Dagboek van woensdag 28 juni

28 Jun

Laatste nieuws: ook het lichaam van Nathalie is gevonden, niet ver van de plek waar Stacy lag (zie verderop in dit dagboek).

Stellingwerf3_3 Als het bericht klopt dat de in Brazilixc3xab aangehouden Johan Stellingwerf ook een verkrachting met dodelijke afloop op zijn geweten heeft, is de vraag: wie was dan het slachtoffer? Ik heb begrepen dat het uitleveringsverzoek formeel rept van vier verkrachtingen. Dat kan politieke keuze zijn, uit praktische overwegingen. Toen hij werd aangehouden, was er al een Nederlands politieteam in Brazilixc3xab. Er is voor dit onderzoek een Taakgroep Ernstige Delicten samengesteld. Dat duidt er mijns inziens op dat er meer aan de hand is dan ‘alleen’ verkrachtingen, hoe gewelddadig ook. Waarschijnlijk is de politie achter zijn verblijfplaats gekomen door het contact met zijn ouders te observeren.

Denise2web

Welke slachtoffers komen er in aanmerking, hoeveel jonge vrouwen zijn er in de afgelopen jaren in het uitgaansleven omgekomen door toediening van drugs in hun drankje? In 1996 kwam de echtgenote van oplichter Robin de Vilder op die manier om het leven. Annemiek van Sluis raakte in het Amsterdamse uitgaansleven in coma na het gebruik van waarschijnlijk een XTC-pil en enkele glazen drank. Ze overleed enkele dagen later. Vermoed werd dat ze het slachtoffer was geworden van een poging om haar man Robin de Vilder te vergiftigen. Deze had weekeinde-verlof van de gevangenis en vergezelde haar. De politie wilde dat vermoeden niet bevestigen. De kans dat Johan S.(zoals hij in het vervolg wel zal heten) hierbij betrokken was, is nogal gering: hij is nu 25, destijds was hij hooguit 16.

Tweede zaak die eventueel in aanmerking komt: de dood van Denise Schouten (foto rechts) uit Tilburg, Tweede Kerstdag 2000. Zij kreeg in De Boekanier iets in haar drankje en overleed de volgende ochtend. Of dat in het onderzoek wordt meegenomen, is mij nog niet bekend. Ik zou de politie kunnen bellen, maar ik weet het antwoord al: daar doen wij geen mededelingen over.

Ayaan2180_1Ik heb geen verstand van politiek, maar af en toe volg ik wel iets. Bijvoorbeeld gisteravond het interview van Twan Huys met Ayaan Hirsi Ali. Dan denk ik de hele tijd: wanneer komt-ie nou? Wanneer vraag je het? Of weet hij het al, weet iedereen het al, ben ik de enige die het allemaal heeft gemist? Want van politiek heb ik dus geen kaas gegeten, ik ben wel eens met een asielzoekersprobleempje in aanraking gekomen. En dus vraag ik mij – als enige journalist in Nederland – af: waarxc3xb3m loog Ayaan over haar achternaam? Ik heb vandaag alle kranten erop nageplozen, maar ik kan het antwoord niet vinden. Er is xc3xa9xc3xa9n heel erg logische en bekende verklaring voor: je mag in Europa maar xc3xa9xc3xa9n keer asiel aanvragen. Dus als je in het ene land bent afgewezen, hoef je ‘t niet in een ander land nog eens te proberen. Dat is de belangrijkste reden voor het sjoemelen met de naam. Tweede reden: bescherming van de familie. Dat laatste speelt bij Ayaan niet, voorzover ik heb begrepen.

Het eerste wel? Ze is via Duitsland naar Nederland gekomen. Ik heb begrepen dat er in Duitsland geen asielaanvraag van haar is geweigerd. Dus daar zit ‘t hem niet in. Bel haar dan, kun je ‘t zelf vragen… Tja. Dat durf ik niet goed. Ik heb haar nummer niet. En misschien is het wel zo’n domme vraag dat de woordvoerder mij uitlacht, als ik zeg: "U spreekt met de website misdaadjournalist.nl, kunt u mij vertellen waarom Ayaan H.A. een andere naam opgaf?" Misschien kan een van de bezoekers mij uit de droom helpen?   

Stacy1Luikzoeken1spoorBij deze spoorlijn in Luik (foto rechts. Klikken op de foto voor grotere afbeelding) is Stacy Lemmens gevonden. Anderhalve week geleden stond ik hier te kijken bij een zoekactie. Cafxc3xa9 Aux Armuriers, waar Nathalie en Stacy verdwenen, is een kleine kilometer hier vandaan, op de foto schuin naar links. Mijn Belgische collega Josxc3xa9 Masschelin is onderweg naar Luik. Volgens hem is Stacy gevonden in bosjes bij een riool, waar eerder is gezocht. Het is daar dicht begroeid, vermoedelijk heeft ze daar toen ook al gelegen. Abdallah Ait-Oud blijft de hoofdverdachte. De reportage die ik voor Panorama maakte, staat hier

Mariellegitaar375Het zou mij niet verbazen als er binnenkort weer een xe2x80x98gerechtelijke dwaling van de eeuwxe2x80x99 kan worden toegevoegd aan het bekende rijtje. Patrick van S. uit Gouda is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar, voor de moord op Marixc3xablla de Geus. Maar Patrick heeft dit heus niet gedaan. Ze wilde zelf met hem vrijen, ook al kende ze hem niet en ook al was de locatie niet ideaal: een koude, smerige hondenuitlaatplaats, terwijl haar woning een paar honderd meter verderop was. Hoeveel pech kan iemand hebben? Er kwam ineens een onbekende man aan, die Patrick bewusteloos schopte en Marixc3xablla vermoordde. Helaas is die onbekende persoon niet gevonden. Wel zaten er veel dna-sporen van Patrick op Marixc3xabllaxe2x80x99s lichaam, maar dat is logisch, als je net de liefde hebt bedreven. Ik ben benieuwd tot wie Patrick zich gaat wenden om zijn onschuld in de media te bepleiten en zijn onterechte veroordeling aan te vechten. Als hij er zelf niet uitkomt, heb ik nog wel een paar suggesties.

Wie is de ‘anonieme bedreigde getuige’ in het Nomads-proces? Uit het verslag van het verhoor door de advocaten blijkt het te gaan om iemand die heel dicht tegen de Limburgse Hells Angels aan heeft geschuurd. Het moet een familielid van een van de verdachten of van de slachtoffers zijn. Ik vrees dat het voor de betrokkenen niet moeilijk zal zijn de identiteit te achterhalen. Dat de Hells Angels betrokken waren bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek, waarbij de onschuldige broers Polle en Frank Taminiau als ooggetuigen uit de weg werden geruimd, komt mij wat onwaarschijnlijk voor. Het is vrij duidelijk hoe dat gegaan is. Ik denk eerder dat de deal waarover de criminelen ruzie kregen enige connecties had met een zaak waar een of meer Nomads bij betrokken waren.

7 Responses to “Dagboek van woensdag 28 juni”

 1. pietro June 28, 2006 at 12:56 pm #

  Er is weer werk voor Maurice de Speurhond.Die gaat Patrick even vrijpleiten.

 2. Cruella De Ville June 28, 2006 at 1:50 pm #

  In en in triest dat dit weer moet gebeuren!

 3. Ada June 28, 2006 at 5:34 pm #

  En toch vind ik het jammer dat je zo schamper doet, meneer Korterink! En het sluit ook niet echt aan bij wat je krap twee weken geleden schreef. Jammer…

 4. gekkejasper June 29, 2006 at 2:40 am #

  Volgens mij heb jij iets gemist. Ayaan Hirshi [A-Z], heeft, volgens haar valse, persoonsgegevens gebruikt om zichzelf te beschermen. Tenminste, dat is de verklaring die ik herhaaldelijk ben tegengekomen. Het is nu de schorsing van het debat met Rita V. en laat, dus ik ga het niet meer opzoeken.
  Overigens kan ik mij de reden wel voorstellen, al staat haar publieke optreden sinds haar naturalisatie de verklaring wel weer in de weg.

 5. Ton Biesemaat June 29, 2006 at 10:29 am #

  Goede vraag HJK!

  Ayaan was geen vluchtelinge uit Somalie maar zat vrij comfortabel als vluchtelinge met haar moeder in Kenia. De naamgeving is bij Somaliers een extra probleem vanwege de introductie van hun Latijnse schrift dat een vrij moderne uitvinding is. Wel aardig is dat de vader van Ayaan een expert op dat gebied schijnt te zijn. Haar moeder woont in Puntland, een afgescheiden regio van Somalie. Daar is het vrij rustig dus Ayaan kan zo terug! đŸ˜‰ De vader van Ayaan is een hotemetoot die genoeg geld heeft om van Londen naar bijv. Soedan te vliegen en daar weer een tijd te zitten. Zo zitten er -wie weet- een hoop leuke achtergronden bij het Ayaan-verhaal. Bijv. ook de (erfelijke?) ‘gekte’ binnen de Ayaan-familie (een broer en haar zus). Voor de betere roddel: een ex-minnaar van Ayaan noemde haar een borderline-geval.

  Ayaan zou dus volgens de nu officiele versie niet gelogen hebben over haar naam maar deze gewoon zo aangepast hebben aan de Somalische traditie. Maar ze loog toch ook over haar geboortedatum? En ze loog samen met Neelie Kroes over alle burgeroorlogen die ze had meegemaakt in Somalie terwijl ze veilig in Kenia zat.

  Nu mag ze in dienst komen van de Amerikaanse neocons. De propaganda-oorlog waarin Ayaan een rolletje mag spelen gaat door.

  Maar voor Neelie Kroes en Gerrit Zalm was Ayaan wel een leuk speeltje om stemmen binnen te halen na 09/11. Theo van Gogh is er ook ingetrapt en moest het indirect met zijn dood bekopen. Webmaster Karel Gabler van de Van Goghs website en bijv. Ebru Umar (columniste en medewerkster aan Van Gogh-website) konden Ayaans bloed wel drinken. Dit soort mediabespelers als Ayaan komen altijd weer op hun elegante pootjes terecht. Ayaan -meer van die Somalische vrouwen hebben het gemaakt in de mode- en mediawereld- mag nu de zeer christenlijke neocons in Amerika gaan lastig vallen over homosexuele moslims (terwijl ze in Kansas en Missouri zich eerst zelf nog moeten bevrijden).

 6. Henk Strootman June 29, 2006 at 7:15 pm #

  Reactie in het kader arrestatie Johan S.: Vergeet ook de raadselachtige dood van Maite Giskes (dochter van D 66 politica Francine Giskes) niet, in 2004 in Heemstede. De studente lag na een nachtje stappen dood in bed. Vermoedelijk dosis drugs in drankje….

 7. Ruud June 30, 2006 at 7:36 am #

  Hoe sterk was het kabinet Balkenende, kan xc3xa9xc3xa9n Somalische met notabene een vals paspoort dit Marionettenkabinet naar huis sturen? Niet dat het erg is, maar hoe sterk is Nederland als dit soort gevallen nog transparanter wordt, of krijgen wij nu eindelijk een kabinet met minstens de kracht van een Rita Verdonk?
  Ergens in een forum werd dit kabinet een inteeltclub genoemd, dus er zal echt nieuw bloed moeten komen en zo’n zoetsappige Brinkhorst wiens Holocaust men tijdens de MKZ nog lang niet is vergeten hoort toch echt niet op het pluche thuis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: