Dagboek van dinsdag 13 juni

13 Jun

Louwes2180_1Ernest Louwes blijft aan het kortste eind trekken: de Deventer moordzaak wordt niet heropend. Dat zal voor bijna niemand als een verrassing komen, niettemin blijft het voor de familie een hard gelag. Voor de twijfelaars (aan de schuld van Louwes) zal deze uitspraak niet veel uitmaken: gelovigen laten zich niet van de wijs brengen door feiten en zeker niet door gerechtelijke vonnissen. Ik blijf er een onbehaaglijk gevoel bij houden. Ik heb bijna dagelijks te maken met mensen die bij hoog en laag hun onschuld bezweren. Van sommige weet ik zeker dat ze liegen, of zo in hun eigen waarheid zijn gaan geloven dat ze niet meer weten wat wel of niet waar is. Bij anderen weet ik het vaak ook niet. Als ik zelf rechter was geweest in de Louwes-zaak, zou ik hem vermoedelijk hebben vrijgesproken. Niet omdat ik helemaal overtuigd ben van zijn onschuld, maar voor mij is het ‘wettig en overtuigend bewijs’ niet geleverd en dan geldt het principe: bij twijfel vrijspreken. Bovendien lijkt de kans op herhaling niet al te groot.

Ottawa_1

Ik dacht dat de xe2x80x98Bilderbergconferentiesxe2x80x99 met het verscheiden van Prins Bernhard eveneens een zachte dood waren gestorven, maar de geheimzinnige konkelclub blijkt nog springlevend, getuige deze Canadese krant. Voor de achtergronden: klik hier Om de krant beter te zien: dubbelklikken op de foto.

Een dagboek verder in het teken van andere verwarde geesten. In het Belgische Vorst, bij Brussel, heeft een 21-jarige man zijn 44-jarige medebewoner doodgeslagen met een bezemsteel, toen hij probeerde de duivel uit te drijven. Het was niet de bedoeling zijn slachtoffer te doden. Duiveluitdrijving is weer populair: de remake van xe2x80x98The Omenxe2x80x99 trekt ook aardig wat belangstelling. Voor de nuchtere types onder ons is het bizarre flauwekul, maar toch vallen er geregeld slachtoffers. Wie er meer over wil weten leze dit fragment uit mijn xe2x80x98Moordenaars op zwarte kousenxe2x80x99.

Vrouwen die hun herinneringen aan misbruik hervinden via therapie zijn in veel gevallen op valse herinneringen gebracht, volgens psychologe Elke Geraerts. Vrijdag promoveert ze aan de Universiteit Maastricht. Niet alle xe2x80x98hervonden herinneringenxe2x80x99 zijn vals, maar als er therapeuten aan te pas zijn gekomen die zelf in deze theoriexc3xabn geloven, is het uitkijken.

Mogen er met terugwerkende kracht nog even een paar rechtszaken worden overgedaan? Zelf heb ik de zaak van Jolanda (Epe) nogal uitvoerig gevolgd. Die was ook voor 90 procent op dit soort flauwekul gebaseerd, maar er zijn wel mensen voor veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. En misschien is het een goed idee alle therapeuten (en documentairemakers die dit soort lieden een podium geven) op een zwarte lijst te zetten (voor mijzelf heb ik die al) en deze te verspreiden op politiebureaus, advocatenkantoren en gerechtsgebouwen. Meer xe2x80x98Epexe2x80x99: klik hier

GerarddevriesEn in de Volkskrant staat een interview met xe2x80x98cowboyxe2x80x99 Gerard de Vries, een van de Veronicahelden uit mijn jeugd. Ik kwam hem afgelopen jaar tegen op het feestje van Gert Timmerman Ik wist niet dat Gerard de Vries ook als paragnost actief was. Of dat heb ik verdrongen, dat kan ook. Hij schijnt een reprimande te hebben gehad van de vader van Marianne Vaatstra, omdat hij zich ook op paranormale wijze met haar had ingelaten.

Ik kan me goed voorstellen dat je daar als familie niet op zit te wachten, al zie je soms dat nabestaanden daar juist wel helemaal in meegaan. In hun wanhoop zijn ze vatbaar voor alles wat hen naar hun idee maar enigszins kan helpen bij hun verdriet en het zoeken naar een oplossing.

KristoffersonGerard de Vries wil alleen muziek van Kris Kristofferson op zijn begrafenis. Dat doet me deugd. Het zal zeker niet zijn vanwege de rol van Kristofferson in de truckersfilm xe2x80x98Convoyxe2x80x99 (helaas niet meer te krijgen in de videotheken, of zo grijsgedraaid dat je er nog niks van ziet). Ik heb zoxe2x80x99n idee dat een van zijn beroemdste songs, xe2x80x98Help me make it through the nightxe2x80x99, niet op het graflijstje staat, maar nu ik hoor van Gerards spirituele vaardigheden zou het wel een mooie gedachte zijn: help mij door de eeuwige nacht…

No Responses to “Dagboek van dinsdag 13 juni”

 1. Ruud June 13, 2006 at 11:55 am #

  Machtig interessant die link naar die Bilderberg kliek, waar tevens het Nazi-verleden van Prins Bernhard uitvoerig wordt beschreven.
  Waarom wordt daar zo lang mee gewacht voordat Nederland dit allemaal mag weten, wij zijn toch altijd gewoon belazerd.
  Koningin Wilhelmina heeft vast niet voor niets het Wilhelmus in de dertiger jaren als volkslied ingevoerd, met ben ik van Duitschen Bloed. Leuke geste naar Adolf en haar toekomstige schoonzoon.

 2. Peter de Graaff June 13, 2006 at 1:19 pm #

  Over Ernest Louwes: op nu.nl staat bij de kop over dit nieuws: ‘vooronderzoek leidt tot meer sporen in richting Louwes’. Het artikel rept er zelf niet van. Iemand meer nieuws hierover? Of gewoon een kopfoutje van nu.nl?

  Reactie Hendrik Jan: Volgens mij heb je ‘t niet goed gelezen: dat is de strekking van het betoog van advocaat Knoops, dat er allerlei nieuwe dingen zijn ingebracht, bv het dna van het bloedspatje. Hij vindt dat dat niet mag.

 3. vliegtuig June 13, 2006 at 8:35 pm #

  Tja HJK, als je geen beslissing durft te nemen over schuld of onschuld, moet je inderdaad geen rechter zijn. Gelukkig zijn er ook nog andere (legale) beroepen rondom criminaliteit.

 4. Ada June 13, 2006 at 10:48 pm #

  Eerlijke reaktie, Hendrik Jan, en dat wordt altijd gewaardeerd…

 5. De Rechtert June 15, 2006 at 2:20 am #

  Vrijspreken want bovendien lijkt de kans op herhaling niet groot heeft helemaal niets met elkaar te maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: