Dagboek van zondag 30 april

30 Apr

Vandaag voor het eerst zittend het Wilhelmus gezongen. In een verpleeghuis mag dat. Nou ja, gezongen, wat meegemompeld. Ik ben van de generatie “echte mannen zingen niet” (behalve als ze dronken zijn). Waar de hoofdonderwijzer het overigens niet mee eens was: die ging met zijn oor vlak voor je mond en als je dan nog weigerde, kreeg je een klap met de stok. Diezelfde stok werd ook gebruikt voor de jongens die een onvoldoende hadden. Een 4 voor rekenen? Zes klappen. Een min-1 voor spelling? Elf klappen. De stok tikte ook mee met de enige vorm van ‘gymnastiek’ waar de Meester aan deed: marcheren, strak in het gelid: xc3xa9xc3xa9n twee, xc3xa9xc3xa9n twee. Ik kom de namen van een paar van zijn zonen nog wel eens tegen: er is een korpschef, een officier van justitie en een dichter bij. Zelf kijken ze nogal romantisch terug op hun jeugd in Rouveen, ik geloof dat ze niet beseffen dat veel Rouveners die niet uitblonken in taal en rekenen die klappen nooit vergeten zijn.

No Responses to “Dagboek van zondag 30 april”

 1. Harry April 30, 2006 at 9:22 pm #

  namen namen….. hoe heette deze man? Er waren meer leraren in Rouveen die menig Rouvener niet gauw zal vergeten.
  Roept natuurlijk wel de vraag op hoeveel klappen heb jij destijds gekregen? en waarvoor?

 2. Humor April 30, 2006 at 9:53 pm #

  HJK, jij kunt volgens mij terugkijken op een moeilijke jeugd in een nog moeilijkere gemeente. Als je goed je best gedaan hebt, was je in ieder geval van school af, toen het wijlen gemeenteraadslid Harm Wasschebalie het onzinnige voorstel deed om de kinderen alle coupletten van het Wilhelmus te laten leren.
  Dan was het nog een lange zit geworden vandaag.
  Rouveen is toch ook wel een kweekvijver van vogels van allerlei pluimage zo te zien. Kwam daar ook niet een Bisschop Philipus Rouvenius vandaan? Misschien nog wel een oude buurman geweest.

 3. Gelkinghe April 30, 2006 at 10:04 pm #

  Ik sta hier toch wel van te kijken hoor. Was het werkelijk zo achterlijk daar in Rouveen? Aan de andere kant: in 1964 had mijn klas in het veel vrijzinniger Havelte een onderwijzer/zangpedagoog die op geniepige wijze oren omdraaide.

 4. Humor April 30, 2006 at 11:17 pm #

  Vele Havelternaren zijn er nog aan te herkennen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: