Dagboek van dinsdag 11 juli

11 Jul

Wilhelms_1 Wilhelm S. is dood. In de gevangenis Demersluis (Bijlmerbajes) pleegde hij zelfmoord. De laatste keer dat ik iets over hem schreef was in mei, naar aanleiding van het hoger beroep.  S. was in juni 2005 uit tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug ontsnapt en bracht enkele dagen later de Amsterdammer Appie Luchies om het leven. Ook hij slaagde erin vanuit de kliniek een relatie op te bouwen, met een vrouw uit Eindhoven, Henny S. Zij schreef er een boek over: Motie van wantrouwen. De 34-jarige Brabantse Henny, cateringmedewerkster, leerde Willem S. in 2002 kennen via een contactadvertentie in het tijdschrift xe2x80x98Mijn geheimxe2x80x99. Een ex-vriendje had deze geplaatst, uit wraak.

Toch kwam er een correspondentie op gang. Henny ging bij Willem op bezoek en raakt meteen verliefd op hem. Ze trouwden binnen een jaar. Met als gevolg dat Willem in juni 2005 met begeleid verlof mocht, waarbij hij op kinderlijk eenvoudige wijze wist te ontsnappen. Hij vluchtte naar Henny, die later zegt dat ze de politie niet durfde te bellen omdat ze bang was dat er een arrestatieteam zou komen: haar dochtertje lag boven te slapen. Willem bleef een nacht bij haar, maar ook de volgende dag kwam ze er niet toe de politie te bellen. Weer een dag later, op 12 juni, vermoordde hij de 73-jarige Appie Luchies in diens bootje op het Noordhollands Kanaal. Henny had niet gedacht dat het zo zou lopen: ze geloofde in het goede in de mens Willem. Dat is inmiddels afgelopen. 

De collega van crimesite heeft meer details. Onder ons gezegd en gezwegen: hij weet nu eenmaal veel van wat er zich in sommige gevangenissen afspeelt, dat heb ik al vaker gemerkt. Wilhelm zou zich hebben opgehangen aan de televisiebeugel. Voor meer details: crimesite

MickyarthurHet was niet mijn bedoeling de spanning op te drijven of nieuwsgierigheid op te wekken, maar ik zat met de vraag of ik de politie niet voor de voeten loop. Na een dag aarzelen heb ik besloten dat dat eigenlijk niet mijn probleem is. Bovendien hebben ze mij in de twee jaar dat ik mijn onderzoek deed ook geen millimeter geholpen. Ik hoorde zondag dat de Amsterdamse politie de bomaanslag op Rob Scholte met een coldcase-team gaat onderzoeken. Zoals veel bezoekers niet zal zijn ontgaan heb ik daar vorig jaar een boek over geschreven, ‘Bom in de Laurierstraat’. Het eerste hoofdstuk staat op deze site, ik zal er later vandaag een tweede bij doen, waarin het vooral gaat over de vraag wie het heeft gedaan. De aanslag, uit november 1994, is nooit opgelost en het is altijd een volslagen mysterie geweest wat het motief was. Er is heel lang onderzoek gedaan in kunstkringen en Rob Scholte zelf – die bij de aanslag zijn benen kwijtraakte – beschuldigde dichter Koos Dalstra ervan, maar de politie kwam al vrij snel tot de conclusie dat het motief niet in die hoek lag.

Waar dan wel?

Ik kreeg in 2003 een tip dat Rob Scholte gezegd zou hebben dat hij het zelf had gedaan. Ik ben daarmee aan de slag gegaan, maar kwam al snel tot de conclusie dat dit wel heel erg onwaarschijnlijk was. Maar inmiddels had ik contact gehad met Micky Hoogendijk, de vrouw van Rob, die op het moment van de aanslag ook in de BMW zat, en mijn nieuwsgierigheid was gewekt: wie had het dan wel gedaan? In de loop van mijn speurtocht kwam ik een zeer verrassende verklaring tegen van een crimineel, die bevestigde wat wel eens eerder als motief was genoemd: dat de aanslag bedoeld was voor advocaat Oscar Hammerstein. Scholte en Hammerstein reden in een zelfde soort BMW.

Advocaat Arthur van der Biezen (op de foto samen met Micky Hoogendijk) deed er alles aan om deze zaak bij justitie onder de aandacht te brengen en om het onderzoek heropend te krijgen. Het leek allemaal tevergeefs. Ook kreeg hij geen stukken ter inzage, het zag er naar uit dat de politie met de nieuwe informatie niets deed. En dat terwijl er zeer waarschijnlijk een dna-spoor van de dader beschikbaar is: er zat een haar aan de tape waarmee de bom was bevestigd. Maar nu lijkt het er toch op dat er nog iets gaat gebeuren.

Ik belde gistermorgen met een politiewoordvoerder die het bericht niet wilde bevestigen, maar wel aangaf dat – als het waar zou zijn – het niet in het belang van het onderzoek was als het nu al naar buiten zou komen. Tja, wat moet je dan? Ik wil het onderzoek niet dwarsbomen, ik vind dat dit al veel eerder had moeten gebeuren. Aan de andere kant: uitlekken doet het toch, een paar dagen eerder of later zal niet veel uitmaken, lijkt mij. Het eerste hoofdstuk van ‘Bom in de Laurierstraat’ is hier te vinden.

Thomashallen1475 Zoals gezegd: voor mij is dit tot nu toe het belangrijkste nieuws van dit jaar, ik kan me voorstellen dat anderen daar geheel andere ideexc3xabn over hebben. Het bericht dat Thomas van der Bijl (van cafxc3xa9 De Hallen) de man die is destijds een deel van het Heineken-losgeld heeft opgegraven dat in de bossen bij Parijs begraven lag, spreekt ook erg tot de verbeelding. Niet zozeer het feit dat hij dat heeft gedaan, dat komt voor de echte Heinkenen-watchers niet als een verrassing, maar dat hij hier een verklaring over heeft afgelegd is wel bijzonder. Volgende week is er weer een proces-dag in de zaak-Holleeder. Er komt toch wel altijd wat nieuws uit, zoals nu ook weer deze verklaring van Van der Bijl, die bij het dossier is gevoegd. Tot ongenoegen van advocaat Jan-Hein Kuijpers, die in de Volkskrant aan het woord komt. Kuijpers heeft samen met de hierboven genoemde Arthur van der Biezen een kantoor in Den Bosch. Als de voortekenen niet bedriegen zullen we van dit duo de komende tijd meer vernemen.

Anneke5375

De politie van Den Haag probeert met een sms-bombardement tips te krijgen over de onopgeloste moord op Anneke van der Stap. Daar is al veel over geschreven, Nieuwe Revu heeft er deze week ook een grote reportage over. Maar ik zag in een reactie op de website van het Algemeen Dagblad een opmerkelijke reactie. Lees mee:

"Ik woon in Delft en fiets dagelijks naar mijn werk in Den Haag, langs de Vliet over het Jaagpad en onder de Vlietbrug. Ongeveer 1 week na de vondst van het lichaam van Anneke was het Jaagpad daar ter plekke opeens afgezet door de politie voor sporenonderzoek. Niets gevonden natuurlijk, na zoveel tijd, zoveel voetstappen en zoveel regendruppels. Tot mijn grote schrik trof ik ongeveer 4 maanden voor de vondst van het lichaam van Anneke langs het Jaagpad een ander lijk aan, onder de Vlietbrug. Ik heb gewacht tot de politie kwam en die te woord gestaan. De politie zette toen direct de omgeving af en startte een onderzoek. Maar tot op de dag van vandaag is over dit andere lijk geen enkel bericht in de media te vinden. Waarom wordt dit stil gehouden?"

Wie weet hier meer over? Of moet ik het zelf uitzoeken?

Iets heel anders: in de Telegraaf zag ik een advertentie voor Martin Fagel, broer van Gerard. De moord op Gerard, restaurateur van De Hoefslag in Bosch en Duin, was jarenlang een van de meest intrigerende misdrijven. Ik heb er zelf ook veel over geschreven. Uiteindelijk bleek het een domme roofoverval, waarbij een labiele inbreker in paniek raakte. Voorzover ik mij herinner was Martin Fagel degene die nog wel eens de pers te woord stond. Ik wist niet dat hij in Frankrijk woonde, maar bij het zien van zo’n advertentie komen er toch vele herinneringen boven. Gerard Fagel is vermoord in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 juni 1989.

No Responses to “Dagboek van dinsdag 11 juli”

 1. Snorretje July 11, 2006 at 9:24 am #

  @HJK. Iz Van der Bijl is opmerkelijk. Verder kunnen advocaten wel steeds zeggen dat het allemaal niet tot een aangifte is gekomen (Endstra/Houtman/Vd Bijl) maar je hoeft geen (strafrecht)deskundige te zijn om te concluderen dat de neus guilty as hell is.

 2. gerrit July 11, 2006 at 10:20 am #

  Snorretje je vergeet dat Holleeder het zeer zeker niet alleen heeft bedacht ook Stanley Hillis en Dino Soerel zijn er schuldig aan,maar een ding is wel erg vervelend voor de heren, Thomas van der Bijl heeft al zijn verklaringen laten filmen,en als het goed is worden of zijn al die films al in het bezit van politie, prettige dag Neus

 3. Snorretje July 11, 2006 at 11:00 am #

  Ja, maar je vergeet een ding. Hij zit vast en SH en DS niet. Enne, ik denk dat Hij voorlopig is uitgeneusd.

 4. gerrit July 11, 2006 at 11:11 am #

  nee hoor vergeet ik niet, maar ik denk dat je moet zeggen ze zitten NOG niet vast.

 5. http://weblogs.bnn.nl/gieling July 11, 2006 at 3:10 pm #

  … en ik destijds maar in het amsterdamse bos zoeken naar die tonnen/vuilniszakken met het verstopte losgeld.

 6. Snorretje July 11, 2006 at 7:41 pm #

  Nu even niet over de ‘topcriminelen’ pratende is het wel zo dat onze vrienden van Crimesite een primeurtje hebben v.w.b. de modus operandi van Wilhelm Schippers en de achtergrond (Bijlmerbajes) waar het zich allemaal heeft afgespeeld.

 7. roberto July 11, 2006 at 11:34 pm #

  even over de zaak anneke.in de jaren tachtig was er een gruwlijke moordpartij op wilma brest.nooit opgelost,hemelsbreedt praat je over 700 meter van de plaats van het gevonden lichaam van anneke overeenkomsten ?

 8. Wippoldenaar uit Delft July 11, 2006 at 11:53 pm #

  Roberto, ik denk dat je niet uit Delft komt, dat was in de Wippolder, die ligt in het zuidoosten van Delft, aan de kant van Rotterdam.
  Het Jaagpad ligt in het noorden, tussen Delft en oud-Rijswijk, die brug ligt hemelsbreed een kilometer of 5 er vandaan.
  Het Koetsiertje ligt dichter bij het Jaagpad.

 9. roberto July 12, 2006 at 12:16 am #

  beste wippoldenaar uit delft ,je bent met me eens dat het allebij zaken zijn die op mekaar lijken .of niet soms ?

 10. Wippoldenaar uit Delft July 12, 2006 at 9:43 am #

  Roberto, in zoverre dat het slachtoffer in beide gevallen een vrouw was en dat het in de regio Delft is. Bij Wilma was het wapen een mes, bij Anneke weet ik het niet, als het ook een mes was dan was dat wel bekend geworden. Ik heb niet het idee dat het iets met elkaar te maken heeft.

 11. Daan July 12, 2006 at 8:52 pm #

  Ook m.b.t. de zaak Anneke wat zich niet ver van mijn huis heeft afgespeeld. Heb ooit ergens opgevangen dat ze in een bepaalde liggende houding is gevonden en dat mensen bij incest en/of seksueel misbruik vaak zo worden aangetroffen of erna die houding aannemen of zoiets. Misschien zou er dus ook in haar directe omgeving gekeken moeten worden wat hoogstwaarschijnlijk toch al is gedaan maar vond toch dat ik dit moest plaatsen toen ik het las. Vind het sowieso al beangstigend genoeg dat zoiets gebeurt vlak bij je in de buurt en om eerlijk te zijn ben ik sinds die gebeurtenis ook wat banger op straat en nog alerter.

 12. Ada July 12, 2006 at 10:10 pm #

  Pfff, Daan, ik heb te weinig kennis in deze zaak maar wat jij nu beschrijft is ook door mijn hoofd geflitst… ENGE WERELD LEVEN WE TOCH IN!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s