25 Jul

DAGBOEK VAN MAANDAG 24 JULI

Horror in de polder. Lage Zwaluwe is een charmant dijkdorp tussen Dordrecht en Breda. Er gebeurt eigenlijk zelden iets. Tot afgelopen zaterdag, toen de bewoners van een huis aan de Dorpsstraat tijdens de verbouwing van de badkamer op een lijk stuitten. Nou ja, lijk, het was eigenlijk niet meer dan een skelet. Wel was nog te zien dat het slachtoffer een zak over het hoofd had en dat de handen met plastic op de rug waren gebonden. De huidige bewoners staan buiten elke verdenking omdat ze er nog maar net wonen en het lijk toch zeker een jaar of vijftien of twintig onder het cement moet hebben gerust. Begin jaren negentig was in het pand een shoarmazaak gevestigd, zo meldt BN/De Stem. Tja, en dat roept toch andere associaties op dan wanneer er "fietsenzaak" of "breiwinkel" zou hebbGeurtsen gestaan.

Hoe dan ook, ik moest eigenlijk meteen denken aan een geruchtmakende verdwijning in die regio, die zich in die periode afspeelde. Op 28 mei 1990 verdween de in 1963 geboren Maarten Geurts uit Breda (zie foto) na een bezoek aan een ziekenhuis. Familie en politie vrezen dat de jongeman door "foute vrienden" op vakkundige wijze is  wegggewerkt. De kans dat zijn resten in het nabij gelelegen Lage Zwaluwe aan de oppervlakte zijn gekomen is misschien niet zo heel groot. Maar er mxc3xb3et in die tijd iemand als vermist zijn opgegeven. Heeft iemand een andere (beter) suggestie?

Aangemaakt door Henk Strootman

Update: tussen 1990 en 1994 is aan de Dorpsstraat nummer 8 shoarma-grillroom Manna gevestigd geweest. Eigenaar was de in Kaatsheuvel woonachtige Hurrem S. (68), die nog altijd actief is in de West-Brabantse horeca. De man opende twee jaar geleden vol goede moed in Dongen eetcafxc3xa9 Orixc3xabntal, maar moest op last van de gemeente meteen weer dicht omdat de papieren niet in orde waren. De zaak is tot op de dag van vandaag dicht en maakt een troosteloze indruk. De verhuurder van het pand omschrijft de Turkse ex-onderwijzer als een "trotse, vriendelijke en soms licht ontvlambare man." Dat hij iets met de horrorzaak te maken heeft kan hij zich niet voorstellen. "Daar is hij gewoon te aardig voor."

Aardig of niet aardig, het is sowieso niet correct om alleen naar de shoarma-uitbater te kijken. Het pand werd in 1986 gebouwd en aangezien het stoffelijk overschot "naar schatting" twintig jaar in het cement heeft gelegen, kan de onfrisse klus dus ook reeds tijdens de bouw zijn geklaard. Het is echter ook mogelijk dat het Nederlands Forensisch Instituut straks tot de slotsom komt dat het lijk veel korter onder de grond heeft gelegen, en dan komen de bewoners van na 1994 – toen de shoarmatent de deuren sloot – wellicht in beeld. De huidige bewoners gaan in ieder geval vrijuit; zijn wonen pas sinds 2004 aan de Dorpsstraat. En zo kort heeft de dode er zxc3xa9ker niet gelegen.

Correctie: de datum 1986 staat in de kadastergegevens, maar klopt niet. Het huis is vooroorlogs. Volgende week een reportage over deze zaak in Aktueel.

No Responses to “”

 1. Ruud July 25, 2006 at 12:03 pm #

  Een ander dorp wat daar in de buurt ligt is Werkendam en met even Googlen kon ik terugvinden dat daar Gemma van der Boom in de nacht van 28-29 juli 1984 verdwenen is.

 2. Inspecteur Wallander July 25, 2006 at 12:53 pm #

  Hallo John van den Heuvel, spoed, urgent!
  Weer een lijk onder het cement en nu wel gevonden. Breaking News!

 3. Laddertje July 25, 2006 at 11:08 pm #

  Hahahaha inspecteur Wallander. :-DD

 4. Mick July 26, 2006 at 12:28 pm #

  maandag 25-7-06 bestaat niet Henk.. Hou ‘t wel een beetje op orde wil je 😉

 5. Ruud July 26, 2006 at 7:06 pm #

  Heeft iemand nog iets van Henk Strootman gehoord of gezien? Dit dagboek begint op een weekblad te gelijken. Of is met HJK ook de misdaad het land uit?

 6. Henk Strootman July 26, 2006 at 9:12 pm #

  Beste Ruud. Je bedoelt waarschijnlijk: heeft iemand nog iets van Hendrik Jan Korterink gehoord? Wel, HJK geniet van een vakantie en heeft mij gevraagd de pagina’s voor twee weken bij te houden. Het was, om kort te gaan, xc3xb3f twee weken op zwart xc3xb3f voor een tijdje mijn bescheiden bijdragen.

 7. Mick July 26, 2006 at 11:18 pm #

  @Ruud
  Alleen de dinsdag ontbreekt toch. Verder prima stukjes. Dus waarom zit je nou zo te miepen.. De hitte zeker. Bovendien, HJ heeft aangekondigd dat HS niet dagelijks zou posten. Tot nu heeft ie slechts 1 dag gemist. @Henk, ga zo door!

 8. Ruud July 26, 2006 at 11:19 pm #

  Henk, blij te horen dat je er nog bent, we gunnen HJK zijn vacantie en passen ons gewoon aan de komkommertijd aan.

 9. vliegtuig July 26, 2006 at 11:27 pm #

  Gewoon doortypen Henk Strootman!

 10. Helikopter July 26, 2006 at 11:50 pm #

  vOOR DE GIEDE ORDE hENK IS JOURNALIST BIJ DE aKTUEEL, EN HET BLAD IS TE KOOP BIJ DE BETERE BOEK EN TIJDSCHRIFTEN WINKEL IN nEDERLAND EN bEGIE, OOK VERKRIJGBAAR BIJ DE KAPPER IN DE LEESPORTEFEUILLE

 11. patrick July 27, 2006 at 12:31 am #

  prima stukjes hoor ga gewoon lekker door zo.
  gr Patrick

 12. Ada July 27, 2006 at 1:46 am #

  vliegtuig en helicopter… *proesttt*

 13. Gekke Henkie July 16, 2009 at 2:49 pm #

  Waar gaat die reportage in Aktueel over? Over de verdwenen Maarten Geurts of over het gevonden skelet? Het is namelijk allang bekend dat het skelet was van de vermiste Yalcin Colkusu. Hij is door geweld om het leven gekomen. Hurrem S. -de oude eigenaar van de shoarmazaak aan Dorpsstraat- was hoofdverdachte. Ook in hoger beroep vrijgesproken.
  Niet te geloven dat een gewone Brabantse boerenlul meer lijkt te weten dan een gespecialiseerde misdaadjournalist.

  Beste Gekke Henkie,

  Ik weet niet waar dit over gaat, maar het klinkt boeiend.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: