het met elkaar aan de stok. Eigenlijk was het een gewone meidenruzie, om vriendjes en verliefdheid. Toen Maja op maandagavond 17 november 2003 bij Goran in de auto stapte, kon ze dan ook onmogelijk vermoeden dat haar doodvonnis al was getekend. De vraag die iedereen bezighoudt is: hoe kan een jongen van 18 zo’n gruwelijke, gewetenloze moord plegen? Heeft het te maken met een van de bloedigste aanslagen uit de oorlog in Bosnixc3xab, waar Goran ooggetuige van was, of speelt er een trauma rond een dood zusje?

Donderdagavond 25 mei 1995. Om 5 voor 9 wordt het marktplein van Tuzla, in Bosnixc3xab, bestookt met mortiergranatan. Het is een warme voorjaarsavond, veel mensen zijn buiten. Op de markt bevinden zich vooral jongeren. Na drie jaar oorlog is ook de jeugd gewend aan aanslagen en wie nog schrikt van een inslag die verder dan 500 meter plaatsvindt, wordt lachend als een mietje aangeduid. De ouderen onderbreken hun gesprekken er niet eens meer voor. Dit keer is het anders.

LEES MEER

No Responses to “De dood van Maja Bradaric”

 1. XXX May 7, 2007 at 7:11 pm #

  Ja hoor, “oorlogstrauma”. Daar is het altijd goed meet te maken. Hij is gewoon een uitschot dat levenslang achter de tralies moet. Er wonen in dit land vele mensen (waaronder mijzelf) die bewuste dag in Tuzla mee hebben gemaakt. Maar ik heb voor nog geen andere dan Goran (ook niet in Tuzla en andere landen) gehoord dat zij iemand vermoord hebben omdat zij zo’n gebeurtenis hebben meegemaakt.

 2. Mij.. May 8, 2007 at 5:22 pm #

  Ik heb het toneelstuk kwaadbloed gezien, dat gaat over dat deze moord wordt nagespeeld, het is heel bijzonder om te zien, maar ook heel moeilijk, op het einde zie je foto’s en een fimpje van Maya, dan schrik je tog echt even en denk je bij jezelf na, dit is xc3xa9cht gebeurd. Dan krijg je het echt even moeilijk. Maar hoe dan ook het was een mooi toneelstuk.
  Ik snap gewoon niet dat je een vriendin vermoord en helemaal als je d’r hartsvriendin bent en niks zegt..
  maar ik weet ook niet hoe dat allemaal gegaan is en de problemen tussen hun allemaal..

  1 ding weet ik wel respect voor Maya en het is zeker de moeite waard om naar het toneelstuk te kijken.

 3. daisy loen August 22, 2007 at 9:45 pm #

  ik was een vriendin van maya, ik ben ook na alles toegeweest.. voor ons betekend het zovee dat mensen nog met ons meeleven want bij ons leeft dit nog elke dag

 4. dat zeg ik liever ff niet August 29, 2007 at 3:43 pm #

  ik mis mijn vriendin Maja

 5. Mirela October 24, 2007 at 11:16 pm #

  Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dit op het nieuws zag..ik snap dan ook niet wat hun bezielde, heb er geen woorden voor (Heb Maja dan niet gekent)..maar je zou die 2 Gorans, Ferdi en Nina moeten wurgen en verbranden…of beter nog, nog erger laten lijden dan dat Maja die avond geleden heeft! Kom zelf ook uit voormalig Joegoslavie en heb ook nog nooit gehoord dat iemand vanwege die trauma’s iemand vermoord! Als 1 iemand dit in hoofd heeft dan doet iedereen toch niet mee?! Ik snap niet dat die trut en die boeren gewoon geen politie gebeld hadden! Maar er is een god en hun 4 zullen lijden nog erger als Maja…

  Nek ti je laka zemlja Majo i nek te cuvaju andjeli!

 6. 1234 October 31, 2007 at 11:25 pm #

  kzag net ut boek liggen en heb ut gelezen en vanuit mijn opzicht was ferdi geen bosnier maar 1 turk en de moord ging om de additude van maja ma r.i.p

 7. marion November 4, 2007 at 7:47 pm #

  Waar kan ik het boek kopen kom zelf uit breda maar kan het nergens vinden wie helpt mij alvast bedankt

 8. Srpkinja November 23, 2007 at 3:20 pm #

  Wat heeft een attitude er nu mee te maken? Ik ga toch ook geen mensen vermoorden omdat die lelijk, dik ofzo zijn of omdat ze doen alsof ze heel wat zijn..dat is toch gewoon belachelijk…

  Je moet die 4 gewoon zo laten lijden net als in Saw alleen dan nog erger…majku im jebem!

 9. niimmaa December 27, 2007 at 1:58 am #

  eejj ik heb het b0ek net uit
  ik kon maaja zelf niet
  maar veel van mijn vriensdinen wel
  en ik heb het b0ek bij de bruna gekOcht meschien kan je het daar wel vinden 😉

 10. leptir February 3, 2008 at 9:15 pm #

  Strasno i danas dan nemaju pojma sta su uradili. Cim osetim zar stomac me boli, majo ljubim te i zelim i mir i tvojima.
  Znam gorana i ja sam se zamalo zabavljala snjim, eto boga ima, i sto su ibili maju to bog raspravlja.

  mir svimaogotovo roditeljima, majo ljubim i cuvam te molim se bogu da ti se osvesti

 11. Nermin November 16, 2008 at 3:09 pm #

  Misschien een idee om deze jongen zijn straf uit te laten zitten daar in Bosnie ?
  Daar is het nl geen luilekker land zoals hier!!! En even over dat oorlogstrauma, dan zou je moeten gruwelen van geweld en niet hetzelfde gaan doen. Maar dat is mijn mening.

 12. John December 2, 2008 at 9:25 pm #

  Zelfs nu word je er gewon emotioneel van, ook omdat de film nu uit is in het LUX theater.
  Misschien word er nu wel meer duidelijk over het motief/waarom???

  Geen woorden voor..
  Iemand die nu 21 had kunnen zijn, en voor advocaat had kunnen studeren.

  Nooit haar vergeten, Maja (:

 13. octopus December 2, 2008 at 9:40 pm #

  Gewetenloze gruweldaden worden veelal door gestoorden gepleegd!Heelaas zijn er vele onder ons.Zelfs de doodstraf helpt niet tegen onmensen.

 14. ed December 2, 2008 at 11:34 pm #

  Als Oorlogstrauma klaarblijkelijk zulke tijdbommen creert dan is dat het sterkste argument tegen het opnemen van vluchtelingen wat ik ooit gehoord heb.

 15. Debby July 3, 2009 at 6:18 pm #

  Ik heb Goran M. goed gekent. Ik had vroeger een crush op hem, hij was een charmante verschijning en oh zo lief. Toen ik hoorde wat hij had gedaan, kon ik dat niet geloven. Ik was er echt kapot van. Ik kende hem zo niet, hij kon tog niet zo zijn? Maar hij was het wel, en ik vind het echt vreselijk wat er is gebeurd. Je denkt iemand te kennen, nou niet dus. Het is een grote schoft, heeft geen geweten. Verschrikkelijk waar toe iemand in staat kan zijn, ik haat hem nu!

 16. ... November 18, 2009 at 9:13 pm #

  maja en goran waren eerst gewoon vrienden hoor… ze heeft gezegd dat ze hem zelfs als een broer zag… nou blijkt alweer hoeveel ze haar ‘broer’ kon vertruwen wat een smerige moord!

 17. Kristine November 18, 2009 at 10:23 pm #

  Mensen als Goran M zijn psychopaten.
  Ze hebben geen geweten. Willen alleen maar macht. Het zijn mensen die heel lief en spannend over kunnen komen, mensen met charisma die anderen voor zich kunnen winnen. Ze zijn de mensen om hen heen altijd tien stappen voor. Want normale mensen kunnen niet geloven dat iemand met zulke plannen rondloopt. Ik vind de mensen om Maya heen dan ook niet schuldig. Ze konden niet vermoeden dat iemand werkelijk tot zoiets in staat zou zijn. Zij zijn namelijk geen psychopaten…

 18. Maria November 19, 2009 at 9:50 am #

  Ik vraag me af of Nina nu nog vriendinnen heeft en weten ze zeker of ze veilig zijn bij haar?

 19. Kirsten November 19, 2009 at 11:49 am #

  Ik heb de documentaire net gezien. Wat vooral naar voren kwam was de rol van Nina. Haar leven is door dit gebeuren goed verpest. Men had niet van een meisje van 14-15 jaar mogen verwachten, dat zij inzicht kon hebben in zo een zieke persoonlijkheid als die van Goran, dat lukt zelfs de knapste psychiaters vaak niet. En toch wordt haar de rol toebedeeld, dat zij had moeten ingrijpen! Het bevreemd me, dat de ouders van Goran niet hebben geweten dat hun zoon eigenlijk hulp nodig had. En als die hij die wxc3xa9l had, vind ik de hulpverlening minstens zo “schuldig” als Nina.

 20. Wally Kaal November 20, 2009 at 12:33 pm #

  Inderdaad, een bar slechte documentaire. Inderdaad, veel te veel nadruk op de rol van Nina, terwijl de waaromvraag veel interessanter is. En de vraag waarom dat die andere Goran en Freddy niks deden. Zij waren er immers bij. Helemaal vervelend waren de pseudo kunstzinnige beelden die het tekort aan inhoud moesten opvullen. Nu mogen smaken natuurlijk verschillen, maar dit was op zijn minst heel oppervlakkig en onterecht stigmatiserend voor slchts 1 persoon, Nina.

  Groet,

  Wally Kaal

 21. yes November 20, 2009 at 11:38 pm #

  Ik vind het ook een magere documentaire. Te weinig inhoud en teveel een schuldige willen aanwijzen namelijk Nina. De rol van Nina is groter dan de moordenaar zelf. Nou is ze misschien niet helemaal onschuldig, maar ze was nog maar 14 en wij weten niet in welke psychische omstandigheden zij destijds verkeerde.Ik denk dat de manipulatie van Goran een grote rol heeft gespeeld in haar rol. De effecten van maipulatie moeten niet onderschat worden (zelfs bij een volwassen persoon).

 22. Eva November 25, 2009 at 2:21 am #

  Ik vind dat er op deze weblog voornamelijk simpele reacties worden geplaatst. Het verhaal van Maja dr zijde is heel vaak ter sprake gekomen. De tragische gebeurtenis, de details, de verhalen van vrienden, Maja’s verleden. In die verhalen zit diepgang, en terecht! Hoe kan een mens een ander mens zoiets aandoen, op zo’n gruwelijke manier?

  Mxc3¡xc3¡r, waarom gebeurt dit niet bij de daders? Weet iemand iets over de daders, behalve wat ze hebben gedaan, hoe ze heten en hoe oud ze zijn? Weinig. Terwijl zelfs zij dit verdienen. Een normaal mens doet zoiets niet en laat het ook niet gebeuren. Wat was er met die mensen aan de hand? Wat hebben zij meegemaakt? Wie waren hun vrienden? Hoe was hun opvoeding? Of je het wil of niet; het kunnen verzachtende omstandigheden zijn. Weliswaar maken zij het leed niet minder,de daad niet minder gruwelijk en minder onmenselijk, maar ze kunnen je wel laten inzien dat het verleden je tekent. Net zoals het verleden van Maja’s familie en vrienden nu getekend is.

  Wat ik bedoel te zeggen is dat mensen met opmerkingen als ‘ze moeten ze levenslang opsluiten’ en ‘wurg ze en verbrand ze zelf’ te simpel vindt. Het getuigt bovendien van tunnelvisie en dommigheid. Verzachtende omstandigheden (bovengenoemd) zeggen niet dat de jongens het RECHT hadden Maja te vermoorden (ze moeten nog steeds zwaar bestraft worden), maar het verduidelijkt..

 23. CrimeBron November 25, 2009 at 9:16 am #

  je bent aardig aan het modereren HJK !

  Het nieuws van de verborgen camera actie van Peter r is nieuws !

  Maar je bent lekker bezig nieuws te verwijderen en onzinnig geouwehoer wel toe te staan,

  Je bent te belachelijk voor woorden .

  CrimeBron

  Beste Crimebron,

  Ik was er nog mee bezig. Het punt is dat er wat namen in werden genoemd en dat ik er gewoon ook helemaal niets van snapte. En als ik het niet begrijp, ga ik ervan uit dat de meeste anderen het ook niet begrijpen.

  Hendrik Jan

 24. ed November 25, 2009 at 10:10 am #

  Heeft niks met Tuzla of oorlogsleed te maken. Goran is gewoon een psychopaat, oorlog of geen oorlog. Hoeveel mensen waren er wel niet op die markt in Tuzla? Zijn die allemaal meiden in brand gaan steken?

  Ook zonder Tuzla was Goran wel ontspoord als hij het daarvoor al niet was

 25. B.A. November 25, 2009 at 12:14 pm #

  Het is geen optelsom die altijd klopt Ed, de menselijke geest is iets complexer dan dat.

 26. GerritNietZoGek June 15, 2011 at 3:30 pm #

  Ja hoor B.A. en omdat de menselijke geest complex in elkaar zit wordt hierin een excuus gevonden om te moorden!
  Zowel de documentaire Sweety als de film Schemer zijn in het leven geroepen om vanuit het perspectief van de moordenaars het slachtoffer in een kwaad daglicht te zetten. Nee, het meisje heeft haar eigen moord over haar zelf afgeroepen doordat ze roddels verspreidden??? Lekker logisch.
  Wat een onzin dat je niets van een meisje van 14 kan verwachtten op het gebeid naar de politie gaan of anderszins!!! Maar na de moord wel even wijs de mond houden etc..
  Het zijn minder beesten en die dien je op te sluiten.
  Och wat erg zeg, Nina moet dit haar leven meedragen! Nou en, wat dacht je van de familieleden.
  Slechte film en docu. Maar ik verwacht niets anders van een mede door VARA gesponsorde productie. Want het is de VARA bij uitstek die criminelen en moordenaars vergoelijkt in deze afglijdende maatschappij.

 27. Joran Zahar June 15, 2011 at 5:16 pm #

  Hxc3xa9 gekke Gerrit.
  Los van dat ik jouw visie over de Vara deel, lijkt het me verstandig dat jij je eerst enigszins in de materie verdiept voordat je deze ongenuanceerde uitspraken doet.
  Lees het boek van Simon Vuijk eens bijvoorbeeld. Het enige dat je Nina K echt zou kunnen verwijten is een bad choice of boyfriends, maar dat is gezien haar voorgeschiedenis inzake misbruik nog te verklaren ook.

  Wat ik mij trouwens afvraag is of er ooit nog dieper onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de plotse verwijdering tussen de ouders van Goran M en de ouders van Maja. Tot relatief kort voor de moord gingen deze twee Bosnische ouderparen heel goed met elkaar om, hetgeen abrupt tot een einde kwam. Toeval bestaat niet in deze…

 28. walther July 2, 2011 at 2:56 am #

  maja heeft helaas geen tweede kans meer haar ouders hun leven is in zekere zin over zoveel mensen die hiermee getroffen zijn dus de daders verdienenvind ik ook geen tweede kans ze hebben bewust een heel jonge dame vermoord die hun vertrouwde ik ben niet altijd zo extreem maar dit is te erg walgelijk zelfs ik hoop dat maja in vrede rust

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: