Dagboek van woensdag 31 mei

31 May

XR-HR-93. Wie herkent dit kenteken van een donkere BMW? Een lugubere vondst, vanmorgen in de Rotterdamse Rijnhaven. In de kofferbak van de auto die wordt opgetakeld bevindt zich het lijk van een blanke man. Hij is door schotwonden om het leven gekomen. De vragen zijn: wie, wat, waar, waarom en wanneer. Het slachtoffer lag dubbelgevouwen in de kofferbak van de blauwe BMW 525 tds uit januari 1999. De huidige eigenaar heeft de auto twee jaar geleden gekocht, maar dat is niet de man die er achterin lag. De politie heeft wel contact gehad met de eigenaar, maar de relatie met het slachtoffer is nog onduidelijk.

Fanny6225 Toeval bestaat. Ik was net een klacht bij de Raad voor de Journalist aan het doorlezen. Patrick M. uit Terneuzen maakt bezwaar tegen het feit dat zijn achternaam is afgedrukt in een reportage over hem in Aktueel. Dat gaat over de Belgische Bonnie & Clyde: Jelloul Selini en Lisette B. In januari maakten de twee Belgixc3xab onveilig met een serie overvallen en carjackings. Omdat Lisette B. afkomstig is uit Nederland, hadden de Nederlandse media er nogal interesse voor. Ik was toen net met mijn web-log online gegaan en een van de eerste reacties kwam van Fanny L., een vroegere vriendin van Jelloul (foto rechts), waarna ik haar opzocht in Gent.

Lisette B. bleef lang uit het zicht: haar achternaam komt veel voor in Nederland, niemand kon haar vinden. Totdat een vroegere schoolvriendin op mijn site reageerde en ik uiteindelijk bij haar familie terechtkwam. Lisette zit al een paar maanden vast. Ze was met Jelloul naar diens geboortedorpje, in de Algerijnse woestenij, gevlucht, maar daar beviel het haar helemaal niet, ze gaf zichzelf aan bij de ambassade. Jelloul bleef weg, maar vanmorgen hoorde ik op de radio dat hij ook was aangehouden. Jelloul is de man die Patrick M. in Terneuzen een dwarslaesie schoot, en een andere bezoeker van het Terneuzense drugspand -de Belgische wielrenner Vandromme – doodschoot. Het hele verhaal staat hier. Toevallig kwam er deze week ook nog net een reactie op dat stuk binnen van een broer van het Belgische slachtoffer.

Bernaerts1heddy_2 Klop… klop… klop… Er is jarenlang een radiospotje geweest voor massief eiken meubelen, dat begon met geklop op een stuk hout. Het was van de Meubelfabriek Oisterwijk. Sinds gisteravond kijk ik heel anders aan tegen deze Brabantse plaats: hier klopt iets niet!

Rijke weduwen, vermogende tantes: iedereen kent wel voorbeelden van de aasgierenmentaliteit die zich afspeelt rond de erfenis van zulke dames. De aflevering van Peter R. de Vries was niet alleen een spannende detective (maar dan waar gebeurd), het was ook zo herkenbaar. Vooral de manier waarop degene die de nalatenschap gaat beheren en de erfenis naar zich toe trekt probeert de directe familie buitenspel te zetten.

Voor degenen die het niet hebben gezien: het gaat om de rijke alleenstaande Heddy Bernaerts uit Oisterwijk. Ze heeft alleen nog een nicht, Ilse, in Lanzarote, die regelmatig telefonisch contact met haar heeft en een enkele keer op bezoek gaat. Op een gegeven moment blijkt dat een politieman uit Oisterwijk, Ad G., en zijn echtgenote samen met een vriendin de zorg voor de oude dame op zich hebben genomen. Het heeft er alle schijn van dat ze het allemaal wat te lang vonden duren en het overlijdensproces wat hebben versneld. Bij de begrafenis, amper twee dagen na het overlijden, wordt nicht Ilse buitengesloten. De complete erfenis xe2x80″ inclusief een villa van ruim een miljoen euro xe2x80″ gaat naar de politieman.

Bernaerts1ilse_4 Dit is al zeer verdacht, nog veel gekker is dat diezelfde politieman dit kunstje al een keer eerder heeft geflikt met een andere oude dame en toen ook een riante woning in de wacht sleepte. Volgens het politie-onderzoek (door het eigen korps…) is er niks aan de hand. Formeel zal er ook niks aan te doen zijn, maar ik moet morgen toch naar het zuiden, ik denk dat ik hier en daar ga aankloppen om te vragen hoe xe2x80x98menxe2x80x99 in Oisterwijk aankijkt tegen zoxe2x80x99n schatrijke politieman.

Ik had gisteren op mijn web-log(site) een record-aantal bezoekers, ik sta in xc3xa9xc3xa9n klap op 2 in de Top Vijftig. Komt door mijn berichtje over de bedreiging van Peter de Vries, door Louis Hageman. Op deze site werd daar aandacht aan besteed en dan krijg je zomaar een paar duizend extra bezoekers.

Hoeveel er daar van blijven hangen, is de vraag, maar gezien het niveau van de reacties op die site geloof ik dat het niet helemaal mijn publiek is. Dat geldt trouwens voor de meeste web-logs en sites: als je wil scoren, moet je vooral onzin en amusement brengen. In xe2x80x98De leugen regeertxe2x80x99 van afgelopen vrijdag probeerde iemand een min of meer serieuze discussie op gang te brengen over de normen van xe2x80x98geenstijlxe2x80x99 maar dat bleek geheel en al zinloos: je mag alles roepen, alles beweren, mensen beledigen en onzintheoriexc3xabn verkondigen, want het is toch geen journalistiek.

Websites zijn een broedplaats voor geflipte figuren, die voorheen alleen in het dorpscafxc3xa9 hun dronkemanspraat verkondigden. De volgende morgen was iedereen dat weer vergeten en zo hoort het ook. Het is een combinatie van domheid en sensatie, met xc3xa9xc3xa9n gemeenschappelijk element: het ontbreken van controleerbare feiten.

Ik krijg soms ook van dit soort reacties. Ik ga daar geen voorbeelden van noemen, ik acht mijn vaste bezoekers wijs genoeg hun eigen conclusies te trekken en als het te gek wordt, grijp ik wel in. Meestal kun je aan de manier van schrijven al zien dat het om onzin gaat, maar af en toe kan ik het niet laten toch even iets te checken. Zo stond gisteren op die FOK-site deze reactie, naar aanleiding van de bedreiging van Peter de Vries:

"Op maandag 29 mei 2006 @ 22:06 schreef Whimpey het volgende:

[..]

Die de vries is anders veel gevaarlijker. Dank zij hem is er in het verleden een jonge vrouw uit etten-leur (n-br) vermoord. Die hufter heeft namelijk in zijn ‘programma’ haar naam bekend gemaakt als getuige in een kriminele zaak. Met alle fatale gevolgen van dien. Wat mij betreft mag deze opdracht dan ook slagen. Dat meisje was onschuldig terwijl die klootzak dus haar bloed aan zijn handen heeft."

Enkele oproepen aan xe2x80x98Whimpeyxe2x80x99 om meer informatie, leverden niets op. Ik heb Peter de Vries hierover benaderd, maar die weet van niks. Het klinkt alsof het best waar kan zijn, maar als die Whimpey zich daar nu zo over opwindt, waarom geeft hij dan niet meer gegevens? De enige bekende moord die in Etten-Leur speelt is op Jessica Richel en dat is een heel andere zaak. Dus wat is het: borrelpraat, kwaadaardige domheid of een nog te onthullen mysterie?

Jolandameijer De xe2x80x98krachtxe2x80x99 van dit soort aantijgingen zit xe2x80x98m vooral in het anonieme. Dat was vroeger een taboe, tegenwoordig werkt zelfs de overheid daar hard aan mee. Bijvoorbeeld
met Meld Misdaad Anoniem. Nu is de politie in Groningen op basis van zoxe2x80x99n anonieme tip aan het zoeken naar de sinds 1998 vermiste prostituee Jolanda Meijer.

Volgens de anonieme tipgever zou haar lichaam zijn begraven onder een hoogspanningsmast nabij Beneden Veensloot bij Meeden en ten oosten van Veendam. De politie neemt de tip uiterst serieus. Probleem is dat het in het aangegeven gebied wemelt van de hoogspanningsmasten. De woordvoerder hoopt dat de tipgever zich nogmaals meldt met concrete informatie.

Ik heb jaren geleden een van de meest bizarre gesprekken uit mijn xe2x80x98loopbaanxe2x80x99 gevoerd met de man bij wie Jolanda enige tijd onderdak had gezocht. Ik kom daar later nog wel op terug. De verdwijning van Jolanda Meijer is altijd omgeven geweest met idiote complottheoriexc3xabn. Er zijn maar weinig zaken waarin zoveel onzin is geschreven als in deze. Dat de politie van Groningen deze zaak niet heeft opgelost, verbaast me niks: seriemoordenaar Willem van E. kon ook jarenlang zijn gang gaan en de ene na de andere tippelaarster om zeep helpen. Pas toen de lijken zo ongeveer bij hem op de stoep lagen, ging er eindelijk een belletje rinkelen.

Mag ik eens raden waarop de anonieme tipgever zijn aanwijzingen baseert? Het heeft vast met straling te maken. Ik heb ook nog een tip: Jolanda ligt bij een kilometerpaaltje aan de A28. Tussen Groningen en Utrecht.

No Responses to “Dagboek van woensdag 31 mei”

 1. erik May 31, 2006 at 1:18 pm #

  Ik heb de uitzending van Peter R. de Vries van gisterenavond ook gezien. U vermeldt dat de nicht in Italie zou wonen; ik heb uit de uitzending begrepen dat ze op Lanzarote woonachtig is.
  Mij is niet geheel duidelijk geworden wat Peter R. de Vries de politieman nu eigenlijk verwijt: is er sprake van een strafbaar feit (en welk) of is er ‘slechts’ sprake van een civielrechtelijk onjuist handelen danwel moreel/etisch onzuiver handelen? Dat het overlijden van de beide dames een niet natuurlijke oorzaak zou hebben, is door Peter R. de Vries niet expliciet aan de orde gesteld en hiervoor zijn evenmin bewijzen geleverd. Derhalve is de uitzending m.i. niet anders te beschouwen dan een aantijging ter zake de handelwijze van deze politieman als zijnde onoirbaar en als strijdig met zijn beroepsethiek (‘voorbeeldfunctie’).

 2. Eric de B May 31, 2006 at 2:48 pm #

  In dat intervieuw met die nicht Ilse uit Italixc3xab of Lanzarotte, whatever, bekroop mij toch sterk het gevoel dat die nicht zelf ook achter de erfenis aan zat van haar oude Tante, buiten het feit dat die politieman dat ook beweerde bij zijn collega’s…
  Het is natuurlijk ook een schok om als enige overgebleven familielid een huis van meer dan een miljoen aan je neus voorbij te zien gaan en bij een “niet”-mantelverzorger terecht te zien komen. Buiten de verdachte omstandigheid of die politieman twee keer door zo’n grote dosis geluk getroffen kan worden, is het natuurlijk ook behoorlijk vervelend als je ooit nog es dacht een appeltje voor de dorst toegeworpen te krijgen, wat nu aan je neus voorbij gaat…

  Het zou sowieso verboden moeten zijn voor politie-agenten om een erfenis en/of grote schenking aan te pakken, dit veroorzaakt alleen maar scheve gezichten, en ook gedachten als:”wat heeft die agent wel allemaal niet door de vingers gezien bij leven van de gulle schenker”, om er maar eens 1 te noemen….

 3. Dick May 31, 2006 at 7:14 pm #

  Lisette B. is aardig gepromoveerd op de ladder der criminelen. Ik ken haar beroepshalve nog uit de tijd dat zij en haar toenmalige vriendje Nasir (alias Edwin) A. de Haagse binnenstad onveilig maakten en zich o.a. schuldig maakten aan winkeldiefstallen. In die tijd was zij al verslaafd en stal o.a. hoeveelheden kleding om haar ‘kick’ te bekostigen. Het is te hopen dat ze voorlopig van de straat blijft.

 4. Ruud May 31, 2006 at 7:51 pm #

  Toeval bestaat?

  Vorige week kreeg ik een E-mail begeleidend bij een toegezonden boek.
  De schrijver toevallig wonend te Oisterwijk schreef groot onderaan de E-mail,

  OISTERWIJK DE PAREL VAN BRABANT.

  Bij de uitzending gisteravond schoot het mij regelmatig te binnen.
  Dat parel kan dus rustig in meervoud geschreven worden……

 5. Ruud May 31, 2006 at 8:32 pm #

  HJK,

  Als je dan toch in Oisterwijk bent, wordt er natuuurlijk gegeten bij het Swaentje waar ene Cas Spijkers wereldberoemd is geworden.
  Dit Swaentje behoorde volgens mij ook toe aan de van oorsprong Twentse familie Aan de Stegge (Enter) van de klop,klop-meubelen.
  En als mijn geheugen mij niet in de steek laat, is dit bedrijf door de media om zeep geholpen. Het verhaal ging de ronde dat de meubelpoten hol gemaakt werden en dan vol met beton werden gegoten. En het publiek geloofde het.
  Deze familie had uit marketing oogpunt het bedrijf in Brabant gesticht, want Brabants eiken meubelen kon je niet in Enter fabriceren. Daar lag het dorp vol met wilgen en populieren voor de klompenmakers aldaar.
  Het verhaal lijkt op het Exota verhaal met de knallende fles op TV.
  Zo, dit was een klein beetje Overijssels en Brabantse historie.

 6. Iwan May 31, 2006 at 11:20 pm #

  Hoe komt het toch dat sommige mensen zo enorm gefascineerd zijn door misdaad? Hoe komt het dat ze er alles over willen weten? Dat ze zelf graag voor detective willen spelen? Wat zit daar achter?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: