Dagboek van maandag 26 juni

26 Jun

Menotti

Ben ik te dom voor NRC Handelsblad? Ik las met enige vertraging het stukje van Marcel Haenen op de achterpagina van afgelopen woensdag. Onder het kopje xe2x80x98Eindelijk geeft Menotti het toexe2x80x99 schrijft hij dat niet Argentinixc3xab maar het Nederlandse voetbalelftal de eigenlijke winnaar van het WK voetbal in 1978 was. Er is een servetje opgedoken waarop de toenmalige Argentijnse bondscoach Menotti in 2002 toegeeft dat de Argentijnse organisatie voor de finale van 25 juni 1978 xe2x80″ waarin Argentinixc3xab na verlenging uiteindelijk met 3-1 won van Nederland xe2x80″ geknoeid heeft met de doelen. Het Argentijnse doel werd veertig centimeter kleiner gemaakt, schrijft Menotti. Hij biedt op het bevlekte servetje zijn verontschuldigingen aan. Als de doelen even groot waren geweest, had Rensenbrink in de laatste minuut van de reguliere speeltijd niet tegen de paal geschoten. "Het door de Argentijnse bondscoach opgestelde document is in bezit van de al vijf jaar in Argentinixc3xab werkende zakenman Marc Rothuizen. In het Italiaanse restaurant Pieghari in Buenos Aires, waar de Nederlander en de Argentijn elkaar op het herentoilet tegenkwamen, tekende de 67-jarige Menotti na een lang gesprek het doeldocument. Het servetje staat ingelijst op de schouw van de Argentijnse woning van Rothuizen."

Aldus Marcel Haenen.

Ik vraag me af waar Haenen en Rothuizen elkaar hebben gesproken. In een psychiatrische inrichting of na een lange zit in een cafxc3xa9? Ik kan er geen spoortje van ironie in ontdekken, de eindredactie van de krant neemt het ook serieus, dus gaat men er blijkbaar vanuit dat dit waar is. Of ik snap iets niet. Moet wel een vernuftig systeem zijn geweest: ik neem aan dat het doel door middel van afstandsbediening in elkaar schoof. Of in de pauze hebben onzichtbare kaboutertjes het hxc3xa9xc3xa9l snel gedaan. Of heeft Oranje de eerste helft met een te klein doel gespeeld? Ik begrijp nu ook waarom Nederland gisteren verloor: de Portugezen hebben dezelfde truc uitgehaald, anders was die bal van Cocu er precies wxc3xa9l in gegaan.

Luikarmuriers11tip_4 Wie gexc3xafnteresseerd is in een ‘polemiek’ over complotdenken (naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen rond Edwin de Roy van Zuydewijn) kan terecht bij het dagboek van afgelopen zaterdag, bij de reacties. Zie hier. Ik begrijp dat er rond de wandelende dame (foto rechts) bij het cafxc3xa9 in Luik enige onduidelijkheid bestaat. Dat komt in mijn reactie aan Ton Biesemaat ook aan de orde.

Ik las dat de moeder van Nathalie een gesprek met verdachte Abdallah wil. Zij kent hem uit het cafxc3xa9. De kans dat hij tegenover haar meer loslaat lijkt mij onwaarschijnlijk, maar het is het proberen waard.

Petersmitcarla2180

Een goede vriend van Peter Smit, Geert Hoogeveen, reageerde op het verhaal over de ‘hurricane’. Hij stuurde een link mee waar nog oude foto’s van Peter Smit te zien zijn. Deze link staat hier. De reportage over de Hurricane staat hier

Advertisement

No Responses to “Dagboek van maandag 26 juni”

  1. http://weblogs.bnn.nl/gieling June 26, 2006 at 11:24 am #

    vreemd bericht over dat doel van die argentijnen. er is maar xc3xa9xc3xa9n zaak echt bewezen rond dat wk. in 1978 werden er na de eerste ronde twee poules gevormd. de beiden poulewinnaars mochten zich daarna finalist noemen. in de xc3xa9ne groep werd nederland ten koste van italixc3xab, oostenrijk en west-duitsland finalist en in de andere poule ging het uiteindelijk in een nek-aan-nek-race tussen argentinixc3xab en brazilixc3xab. voor de laatste wedstrijden: brazilixc3xab-polen en argentinixc3xab-peru, draaide het uiteindelijk om het doelgemiddelde. brazilixc3xab versloeg polen met 3-1 en…argentinixc3xab vermorzelde peru met 6-0! wie de wedstrijdbeelden er op nakijkt, ziet dat de sterke ploeg van peru geen schim meer was van het team dat opzien baarde. spelers vielen om en de keeper dook opzichtelijk naar hoeken toe, waar de bal op dat moment niet was. achteraf blijkt de argentijnse junta-regering destijds vele miljoenen aan staatsschulden van peru te hebben kwijtgescholden.het verhaal over de goals lijkt me meer dan vergezocht met een stadion vol pers en camera’s.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: