Dagboek van zaterdag 13 mei

13 May

Vandaag is in de Arena een van de grootste sportevenementen van het jaar en toch zullen maar weinig Nederlanders er iets van merken: K1/It’s Showtime. De beste vechtsporters uit de hele wereld zetten hier hun beste beentje voor, achter en ondersteboven. Het wordt in 172 landen uitgezonden, bijna overal live. In Nederland zendt AT5 het uit, dus alleen Amsterdammers kunnen het bekijken.
Het zou mij ook ontgaan zijn, ware het niet dat ik mij de afgelopen tijd nogal bezig heb gehouden met de moord op Peter Smit, de wereldkampioen kickboksen uit Dordrecht. Ik was deze week met weduwe Carla bij zijn graf. Carla vertelde dat ze, toen ze een plek aan het uitzoeken was, ze een bordje zag met K1. Dat is de naam van ‘de ultieme vechtsport’ waar ook Peter Smit groot in was. Maar toevallig ook de naam van de kavel (Kavel 1) waar zijn graf is.
Op de bijgaande foto twee Hollandse helden die vandaag aan de bak moeten: Peter Aerts en Sem Schilt. Peter Aerts met als eerbetoon een R.I.P. Peter Smit-sportbroek.

Eef Hoos is even vanuit Portugal over komen waaien. Hij brengt schilderijen terug naar Rob Scholte. Hoe dat precies zit, leg ik nog wel eens uit. De schitterende villa van Hoos in Monchique hing en stond bomvol met werken van Rob Scholte. Vrouw Jeanet was vooral bang dat de honden er tegenaan zouden plassen. Eef: “Iedereen denkt dat Rob en ik ruzie hebben, naar dat is helemaal niet zo.” Hij zou Scholte de groeten van mij doen, maar of dat in goede aarde valt, vraag ik me af: Scholte was geloof ik niet echt blij met het boek dat ik over hem heb geschreven.
Het onderzoek naar wie er nu precies achter de bomaanslag zat, gaat overigens nog wel door. Ik was van de week nog bij een meneer in een gevangenis die nog wat meer details wist, maar daar ben ik nog mee bezig.

Op het gesprek met Mink K., over zijn contacten met AIVD’er Paul H., kom ik maandag terug. Nu nog even een paar up-dates uit een heel andere zware hoek. Aan die in maart spoorloos verdwenen Dirk Hekman uit Emmerhout zitten toch wel wat steekjes los. Dat zijn oud-predikant hem de hand boven het hoofd houdt en zegt dat de man ‘ethisch zeer correct’ is, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Zo hoor ik vanuit het Emmense dat de familie een vrij on-orthodoxe manier van winkelen had: mevrouw deed de boodschappen, meneer betaalde altijd contant. Hekman was ook al eens eerder met de noorderzon vertrokken, maar toen wist zijn vrouw waar hij zat, nu kennelijk niet. Het idee is dat hij ‘belegd geld’ in contanten aan het uitzetten is op een plek waar de beleggers waarschijnlijk niet blij mee zijn: de kans dat Hekman zelf terugkeert is waarschijnlijk groter dan dat ze hun geld terugzien.

In het dagboek van maandag 1 mei schreef ik over de moord in Sint Philipsland, op de 80-jarige weduwe Co Sernxc3xa9, in december 2002. De dader, Jacco van K., is een jongen uit een oer-degelijk groot streng-christelijk gezin met roots op de Veluwe. Bij de roofmoord probeerde hij de bejaarde vrouw te verkrachten. Jacco van K. was de achterbuurman van de weduwe. Vanuit het gedetineerdenwezen hoor ik dat het een vreemde snuiter is: een koele jongen die nogal stoer doet over de moord. Het motief is nooit helemaal uit de verf gekomen. De man van de weduwe was zeeman. Hij was vaak van huis, Jacco kwam veel bij de oude vrouw. Nadat de man was overleden, zou er een groot geldbedrag in huis zijn en daar zou Jacco – in een dronken bui – op hebben geaasd. Met een koekenpan sloeg hij de vrouw neer, daarna probeerde hij haar te verkrachten.

Op de meeste buitenstaanders komt dat merkwaardig over: je gaat bij iemand die je goed kent naar binnen om haar te beroven – nog even afgezien van de leeftijdskwestie – en vervolgens draait het uit op een verkrachting. Mensen die meer met dit soort zaken te maken hebben, kijken er niet zo van op. Geweld, het uitoefenen van macht, wekt soms heel andere emoties op: seksdrift, vernielzucht, moordlust. Zo komt het ook regelmatig voor dat dit soort daders hun ontlasting achterlaten op de plaats van het delict. Dat is niet omdat ze zo nodig moeten – er is doorgaans wel een wc in het pand -maar omdat ze op dat moment letterlijk schijt hebben aan alles.

Tenslotte: zaterdag is eigenlijk mijn sportdag. Vanmiddag eerst de halve marathon (Raalte) en dan nog anderhalf uur zaalvoetballen. Men begrijpt: veel nieuws zal er vandaag niet bijkomen.

No Responses to “Dagboek van zaterdag 13 mei”

 1. Humor May 13, 2006 at 9:35 pm #

  Die Hendrik Jan toch, rent de hele week van misdaad naar misdaad en gaat dan ook ‘s zaterdags nog even ruim 20 km. rond Raalte rennen. Daarna nog 1 1/2 uur zaalvoetbal, ja die Rouvexc3xa8nsen weet niet van ophoal’n.

 2. louis May 13, 2006 at 11:25 pm #

  Hendrik Jan, ik denk niet dat die Jacco de achterbuurvrouw van die vrouw was.

 3. vtxm May 14, 2006 at 9:17 am #

  @Hendrik-Jan; waarom misdaad?

 4. Eric de B May 14, 2006 at 1:26 pm #

  Jacco van K …hmmm…..dat ie stoer loopt te doen, over een verkrachting van nog wel een oude vrouw van 80, kan ik bijna niet geloven. Mijn ervaring is dat verkrachters sowieso als uitschot onder het uitschot wordt beschouwd, laat staan van een bejaarde vrouw.
  Ooit zat ik in de Bijlmer Bajes, in de toren “de Weg”, waar zich op onze afdeling, paviljoen 5, de A-vloer cel 7 ene Willem S bevond. Deze grote blonde man was een fanatieke Jogger, de hele lucht rende hij in z’n eentje rondjes op de luchtplaats. Tijdens de recreatie kaarten we met een groepje, hij had vaak het hoogste woord, en schepte op over zijn fraude bij zijn werkgever. Wat ons allen opviel was dat deze Willem nooit tegen een geintje kon als hij klaar was met z’n rondjes. Met een rode , bezwete kop stond ie in de lift , en wie het waagde een geintje te maken, kon rekenen op de wind van voren, een aggressief antwoord, en een blik dat kon doden.
  Op een zaterdag kwam er een verhaal uitin de Telegraaf met als kop “De Marahtonverkrachter”…..
  Volgens de Telegraaf had ene Willem S in een paar jaar tijd 54 vrouwen aangerand en verkracht. Het PieterBaanCentrum in Utrecht had na onderzoek aangetoond dat de marathonloper S. door hardlopen een grote dosis adrenaline in zijn bloed kreeg, waardoor hij geil en agressief werd. Iedere keer nadat hij had getraind in de omgeving van Utrecht, trok hij een argeloze vrouw de bosjes in en verkrachtte deze. Utrecht is een tijd in de ban gehouden door deze Marathonverkrachter. Uiteindelijk hebben ze hem dus kunnen pakken en hij zat inmiddels al een paar maanden vast…..
  “Moet je dit es lezen !!!! ” kwam Renxc3xa9, een cokedealer van Cel2…Wij staken allen onze neuzen tussen de bladzijden van de krant, en zagen de Initialen Willem S, legden de puzzelstukjes in elkaar en keken naar Cel 7. De cel van Willem, ook in het bezit van de Telegraaf bleef angstvallig op slot. “Vandaag geen recreatie bewaarder, ik voel me niet lekker” had Willen gezegd, volgens de GeWa.
  Dit terwijl hij normaalgesproken 1 van de eerste aan tafel klaarzat om te kaarten…..vreemd…..en toch ook weer niet ….!
  De volgende dag deed iedereen of zijn neus bloedde toen er lucht was, om 8 uur smorgens. Het was drukker als anders, voor dat uur….
  In de lift waar S. was gestapt, klonk gestommel en hij werd al op de derde geopend door de GeWa’s. Willem S rolde naar buiten, vol blauwe plekken, bloedneus en doodsbang.
  Het hele Paviljoen 5 had afgesproken S een lesje te leren en in de lift hadden achter gesloten deuren zo’n 20 ellebogen en voeten op hem ingebeukt……
  de kaartgabber was ineens Paviljoen-boksbal geworden.
  Willem S zat de rest van zijn detentie in de Bijlmer Bajes op “Demersluis” in eenzame opsluiting, voor zijn eigen veiligheid……..
  Verkrachters zijn niet geliefd achter de gestreepte gordijnen……

 5. vliegtuig May 14, 2006 at 3:45 pm #

  “Gestreepte gordijnen?” Hahahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: