Dagboek van zaterdag 24 juni

24 Jun

Marga16375

"Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet." Er zijn dagen dat ik geen Rudyard Kipling op het menu heb staan, maar bij het lezen van de reactie van Ton Biesemaat van woensdag moest ik even aan hem denken. 

"Jammer dat zelfs het weblog van HJK uitgaat van wat in de media naar voren komt. HJK zou moeten weten dat wat in de media staat vaak notoir onbetrouwbaar is. Het is vaak geen informatie maar desinformatie. Soms bewust, vaak door pure domheid. Zo ook bij dit laatste Edwin-nieuws. Wie de moeite neemt eens te vragen of het zogenaamde interview in Blvd geautoriseerd is door De Roy zal een onthutsend antwoord krijgen. Nee dus, het is weer een staaltje mediasensatie en verdraaing. Ik kijk nergens meer vreemd van op. HJK kan zich beter met zijn vakgebied bezig houden (hoewel bij de van ons heen gegane Bernhard genoeg criminele zaken nog zijn te ontdekken!)"

Aldus Ton Biesemaat. Ik vrees dat er altijd een kloof zal blijven tussen ‘complotdenkers’ als Ton Biesemaat en mij. De Roy van Zuydewijn gaat nu te keer tegen het blad Blvd dat volgens hem zijn uitspraken uit het verband heeft gerukt en ‘absolute leugens’ heeft gepubliceerd. Hij overweegt juridische stappen. Welke Pro Deo advocaat zich hiervoor zal lenen is nog een andere vraag, maar ik proef uit de reactie van Biesemaat dat hij nogal achter De Roy staat. Dat kan ik moeilijk serieus nemen. Hij vindt het ‘onthutsend’ te vernemen dat het ‘zogenaamde interview’ niet ‘geautoriseerd’ is. Feit is dat er een interview was, dat er zelfs op verzoek van De Roy een waarnemer bij aanwezig was en dat de tekst vooraf aan hem is toegezonden. Daar ging hij moeilijk over doen, omdat hij geschrokken zal zijn van wat hij er allemaal weer had uitgekraamd. Geen wonder, onder invloed van twee flessen wijn van 400 euro per stuk, waarmee hij op slinkse wijze de journaliste had opgezadeld.

Je kunt Blvd twee dingen verwijten: dat ze die idioot aan het woord hebben gelaten en de vunzige details hebben afgedrukt, en dat ze -toen ze toch een keer bezig waren – zelfcensuur hebben toegepast omdat ze een aantal uitspraken te ver vonden gaan. Maar bij mij is er tot nu toe weinig twijfel over de vraag of De Roy de uitlatingen heeft gedaan.

Ik wil best geloven dat de Koninklijke Familie er van alles aan heeft gedaan De Roy te boycotten. Waarschijnlijk had men al vroeg in het snotje hoe het zat met die malle vriend van een ook niet geheel sporend prinsesje. Gaat het in andere families anders toe? Dat daarbij wat oneigenlijke middelen zijn gebruikt (de AIVD) en wat relaties zijn ingeschakeld, vind ik begrijpelijk en verdedigbaar. Juist door zo’n De Roy merk je hoe kwetsbaar zo’n familie is. Ik denk dat er in veel families in Nederland wel eens een zwart schaap binnenkomt door een relatie met broer, zus, zoon of dochter. Maar er zijn niet veel ‘zwarte schapen’ de vervolgens de vuile was van de hele familie buiten gaan hangen. Geen blad of krant zou dat afdrukken. Dat is het verschil. Met journalistiek heeft dit allemaal niets te maken, maar daar zal waarschijnlijk ook niemand zich op beroepen.

Ik weet niet hoe Ton Biesemaat over Generaal Spoor (dagboek donderdag) denkt, maar ik heb inmiddels al weer genoeg van de complottheoriexc3xabn over de beste man gelezen en ik heb geen enkele behoefte mij daar verder in te verdiepen. Feit is dat er een voedelvergiftiging is geweest, waar enkele aanzittenden van de lunch last van hebben gehad. Feit is dat Spoor vatbaarder was doordat hij met xc3xa9xc3xa9n nier leefde. Feit is dat vaandrig Aernout is doodgeschoten, vermoedelijk omdat hij onderzoek deed naar wapensmokkel door Nederlandse officieren. Uit wat ik erover heb gelezen krijg ik niet de overtuiging dat er sprake is geweest van een poging tot moord op Spoor, door middel van voedeslvergiftiging. Daartoe ontbreekt de logica. Complotdenkers hebben een ander soort logica en zoals ik al zei: die twee werelden komen niet eenvoudig bij elkaar. Hoeft ook niet, het zou erg saai worden als iedereen het altijd met elkaar eens was, maar als journalist probeer ik mij (naast het opinixc3xabrend gedeelte op deze site) te beperken tot het weergeven van feiten.

De veel-geciteerde uitspraak van Rudyard Kipling komt uit het gedicht THE BALLAD OF EAST AND WEST. Wie ‘t helemaal wil lezen, klikke hier  en zal tot de ontdekking komen dat er nog hoop is.

No Responses to “Dagboek van zaterdag 24 juni”

 1. Rob June 24, 2006 at 2:31 pm #

  HJK de laatste alinia onder het dagboek van vandaad is een reactie van de heer T. Biesemaat. Vergissing neem ik aan haha. Ben zelf ook geen complotdenker maar anders zou je denken dat Biesemaat een complot tegen jou dagboek heeft haha.

  Is inmiddels hersteld. Gebeurt vaker dat de bovenste alinea spontaan onderaan verschijnt en als je dan niet goed controleert, wegens haast, gaat het wel eens fout.

 2. Ruud June 24, 2006 at 3:35 pm #

  Waarom moet deze de Roy van Zuydewyn van onbesproken gedrag zijn binnen de Oranjefamilie? Dan zou het iemand met een afwijking aldaar zijn.
  En dan hadden journalisten niets te schrijven, want wat is er al niet geschreven over ‘zwarte schapen, Lockheed, Klaas Bruinsma, SS, Hitlerjugend, NSB, Rost van Tonningen Jr. Englandspiel’ affaires of verbindingen naar xc3xa9xc3xa9n van de Oranjefamilie.
  Wat dat betreft is RdZ maar een licht geval.

  Ja de moordpartijen destijds in Indixc3xab begaan zijn ook nu niet zonder risico, om die eens aan het licht te brengen.
  Misschien kan de heer Hans Wiegel hier zelf eens wat meer aandacht aan schenken over de moord op Generaal Spoor, bij het Nationaal Archief zal vast nog wel wat te vinden zijn, evenals van een voor hem ander bekende familie uit Zuid-Drenthe.

 3. Cruella De Ville June 24, 2006 at 6:31 pm #

  De Roy, De Roy, … ik vind het een blaaskaak, waarom zoveel woorden aan De Roy?
  Alleen dat ene vingertje onder tafel, was al voldoende om zijn hele spelletje te doorzien! Doodzwijgen die kerel.

 4. Ton Biesemaat June 24, 2006 at 6:45 pm #

  Zo wordt men eenvoudig kalt gestellt: ik ben een complotdenker en Edwin de Roy van Zuydewijn is een idioot. Woordjes zijn het, opgeschreven in de haast van internet.

  Generaal Spoor is bezweken aan een voedselvergiftiging en HJK heeft geen behoefte zich daar verder in te verdiepen. Met journalistiek heeft het allemaal niets te maken volgens HJK. Hier houdt inderdaad eigenlijk elke discussie op.

  Overigens vraagt zich niemand af wat een complot is. Mijn wel oude Van Dale zegt o.a. bij komplot (met een k, maar het is de ouwe van 1992! een nieuwe moet ik eens aanschaffen) “samenzwering tegen iem. of iets”. Beste lezer, hoeveel complotten worden er wel niet dagelijks gesmeed? het bedrijfsleven en de politiek hangt van de complotten aan elkaar. Oorlogen (zie de start van de huidige Irak-oorlog met de Brits/Amerikaanse claim van de massavernietigingswapens die niet bestonden) beginnen met een complot. Als journalist is het een eretitel om als complotdenker te worden bestempeld. Veel kwalijker vind ik het om iemand als idioot en chanteur te betitelen. Ik zou zeggen dat het een val is van het internet, te makkelijk worden zaken gepubliceerd. HJK lijkt mij een integere en sympathieke persoon en collega. Hij gaat -maar dat kan komen door zijn hardlooppassie- te kort door de bocht.

  Nu dan maar enkele voorbeelden uit deze weblog om uitglijders van HJK te behandelen:

  “Ik kan me zo voorstellen dat de Koninklijke Familie onderhand helemaal gestoord wordt van die halve gare Edwin de Roy van Zuydewijn. Hij chanteert de boel gewoon.”

  Hoe weet HJK dat De Roy de boel chanteert? Dat is een zware beschuldiging die HJK in het openbaar uit. Gaarne bewijzen, feiten. Je mag mijns inziens niet zonder bewijsmateriaal in de openbare ruimte die internet is zo maar roepen dat iemand chanteert.

  Reactie:
  Bij verschillende gelegenheden heeft De Roy laten weten dat hij schadeloos gesteld wil worden. De KF heeft even zoveel keren laten weten hier niet op in te zullen. Het lijkt mij duidelijk dat aan een schadeloosstelling (ik meen mij het bedrag van 2 miljoen euro te herinneren) een zwijgplicht gekoppeld zou worden. Niet betalen= niet zwijgen. Dat noem ik chantage.

  “Margarita zal er spijt van hebben dat ze dat ooit aan die Edwin heeft verteld. Ik vraag me wel af of het ook klopt. Als je als volwassene een schroefje aanziet voor een microfoon, hoe goed is je beoordelingsvermogen dan als kind van 12. Zo oud was ze toen ze haar moeder ‘betrapte’.”

  Hoe weet HJK zo stellig dat Margarita een schroefje zag en geen microfoon? Was hij er bij? Gaat HJK liever af op de RVD? Facts, facts gaarne en geen meningen. Dus hou het als je het niet weet in het midden: het kan een schroef of microfoontje zijn geweest.

  Reactie:
  Als er een microfoon heeft gezeten, moet er in of aan de achterkant van die muur een snoer hebben gezeten. Dat had De Roy toch gemakkelijk kunnen constateren? Waarom heeft hij het schroefje er niet uitgedraaid, als hij dacht dat het een microfoon was? Ik wil nog wel aannemen dat er bij de BVD voornamelijk erbarmelijke knoeiers rondlopen, maar dat ze een microfoon op ooghoogte in een muur aanbrengen is van mijn fantasie iets te veel gevraagd.

  “Ik heb xe2x80x99s avonds en xe2x80x99s morgens ook wat fotoxe2x80x99s gemaakt van het cafxc3xa9. Ik zag een foto van een persbureau, waar kleine kinderen voor het cafxc3xa9 liepen. Toeval? Ik ben er toch vrij lang in de buurt geweest, geen kind gezien. Of zou de fotograaf hier een beetje de hand in hebben gehad? Ik mag het niet denken. Wat is manipuleren, in zoxe2x80x99n geval?”

  Wie is er ondanks alles een complotdenker? Als HJK in de buurt is lopen er geen kinderen voorbij dus gebeurt dat nimmer… . Dit opschrijven op deze manier is toch ook manipuleren?

  Reactie: manipuleren is iets anders dan complotdenken. Ik geef alleen aan dat een fotograaf rekening houdt met het onderwerp: als het betreffende cafxc3xa9 in het nieuws was gekomen door een vergadering van het Vlaams Blok hadden er geen kinderen op de foto gestaan. Ik heb geen bezwaar tegen zulke ‘manipulatie’, ik probeerde mijn bezoekers met iets andere ogen naar zo’n foto (en de werkelijkheid…) te laten kijken.

  Dan vervolgt HJK op zijn weblog na de ontboezeming over de foto’s bij het Luikse kroegje:
  “Ik heb even gewacht tot er wat allochtone personen passeerden, dat past goed in het karakter van deze volksbuurt, al zie ik zoxe2x80x99n dame met hoofddoek daar nog niet meteen naar binnen stappen. Misschien heb ik een te achterdochtige fantasie, maar toen ik net naar de auto wilde lopen, na het maken van de fotoxe2x80x99s, kwam mij een fraai donker Afrikaans meisje tegemoet. Ik heb een opname van haar gemaakt toen ze het cafxc3xa9 passeerde. Mijn eerste gedachte was dat ze niet op weg was naar de bushalte. Vreemd genoeg kwam ik haar een kwartier later weer tegen. Een eindje verderop was een zoekactie aan de gang, waar ik even stopte. Ze liep nog steeds. En toen was ze ineens verdwenen. Ik zag geen bus. Misschien in een auto gestapt?”

  Ik kan er geen touw aan vast knopen maar het neigt in mijn fantasie naar een complot, een fraai Afrikaans meisje dat langs het kroegje loopt. Dat is zeer verdacht!

  Reactie: ik heb dit misschien iets te subtiel verwoord, ik dacht dat het wel duidelijk was dat het om een tippelaarster ging. Het leek mij wat bot dat zo plompverloren te melden. Ik heb voor alle zekerheid nog wel even bij een Belgische misdaadcollega gexc3xafnformeerd of ik geen spoken zag, maar hij bevestigde mijn vermoeden.

  “Men herinnert zich nog de zoekactie aan de Minervalaan, van enkele weken geleden, naar aanleiding van een onderwerp in Bureau Misdaad van John van den Heuvel. In een pand van Endstra dat door Willem Holleeder als garage werd gebruikt, zouden de lijken van twee onbekende mannen in een dubbele wand zijn gemetseld. Daar werd door sommigen wat lacherig over gedaan. Mijns inziens ten onrechte: het leek uit een serieuze bron te komen. De politie vond echter niets. Vandaag bereikte mij een tip dat de bouwvakkers die daar destijds aan het werk waren geweest, wel degelijk eigenaardige dingen meemaakten. Op een gegeven moment moest iedereen vertrekken. De opzichter was bloednerveus. xe2x80x9cToen we de volgende dag terugkwamen, leek het of de vloer ineens een halve meter hoger lag,xe2x80x9d aldus mijn zegsman (of vrouw, dat laat ik maar even in het midden).
  In dit soort zaken is xc3xa9xc3xa9n bron wat weinig en bovendien moet je rekening houden met de mogelijkheid dat het een grap van Holleeder is. Dus heb ik John van de Heuvel even gebeld en die blijkt inmiddels uit een andere bron hetzelfde verhaal te hebben gehoord: het gaat niet om een dubbele wand, maar om de vloer. Wat het niet eenvoudiger maakt: volgens John gaat het om een vloeroppervlakte van 600 vierkante meter. Of ik heb dat verkeerd verstaan/onthouden, 60 lijkt me iets meer voor de hand te liggen, maar ook dan blijft het een respectabel stuk betonnen vloer dat je niet zomaar even wegtikt. Als ik me goed herinner heeft de universiteit van Groningen speciale rxc3xb6ntgenapparatuur waarmee ze als het ware door beton en asfalt heen kunnen kijken (deden ze bij Marjo Winkens in Reuver), maar of die al is ingezet weet ik niet.”

  Zijn de lijken al gevonden door de universiteit van Groningen? Heeft de politie al weer haar groot materieel, toeters en bellen ingezet? Hier doe ik dus inderdaad lacherig over!

  Reactie: ik heb reden aan te nemen dat twee mensen die destijds bij het aanleggen van die garage betrokken waren, onafhankelijk van elkaar hebben geconstateerd dat daar iets heel vreemds aan de hand was. Het lijkt mij serieus genoeg om een onderzoek in te stellen (en de politie ook).

  Complotdenkers… I love them. Ook HJK als collega-complotdenker (een eretitel!) die mij gewoon een goede journalist en aardige vent lijkt. Maar een goede polemiek is nooit weg. Dit land is al te vlak.

  Reactie: er worden inderdaad veel te weinig polemieken gevoerd en als ze er al zijn, gaan ze meestal over politiek (en dat interesseert mij maar matig)

 5. Niet Nixje June 25, 2006 at 1:56 am #

  En dan hebben we het nog niet eens over de merkwaardige reactie van speurneus hajee m.b.t. de Deventer
  moord.
  Gek is ie niet hoor Ton, maar echt goed…………nou nee.

 6. Ruud June 25, 2006 at 8:06 am #

  Je hoeft ook niet gek te zijn om dagelijks dat soort werk te doen, maar het is wel handiger;-)

 7. Laddertje June 25, 2006 at 9:22 am #

  Ik kan niet anders dat het volledig eens zijn met Ton Biesemaat! Ton, zullen we vandaag lekker gaan complotdenken?

 8. Ton Biesemaat June 25, 2006 at 8:56 pm #

  Hoi HJK!,

  Ik heb een tactisch voordeel want ik reageer nu alleen maar op jou! Het niet bijhouden van een weblog heeft z’n voordelen. 😉

  Jij zegt :
  “Reactie:
  Bij verschillende gelegenheden heeft De Roy laten weten dat hij schadeloos gesteld wil worden. De KF heeft even zoveel keren laten weten hier niet op in te zullen. Het lijkt mij duidelijk dat aan een schadeloosstelling (ik meen mij het bedrag van 2 miljoen euro te herinneren) een zwijgplicht gekoppeld zou worden. Niet betalen= niet zwijgen. Dat noem ik chantage.”
  Hoe weet je dat De Roy dat gezegd heeft? Wat is je bron? Je citeert de media maar dat zegt mij niets. Het woord bron zegt genoeg. Bel ook eens De Roy? De KF wil dus op iets ingaan wat nooit vanuit De Roy is voorgesteld. Is dat even raar. En dan heeft de RVD -de spreekbuis van de KF- deze onzin ook nog bevestigt: dat De Roy dat zou hebben voorgesteld van die 2 miljoen. Wederom: laat de journalistiek eens teruggaan naar de bronnen. Je bent toch niet zo door de man met de hamer geveld in de N.Y. marathon dat je hun familievriend Froger blindelings gelooft?

 9. G. de |Boer August 30, 2006 at 11:10 am #

  Geachte heer,

  Op uw site schrijft u:

  “Uit wat ik erover heb gelezen krijg ik niet de overtuiging dat er sprake is geweest van een poging tot moord op Spoor, door middel van voedselvergiftiging. Daartoe ontbreekt de logica.”

  In die jaren woonde ik in Nederlands-Indixc3xab,
  alwaar mij vader officier was bij de NEFIS
  (inlichtingendienst).
  In mei 1949 is hij betrokken geweest bij het
  onderzoek naar de moord op generaal Spoor
  (Jachtclub, Tandjong Priok).

  Over de zaak-Aernout en de moord op Spoor
  heb ik een heel verslag gemaakt (met citaten uit o.a.inlichtingenrapporten
  en de verhoren).
  Mocht u hierin belangstelling hebben,
  dan wil ik u die wel mailen.
  Wellicht bent u dan een andere mening
  toegedaan

  Met vriendelijke groet,
  G. de Boer
  Amstelveen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: