Dagboek van dinsdag 20 juni

20 Jun

EdwardgeinOnderaan de reportage onder ‘achtergronden’ over ‘Wie is hier de psychopaat’ is een kleine discussie gaande met ene Mr. Splinter, die het niet geheel (of geheel niet) met mij eens is. Zo is Edward Gein (foto rechts) volgens hem geen psychopaat en geen seriemoordenaar. Men kan daar over twisten. Er zijn veel deskundigen die hem wel een psychopaat noemen, met kwalificaties als schizofreen, seksueel gefrustreerd en narcistisch als toevoeging, maar voor mij is hij ook zeker geen schoolvoorbeeld van een psychopaat. Dat had ik overigens ook niet beweerd, ik schreef alleen dat er een aantal beroemde films op zijn leven is gebaseerd. Ik was dat even aan het nakijken en toen ontdekte ik nog iets grappigs: in de Nederlandse vertaling van ‘The Serial Killers’ staat dat Edward Gein gexc3xafnspireerd werd door Alfred Hitchcocks thriller ‘Psycho’.  De vertaler heeft niet goed opgelet. In het origineel, van Colin Wilson, staat toch echt: "…is thought to have inspired…" Etc. Het is inderdaad ook zo dat Gein voor maar twee moorden officieel is veroordeeld en dat is xc3xa9xc3xa9n te weinig voor een seriemoordenaar. Maar voor zijn lampekappen en ‘neuzenautootje’ gebruikte hij de lijken van tenminste zeven andere personen, van wie de identiteit niet kon worden vastgesteld en waarvan niet duidelijk was of hij hen heeft vermoord of opgegraven. De reportage over psychopaten staat hier

Hekman180Een man komt thuis, zijn vrouw is er niet, alleen de drie kinderen zijn er. De oudste, van acht jaar, zegt dat mama nog een boodschap aan het doen is, maar die avond komt ze niet thuis. Ook de volgende dag niet. De man belt de politie. Er wordt een onderzoek ingesteld en in een park worden haar tasje, spijkerbroek, slipje en kapotgescheurde bh gevonden. Het onderzoek naar een verdwijning verandert in een onderzoek naar een lustmoord. Zonder resultaat, het onderzoek wordt afgesloten.

Zeven maanden later krijgt het onderzoeksteam een telefoontje van de politie in Brussel, die haar identiteitskaart toegestuurd heeft gekregen in een enveloppe die was afgestempeld in Rome. Het onderzoek wordt heropend, er wordt contact gezocht met de Italiaanse politie en een maand later wordt de vrouw gevonden en verhoord. Ze woonde nu in Rome met een knappe Italiaan. Waarom ze haar kinderen zo maar achterliet? Hij wou er drie, wel, hij hxc3xa9xc3xa9ft er nu drie, was haar antwoord.

Dit stukje kwam ik tegen in een Belgische krant. Alain Remue, de leider van het onderzoek naar de verdwenen Luikse meisjes Nathalie en Stacy, vertelt het om duidelijk te maken dat er ook wel eens mensen vrijwillig verdwijnen. Zo moeilijk is dat niet: "Ga met wat geld naar de haven van Antwerpen of Gent, spreek daar de bemanning aan van een of andere bananenboot en hopla, je bent weg. Ik ben ervan overtuigd dat je op die manier perfect een nieuw leven kan opbouwen."

Het deed bij mij de vraag rijzen: hoe zou xe2x80x99t met Dirk Hekman(foto linksboven) zijn, de uit Emmen verdwenen accountant? Komt hij nog terug? Hoe het verhaal van de Belgische mevrouw is afgelopen, is niet bekend, behalve dan dat haar man wel op de hoogte is gesteld van het feit dat ze nog leefde en dat ze voor een nieuw bestaan met een ander had gekozen.

Luikabdhuis6225ILuikabdallah1225k dacht eerst even dat het om een moslimvrouw ging: in het park werd haar sjakosj gevonden. Dat klonk mij nogal hoofddoekerig of burqua in de oren, maar het blijkt een ander woord voor tasje te zijn. Alain Remu heeft trouwens ook een mooi beroep, qua aanduiding dan: Chef van de Cel Verdwijningen. In het Algemeen Dagblad zag ik een interview met hem. Daarin werd de naam van verdachte Abdallah ineens als Abdellah gespeld en ik zag in sommige kranten ook Abdullah. Weten ze niet beter, of is het ver-Nederlandsing van een Marokkaans-Belgische naam? Er is vanaf het begin geen enkel misverstand over de spelling van Abdallah geweest. Zie op de foto hiernaast bijvoorbeeld ook zijn brievenbus, in de Rue Saint Leonard 231, waar hij zelf zijn naam op heeft gekrabbeld.

Luikabdhuis6b375 De kans dat hij die brievenbus snel terugziet, is niet groot, hij wordt steeds verdachter. Het feit dat hij in de dertig uur dat hij spoorloos verdwenen was en geen alibi heeft, zijn hoofd kaalschoor en dat er schrammen en schaafwonden op zijn lichaam zijn aangetroffen doet het ergste vermoeden. Maar dat de twee meisjes niet vrijwillig zijn vertrokken, was direct ook wel duidelijk.

Het verhaal over Dirk Hekman en enkele andere verdwijningen staat hier

No Responses to “Dagboek van dinsdag 20 juni”

 1. Cruella De Ville June 20, 2006 at 10:51 am #

  Geen witte of stille marsen meer, geen zwijgend protest. Laat de hele wereld schreeuwend weten dat men van onze kinderen af moet blijven!

 2. http://weblogs.bnn.nl/gieling June 20, 2006 at 4:10 pm #

  dit klinkt misschien een tikje extreem, maar in de serie ’24’ gebruikt de geheime dienst een methode (met injecties), waardoor ‘verdachten’ uiteindelijk bijna allemaal doorslaan. kunnen ze die verdachte in luik (die met dat plotseling kaalgeschoren hoofd) ook niet aan iets dergelijks onderwerpen? behalve de waarheid, lijkt mij ook de tijdwinst in een dergelijke zaak in ieders belang.

 3. El Capitano June 20, 2006 at 5:15 pm #

  Goeie website, goeie artikelen.

  Jammer dat bovenstaand linkje niet werkt –>

  ‘Het verhaal over Dirk Hekman en enkele andere verdwijningen staat hier!’

  Je kunt dus niet op hier klikken, tenminste bij mij gebeurt er niets.

  Mvg.

  Is hersteld!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: