Dagboek van maandag 1 mei

30 Apr


‘Snorretje'(dagboek 29 april) vraagt zich af of mijn beller uit Vught nog wat van zich laat horen naar aanleiding van de overplaatsing van Willem Holleeder. Dat vraag ik mij ook af, maar zowel Martin K.(Vught) als Mink K.(Scheveningen) melden zich al twee weken niet meer. Ik vrees dat iemand bij justitie heeft meegelezen en het bellen heeft verboden.
Ik moest wel lachen om de reden die justitie geeft voor de overplaatsing: Holleeder zou van plan zijn te ontsnappen. Nu kun je van Holleeder van alles zeggen (wat de meesten overigens niet doen…) maar niet dat hij dom is. De kans is groot dat hij over een paar weken gewoon vrij rondloopt, de bewijzen tegen hem zijn erg magertjes, hij heeft geen enkele reden een riskante ontsnappingspoging te wagen. Maar uiteraard kan justitie de enige plausibele reden niet noemen. Vanuit de EBI is het vrijwel onmogelijk berichten door te geven naar buiten, vanuit het huis van bewaring kan dat heel gemakkelijk. Vrouwe Justitia zit in haar maag met de liquidatie van Thomas van der Bijl, van cafxc3xa9 de Hallen. Het was wel zo handig geweest als men had kunnen uitsluiten dat Holleeder daar iets mee te maken heeft gehad. Voor meer achtergronden over het verblijf in de EBI: klik hier.

Bij Hilbrand Nawijns bemoeienis met de moord op Marianne Vaatstra kun je heel veel vraagtekens zetten, als het waar is is het toch wel opmerkelijk dat politiemensen geweigerd hebben dna af te staan. Het vastbinden van Marianne en het mogelijk gebruik van handboeien is overigens geen nieuws, maar er zijn wel meer details die om begrijpelijke redenen niet al te prominent naar buiten zijn gebracht. Wat ik niet begrijp is waarom justitie zo tegen een algemeen dna-onderzoek is. In Duitsland heeft dat, in een vergelijkbare situatie, geleid tot de ontmaskering van een man die in 1998 Christina Nytsch had vermoord en Ulrike Everts, het meisje dat ‘met een karretje op de zandweg’ reed. De Duitse politie hield het grootste DNA-onderzoek uit de geschiedenis: meer dan 12.000 mannen tussen de 18 en 30 jaar meldden zich voor hun ‘genetische vingerafdruk’. Het antwoord zat in reageerbuisje nummer 3889. De reportage hierover staat hier.

Over DNA-onderzoeken gesproken: Vrij Nederland heeft deze week een elf pagina’s tellend verhaal over de moord in Sint Philipsland, op de 80-jarige weduwe Co Sernxc3xa9, in december 2002. Deze zaak is ook opgelost door een DNA-onderzoek onder de mannelijke bevolking. Dat is trouwens een slecht voorbeeld: de dader was de achterbuurjongen, met normaal speurwerk had de politie de verdachte al veel eerder moeten achterhalen. Maar dat is een algemeen probleem: de meeste mensen hebben een veel te hoge pet op van politiemensen. Het is als met elk ander werk: je hebt uitschieters naar boven en uitschieters naar beneden. Daar tussenin is de grote middenmoot van mensen die hun best doen en om kwart voor vijf hun broodtrommel in de tas stoppen en blij zijn dat ze naar huis mogen. Daar los je geen moorden mee op, tenzij je een paar van die ‘uitschieters naar boven’ in huis hebt.
Ik heb het verhaal in Vrij Nederland met lichte verbijstering bekeken (het helemaal lezen was wel erg veel gevraagd). Het enige interessante van deze zaak komt helemaal niet aan de orde. De dader, Jacco van K., is een jongen uit een oer-degelijk groot streng-christelijk gezin met roots op de Veluwe, een bijzondere achtergrond voor zo’n Zeeuws gat. Daar komt nog bij dat hij geprobeerd heeft de bejaarde vrouw te verkrachten. Dat heeft me destijds al erg gefascineerd. Toen ik de reportage aangekondigd zag dacht ik ook meteen dat het daarover zou gaan, maar kennelijk werkte de familie niet mee. De politie wel: de leiders van het onderzoek ‘kijken met trots terug’.

Het doet me denken aan een reportage die ik een paar weken geleden in een regionale krant zag, over de Beul van Twente, een van de meest gestoorde figuren die er in Nederland rondliep. Hij sneed geslachtsdelen van paarden of om er thuis mee te experimenteren. Uiteindelijk vermoordde hij ook een zwerver, Frank Storm, wiens geslachtsdeel hij ook afsneed en mee naar huis nam. Een verslaggever blikt samen met rechercheurs terug op het onderzoek. Veel dommer kun je ‘t niet bedenken: bij het eerste misdrijf was al een stuk blauw tape gesignaleerd, waar verder geen aandacht aan was besteed. Dat had direct al regelrecht naar de dader kunnen leiden, zeker in combinatie met de daderanalyse die Carlo Schippers had gemaakt. Ik begrijp nu waarom justitie meestal geen toestemming geeft voor het meewerken aan dit soort terugblikken op een onderzoek.

No Responses to “Dagboek van maandag 1 mei”

 1. Woman2/Ada May 1, 2006 at 1:48 am #

  Die hoge pet komt omdat er tegenwoordig teveel Crime Scene programma’s zijn, iedere moord wordt in een handomdraai opgelost… In het dagelijks leven loopt alles echter heel anders… Behalve slimheid en doortastendheid speelt ook mazzel een behoorlijke rol…

 2. Johan May 1, 2006 at 6:13 am #

  enig idee waarom crimesite.nl wederom uit de lucht is???

 3. Bikkel May 1, 2006 at 8:17 am #

  “De kans is groot dat hij over een paar weken gewoon vrij rondloopt, de bewijzen tegen hem zijn erg magertjes”

  Nou, dat is wel erg kort door de bocht. Heb jij soms inzage in wat justitie als bewijs heeft verzameld?

 4. Eric de B May 1, 2006 at 1:31 pm #

  “Gezellig” daar…..niks geen Volleybal
  Het is daar “Steekt u uw handjes maar door het luikje van de deur” Handboeien worden omgedaan “Loopt u maar naar voren meneer Holleeder, en blijf met u rug naar de deur staan” Bewaarders lopen cel in, twee blijven buiten staan “Draait u zich voorzichtig om, meneer Holleeder” Twee bewaarders staan aan weerszijden “Loopt u maar langs de groene streep richting luchtplaatsje, meneer Holleeder” en “Geen contact met het de PIW-er AUB”
  “Loopt u maar naar buiten de kooi in meneer Holleeder” en “Steekt u uw handen maar naar binnen meneer Holleeder” Handboeien worden afgedaan “Wilt u een half uur of een heel uur ?” Holleeder: “Moi doe maar een heel uurtje vandaag” “OK, Prettige Lucht meneer Holleeder”
  Op de luchtplaats ligt een half lekke voetbal en wat uitgetrapte peukjes en op de muur staat met zwarte roet van een sigaret “I WAS HERE , JOCA JOCIC” en “ME TOO , KOBUS DE ZIGEUNER” en “DE GROOTSTE , ALIAS HAKKELAAR”

 5. Eric de B May 1, 2006 at 1:52 pm #

  Doet me trouwens denken aan die tijd met Johan Verhoek op de E-afdeling in Lelystad. Dat was een echte Gentleman, altijd onberispelijk gekleedt in overwegend zwarte kleding, nette broek, mooie overhemden, netjes verzorgd, snor bijgeknipt, goed geschoren, liep meestal met twee jonge gasten aan weerzijden buiten op de luchtplaats zijn rondjes. Of het bodyguards waren wil ik niet zeggen, maar het had er wel de schijn van. Zondags altijd naar de kerk, waar “deHakkelaar” op de voorste rij zat en altijd extra persoonlijke aandacht kreeg van de vrouwelijke gevangenis-pastoor of dominee dat weet ik niet meer. “Goedemorgen allemaal, ik ben verheugd dat ook meneer Verhoek in ons midden is” waarna zij een knikje in zijn richting gaf….daarna begon de dienst. Het was een rustige tijd, zonder veel noemenswaardige problemen…. Met oud & nieuw trakteerde Johan Verhoek de hele afdeling op Zalm en Zalmsalade, welke hij als vaste voorzitter van de Gedeco ( gedetineerdencommissie)
  zelf klaarmaakte. Ik kan me voorstellen dat hij niet lang op de EBI in Vught hoefte te blijven met zijn rustige, bijna nette gedrag……..

 6. Shamine May 1, 2006 at 2:01 pm #

  Ik geloof ook wel dat Holleeder snel vrij is of er met een lage straf afkomt. Het opruimen van de getuigen gaat voorspoedig, lees ik de laatste weken.

  Vaatstra gevonden met boeien? Als agenten weigeren dan wordt een DNA onderzoek gewoon niet goed uitgevoerd??

  Wat de beul van Enschedxc3xa9 betreft, daar hebben ze echt een miskleun gemaakt, de blauwe tape, voorop. Maar ook later. E zijn meldingen over deze man geweest, bij de Politie Enschedxc3xa9, maar hier is niets mee gedaan, stelletje klungels.
  Groeten Shamine

 7. Snorretje May 1, 2006 at 3:34 pm #

  @Bikkel en HJK. Er schijnt een ‘lichte’ majority te zijn die voorspeld dat Willem binnenkort een frisse neus kan halen. Als ik in mijn bol kijk denk ik dat dat niet het geval is. Alvorens ik mijn zuurverdienden pleurootjes voor een weddenschap ga gebruiken wil ik van jullie wel eens horen waar jullie je op baseren dat er een gerede kans is dat hij vrijkomt. Dan vertel ik waarom ik denk dat dat niet gaat gebeuren. Degene die wint …….. daar moet ik nog ff over nadenken. Suggesties zijn van harte welkom.
  Misschien mag de winnaar dan met hem, als hij vrijkomt een bakkie met hem doen i.c.m. degenen die de weddenschap hebben gewonnen. Andersom doen we dan een bakkie als hij achter de bouten blijft zitten. Dat regel ik dan wel. Scouts honor. Sounds fair?

 8. mary-ann May 1, 2006 at 5:09 pm #

  @Snorretje, Mag ik mee?

 9. forensick May 1, 2006 at 7:26 pm #

  Heb je niet in iedere beroepsgroep een middenmoot of bestaat bijv. de journalistiek uit louter toppers? Bij fouten kan een journalist zich altijd beroepen op een bron die heeft gefaald terwijl de politie altijd kapitaal geblunderd heeft?

 10. mary-ann May 2, 2006 at 8:34 am #

  @ snorretje dat is waar. Het was ook meer gekscherend bedoeld als anders. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig dat zal ik niet ontkennen.
  Het was zeker niet mijn bedoeling om mee te liften in/met iets waar ik totaal geen weet van heb.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: