Dagboek van vrijdag 2 juni

2 Jun

Deborahorstman_1 Een dagje op pad. Gistermorgen eerst in Amsterdam-Noord een afspraak met een ex-collega van Debora Horstman, de mooie levenslustige Amsterdamse die zich nogal aangetrokken voelde tot xe2x80x98foute mannenxe2x80x99 (en omgekeerd). Op 1 juli 1999, xc3xa9xc3xa9n dag voor haar 27-ste verjaardag, werd dat haar fataal: ze stapte in de verkeerde auto, een bom maakte een eind aan haar leven. In mijn boek over Rob Scholte komt deze zaak ook vrij uitvoerig aan de orde, er zijn nogal wat raakvlakken, vandaar de reactie van de oud-collega, die er altijd mee bezig is gebleven.

Debora was bevriend met Momo P., een Joegoslavische crimineel, die vooral in de aandacht is gekomen door de wapenvondst aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam waar topcrimineel Mink Kok voor veroordeeld is. Momo P. huurde de flat waarin de wapens zijn gevonden. De wapens werden ontdekt doordat er xe2x80x98toevalligxe2x80x99 lekkage was in het leegstaande pand en de politie poolshoogte kwam nemen, toevallig ook met een agent die erg veel verstand had van wapens.

Deborahorstman2 In dat toeval gelooft niemand (behalve de CIE, de xe2x80x98sectie stiekemxe2x80x99 zelf), maar de vraag is ook: hoe wisten ze dat er wapens lagen? Dat nu wist de ex-collega mij gisteren te vertellen. Het slot op de deur van de flat was van een heel speciale soort, waarvan er maar een paar in Nederland zijn aangebracht. Een van de andere bevindt zich in de deur van een andere flat aan de Nachtwachtlaan. Van: Momo P.

(De foto van Debora is van Peter R. de Vries Misdaadverslaggever, de foto van de locatie van AT5)

Collega Henk Strootman mailde mij gisteren (ik zeg het vaker: toeval bestaat) over de uit een Rotterdamse haven getakelde BMW, met het lijk van een man in de kofferbak. Volgens de politie was de auto ontdekt toen duikers van de brandweer met een oefening bezig waren. Hij vraagt zich af of dat niet wat al te toevallig is. Waarschijnlijk is er een tip uit het criminele milieu gekomen en moet dat op deze manier worden afgedekt. Dom dat ik daar zelf niet aan gedacht heb. Nu doe ik dit werk al zo lang en dan lees ik de kranten toch nog met te weinig achterdocht. Schrale troost: ik ben niet de enige, ik heb deze theorie verder nog nergens gezien.

De tweede afspraak was ook in Amsterdam-Noord. Een jonge vrouw benaderde mij via deze site met een bizar verhaal over een illegale Engelse pornobaas die enkele jaren geleden onder vreemde omstandigheden om het leven is gekomen. Haar zus was getrouwd met de 20 jaar oudere man. De vrouw heeft -ook psychisch xe2x80″ nog altijd problemen met wat ze toen allemaal heeft meegemaakt. Ik heb haar levensverhaal kort genoteerd, ze gaat nu zelf op onderzoek uit. Ik ga haar daarbij begeleiden en als er iets uitkomt meld ik het hier.

Anoes180randen_2Afspraak nummer drie was in het Brugrestaurant bij Schiphol, met Chiel Grishaver, de vader van Anoeska, xe2x80x98het meisje van de Euromastxe2x80x99. Hij wil een monumentje oprichten op de plek waar zijn dochtertje is gevonden, maar de politie van Rotterdam-Rijnmond en de hoofdofficier van justitie hebben hem op een werkelijk ongelooflijke manier geprobeerd met een kluitje in het riet te sturen: ze weigerden domweg serieus mee te werken om de juiste plek aan te wijzen. Maar de zeer vasthoudende Grishaver laat zich niet aan het lijntje houden. Binnenkort in de bladen. Een reportage over Anoeska staat hier

Afspraak nummer vier was met een advocaat in het zuiden des lands, waarover ik nu nog niets kan zeggen. Behalve dan dat hij als een haas moest vertrekken om op tijd in Amsterdam te zijn voor de presentatie van het nieuwe boek van Marian Husken van Vrij Nederland. Ik had er nog niets over gehoord, maar dat zal nog wel komen. Het gaat over DNA.

Tussenstop nummer vijf was een verlaten woning aan de Graafsebaan in Rosmalen. Iedere automobilist kent deze weg: als je van Arnhem naar Den Bosch reed, kwam je net voor Nuland een traject met stoplichten tegen. Sinds vorig jaar is dit allemaal snelweg. Komend uit Arnhem had je rechts motel Nuland, van Van der Valk, een paar honderd meter verderop aan de linkerkant een opvallende hoerentent, Casa Blanca. Gerrit van der Valk vertelde me wel eens dat die dames zich xe2x80x99s avonds wel eens bij hem aan de bar meldden om logerende heren te gerieven en hoe hij daar zijn eigen stokje voor had gestoken. Door de aanleg van de nieuwe weg is Casa Blanca ter ziele gegaan, evenals het buurpand, iets verderop richting Den Bosch. Hier werd vorige week een dode man aangetroffen die door het raam was gesprongen, of gegooid. In de woning was een wietkwekerij.

Behalve een rood lint (xe2x80x98niet betredenxe2x80x99) was er verder niet veel te zien. Een eenzame fietser die ik aansprak en die er dagelijks langskwam, had er nooit iets bijzonders gezien. Het slachtoffer kwam uit Noord-Holland, evenals de twee verdachten die inmiddels zijn opgepakt.

Melissaulrichs Tussenstop nummer zes was een troosteloze flat aan het Immerlooplein in Arnhem, waar Melissa Ulrich afgelopen dinsdag op uitermate tragische wijze om het leven kwam. Een paar buren wisten weinig te vertellen. Wel kwam er net een echtpaar aanfietsen, waarvan de vrouw wist te vertellen dat haar dochter Melissa goed had gekend. "Een mooi, levenslustig meisje". Of ik de dochter niet even kon bellen, of mijn nummer achterlaten? De man vond het allemaal geen goed idee en wilde doorfietsen. Ik heb nog even rondgekeken, maar de ware spirit om bij al die aanpalende buren aan te bellen ontbrak een beetje. Mocht iemand meer weten over Melissa en daar iets over kwijt willen, dan hoor ik het graag.

Melissaulrich3 Henk Strootman is voor Aktueel bezig met een verhaal over Melissa, maar omdat het nog twee weken duurt voordat het gepubliceerd wordt, wilde hij alvast een tipje van de sluier oplichten. Hij heeft een oom van Melissa gesproken, die vertelde dat Melissa kapster wilde worden en als stagiaire werkte. Haar ouders zijn gescheiden, ze heeft twee broers. Ze had sinds een maand of drie een Antilliaanse vriend, Danixc3xabl. Volgens de buren waren er wel eens wat problemen, maar ten tijde van het drama zou hij een alibi hebben: hij was toen in Amsterdam.

Melissa huurde de flat aan het Immerlooplein; ze woonde er sinds kort samen met Danixc3xabl. De familie kende hem als een rustige jongen. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Iemand die bij Melissa in de woning was, heeft geprobeerd haar om het leven te brengen door middel van brandstichting. Ze wist nog op eigen kracht naar buiten te strompelen. Buren hoorden haar roepen: xe2x80x98Vermoord me niet, vermoord me niet!xe2x80x99 Ze was naakt en onherkenbaar verminkt door het vuur. Een buurman hoorde haar nog een paar keer kuchen, toen o
verleed ze.

Meer fotoxe2x80x99s van Melissa staan op deze link

No Responses to “Dagboek van vrijdag 2 juni”

  1. Youri June 2, 2006 at 8:49 pm #

    ” Ze wist nog op eigen kracht naar buiten te strompelen. Buren hoorden haar roepen: xe2x80x98Vermoord me niet, vermoord me niet!xe2x80x99 Ze was naakt en onherkenbaar verminkt door het vuur. Een buurman hoorde haar nog een paar keer kuchen, toen overleed ze ”

    Ik ben vast niet de enige die van deze omschrijving een heel naar gevoel krijg. De dader is niet bekend dus? Misselijkmakend.

  2. Melanie February 12, 2009 at 1:13 pm #

    Ik ken haar verhaal, het is verschrikkelijk, en elke keer als ik er iets over lees, krijg ik een koude rilling. ik hoop dat ze het goed heeft nu. Wat haar gebeurd is is te onmenselijk voor woorden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: