Dagboek van vrijdag 28 april

27 Apr

Ik moet vandaag naar het zuiden, alle reden om eens wat aandacht te besteden aan pEricelen in het noorden des lands. Om te beginnen: de Friese rechter Wicher W.(48), rechter en raadsheer bij het Hof in Leeuwarden. Hij verkeek zich lelijk op een relatie met zijn Oekraxc3xafense ‘bestelbruid’ Tetyana S.(33) Zijn baan is hij kwijt, maar op 23 mei kan hij herinneringen ophalen aan zijn oude werkplek. Alleen dit keer aan de andere kant van het bankje. Justitie vervolgt hem voor zware mishandeling en poging tot doodslag. Tetyana deed aangifte van verkrachting en dat uitgerekend tegen de jurist Wicher W. die zelf deftige stukken schreef over de aanpak van geweld tegen vrouwen en ongewenst seksueel binnendringen.
Via een datingsite had de vrijgezelle magistraat Wicher
kennisgemaakt met de mooie Tetyana S. van 33 jaar. Van ongewenst binnendringen is aanvankelijk geen sprake: Tetyana is zeer gewillig, maar al snel blijkt dat ware liefde wat moet kosten. De rechter betaalt haar 300 euro per maand, plus vakantiereizen naar Turkije. Zelf gaat hij niet mee. Later komt hij erachter dat ze een baan heeft en dat ze een vriendje in Turkije heeft.
Bij de derde logeerpartij in Friesland loopt het uit de hand. De twee krijgen ruzie en Wicher smijt Tetyana tegen de grond, trekt aan haar haren, schopt haar tegen het hoofd en stompt haar. Pas negen dagen later doet Tetyana aangifte van mishandeling, verwurging en verkrachting. Wicher beweert dat ze hem wilde afpersen. Ze was op de bewuste avond gewoon naast hem blijven slapen en ook de negen nachten daarna. Pas toen ze in de gaten kreeg dat haar minnaar haar schadeloos wilde stellen maar zich niet voor een enorm bedrag liet afpersen, zou ze naar de politie zijn gestapt.
Een raadsheer aan het hof die zich zo in de maling laat nemen, dat heeft iets onnoemelijk treurigs. Van mij zou hij zo weer aan het werk mogen. Het is in elk geval een rechter die kennis heeft gemaakt met een deel van de maatschappij dat zijn collega’s alleen maar uit de dossiers kennen.

Een ander berichtje dat ik bijna nergens zag: advocaat H. Veldman uit het Drentse Peize haalde zich deze week de woede van de Asser rechtbank op de hals en die van zijn clixc3xabnten. Tijdens de zaak tegen twee verdachten uit Emmen die verdacht worden van grootschalige handel in softdrugs stapte de raadsman plotseling op. Volgens hem hadden zijn clixc3xabnten het vertrouwen in hem opgezegd, maar de verdachten wisten zelf van niets. Vermoedelijk had de advocaat de zaak niet voorbereid omdat hij het te druk had met andere besognes: zijn kantoorgenoot Chris K.(55) werd begin deze maand aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.
Even onthouden voor een toekomstige reportage over ‘foute advocaten’.

De politie van Kampen maakte deze week bekend dat men niet uitsloot dat Gerrit Stijf zelfmoord had gepleegd. De man had afgelopen weekeinde een paar uur rondgereden op een industrieterrein in zijn woonplaats en was daarna bijna dood in zijn auto aangetroffen. Hij had vele messteken in zijn zij. Vermoed werd dat hij deze zelf al rijdend had aangebracht, wel vond men het vreemd dat er geen steekwapen in de auto of de directe omgeving werd aangetroffen, ook niet na een speuractie met 60 ME’ers. Gisteravond bleek dat Gerrit vermoedelijk toch niet in aanmerking komt voor de merkwaardigste zelfmoord van het jaar: de politie hield drie mannen aan die bekenden dat ze na een ruzie Gerrit hadden gestoken.

Tenslotte nog even de zoekactie naar Maria van der Zande, in de bossen bij Speulde: zelden heb ik zulk onbegonnen werk gezien als dat: 50 prikkende en aan stokken ruikende ME’ers, op zoek naar iets dat twaalf jaar geleden in een uitgestrekt bosgebied zou zijn achtergelaten. Gelukkig was het mooi weer en het is goed dat de dames en heren van de ME af en toe wat frisse boslucht opsnuiven, maar ik acht de kans groter dat Natalee Holloway drijvend op een vlot tussen Aruba en Mexico wordt aangetroffen groter dan dat er ook maar iets van Maria van der Zanden op deze plek te vinden is. Op de foto (tweede van links) politiewoordvoerder Bert Top, die de pers uitleg geeft.

No Responses to “Dagboek van vrijdag 28 april”

 1. Woman2 April 28, 2006 at 1:44 am #

  Ja indd, de beelden bij SBS6 hadden ook iets wanhopigs… Prikken en lopen… voor mijn gevoel zette het geen zoden aan de dijk…

 2. Misdaadverslaggever April 28, 2006 at 9:26 am #

  Idd een raar verhaal van de weggelopen advocaat, ik had hier een stukje over geplaatst op 26-4 (http://misdaad.web-log.nl/log/5667987)

 3. Ton Biesemaat April 28, 2006 at 10:46 am #

  Ik heb me in de tweede helft jaren 90 bezig gehouden met zoekacties naar toeristen in bijv. berggebieden die in 1 geval een aantal jaren was verdwenen en in andere gevallen hooguit een half jaar. Zonder goede informatie van bijv. politie, getuigen, familie is het een mission impossible. Wat ik in die tijd merkte was dat officiele hulpdiensten bij zoekacties en informatie verzamelen soms langs elkaar heen werkten. Door een keer alle informatie die onderling niet werd uitgewisseld naast elkaar te leggen kon ik achter m’n bureau een gebied van 1 bij 1 kilometer in de Oostenrijkse Alpen selecteren waar dan ook de overblijfselen van een Nederlandse toerist inderdaad werden gevonden. Oorzaak voor deze langdurige vermissing was eenvoudig weg het slechte functioneren van politie, ANWB alarmcentrale en speurhondengroep. Het is trouwens verbazingwekkend als je gericht gaat speuren in het ‘vrije veld’ bij een vermissingszaak hoeveel botten je vind. Helaas in mijn ervaring meestal botten van dieren!

 4. mary-ann April 28, 2006 at 2:22 pm #

  Noem het maar helaas Ton.
  Sorry maar dat klinkt bijna alsof je hoopt een lijk te vinden.

 5. Jaap de Wreede April 28, 2006 at 4:00 pm #

  Wat vinden jullie van Peter R. de Vries en zijn ‘nieuwe’ theorie over de moord op Kennedy?

 6. vliegtuig April 28, 2006 at 4:40 pm #

  Wat een sukkel die raadsheer. Alsof die dames uit Oost-Europa iets anders willen dan geld.

 7. Ton Biesemaat April 28, 2006 at 6:17 pm #

  @mary-ann
  Ja zeker! Het vinden van een stoffelijk overschot maakt een einde aan moordende onzekerheid voor de nabestaanden. Bovendien heb je dan eer van je werk hoe luguber dat ook klinkt.

 8. Webmaster Crimesite April 29, 2006 at 11:23 am #

  Binnenkort gaat Crimesite weer de lucht in en gaat het accent (ver)leggen op missing in action, onopgeloste zaken e.d. Alle beetjes helpen om de achterblijvers te steunen.

 9. Eric de B May 1, 2006 at 2:03 am #

  Russische bestel-bruid…..vieze golddiggende stronthoer zul je bedoelen…..ze is er bij deze Rechter goed vanaf gekomen…..bij mij was ze begraven geweest….na een beurt pas dan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: