Dagboek van donderdag 27 april

27 Apr

Onze kroonprins is vandaag jarig en als zelfstandig medium kan ik er natuurlijk niet omheen Zijne Majesteit van harte te feliciteren. Nu we ‘t toch over hem hebben: ik kreeg zojuist ook nog een berichtje van iemand die meent dat Willem-Alexander zich ten tijde van de moord op Klaas Bruinsma in Juliana’s Bar, bij het Hilton, bevond. Degene die het meldde had het gehoord van iemand die daar werkte.
Het lijkt mij eerlijk gezegd bar onwaarschijnlijk, ik heb het nooit eerder gehoord en ik vrees dat het een gerucht is dat zo ontstaan is: iemand zegt dat hij de kroonprins wel eens in het Hilton heeft gezien. Dat kan. Als het over het Hilton gaat, zijn er maar twee memorabele voorvallen: de moord op Bruinsma en de sprong van Brood. Iemand begrijpt iets verkeerd en dan heb je een ‘nieuwtje’.
Gelukkig gaat het verder nergens over, maar ter gelegenheid van zo’n verjaardag mag dit Broodje Aap niet onvermeld blijven. De bijgaande foto dateert van het dopen van hun eerste kind (hoe heet dat ook weer?). Ik heb Maxima er maar even op laten staan, anders heb ik te veel heren op de site.

Ene Pieter Vleeming, die zich een vriend noemt van Louis Sxc3xa9vxc3xa8ke, gaat vanmiddag aan de politie informatie aanbieden die volgens hem van belang kan zijn voor het onderzoek naar de moord op de Nijmeegse activist. In de Volkskrant zet de familie nogal vraagtekens bij de actie: Vleeming zou alleen in 1992 contact hebben gehad met Louis, toen beiden in Sittard gedetineerd waren. Ik wist niet eens dat Louis in de gevangenis had gezeten, maar ik heb dat ook niet uitputtend gevolgd. Ik hoorde Vleeming ook bij ‘Tijd voor 2’ (Frits Spits, radio 2). Frits Spits vind ik een van de beste interviewers van Nederland en in elk geval het prettigst om naar te luisteren. Hij behandelde Vleeming uiterst correct en toch bleef bij mij hangen dat de informatie van Vleeming niet al te betrouwbaar is.
Vreemd genoeg had ik het van de week ook nog net met iemand over Sxc3xa9vxc3xa8ke. Ik heb al eens geschreven dat er geluiden zijn dat het motief uit een heel andere hoek komt dan steeds is aangenomen. Maar dat was slechts xc3xa9xc3xa9n bron. Merkwaardig genoeg had de collega – van een zeer serieus medium – hetzelfde verhaal gehoord. Dat zijn dan al twee bronnen, maar ik vertrouw het nog steeds niet. Bovendien is er een kans dat mijn ‘bron’ het gehoord heeft van die andere ‘bron’. Het wachten is nu op de derde bron. Of tot de politie de zaak oplost. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Ik ga een geheimpje verklappen. Het KRO-programma ‘Profiel’ ging gisteravond over advocaat Evert Hingst en andere foute broeders. Misschien komt het door de tijd van het jaar, maar ik kreeg even een paar vreemde gedachten. Niet iedereen weet hoe dat werkt, met advocaten en journalisten, maar als je een beetje oplet is het allemaal niet zo moeilijk.
Neem die ‘achterbankgesprekken’ van Willem Endstra met de politie, die in het dossier-Holleeder zijn opgenomen. Die komen in kranten en tijdschriften doordat de advocaten van de verdachten bevriende journalisten inzage geven in die stukken. In alles, of gedeeltelijk. Dat er elke keer nieuwe ‘onthullingen’ waren, kwam doordat de advocaten zelf ook niet alles in xc3xa9xc3xa9n keer hadden gekregen.
Het is vrij eenvoudig te constateren welke journalist het met welke advocaat doet. Of omgekeerd. Daar is ook niks geheimzinnigs aan. Maar er was xc3xa9xc3xa9n groot verschil. Er waren advocaten bij die zeer duidelijk en consequent niet meewerkten aan het lekken van de passages waar Bram Moszkowicz in voorkwam, met de roddels over zijn privxc3xa9leven. Dat kun je als collega-advocaat heel goed tegenhouden: of je laat die stukken niet zien, of je maakt de afspraak dat de verslaggever die niet gebruikt.
Dat zijn heel gebruikelijke deals. Dus als ik sommige advocaten nu verontwaardigd hoor roepen over ‘de vuile oorlog van justitie’, als het over Moszkowicz gaat, denk ik: broedertje, daar heb je zelf aan meegewerkt. Om wat voor reden dan ook.
Ik neem aan dat Moszkowicz er inmiddels zelf wel achter gekomen is wie zijn vrienden zijn. En wie niet.
In Putten is de politie aan het speuren naar het lijk van Maria van der Zanden. Op zaterdagmiddag 6 augustus 1994 tegen half xc3xa9xc3xa9n ging ze een eindje fietsen. Ze kwam nooit meer terug. Maria woonde thuis, bij haar ouders, aan de burgemeester Nepveulaan in Putten. Later doen er geruchten de ronde dat een wat merkwaardig ex-vriendje, een illegale pizzabakker uit Egypte die in Putten bij een pizzeria werkte, er iets mee te maken zou hebben, maar hij is duchtig aan de tand gevoeld door de politie en is in elk geval nooit officieel als verdachte beschouwd. Ook doken er verhalen op dat Maria samen met een kind in een Afrikaans land was gesignaleerd, maar veel waarde is daar nooit aan gehecht.
De politie begon vorig jaar met een coldcase-team aan een nieuw onderzoek en zou aanwijzingen hebben over de plek waar Maria begraven is. Ik ben er even wezen kijken, hier vast (exclusief! Primeur!) een eerste foto van de prikactie van 50 ME’ers. Later meer. Voor meer achtergrond: zie Het verdwenen christenmeisje.

No Responses to “Dagboek van donderdag 27 april”

 1. joop April 27, 2006 at 11:53 am #

  Putten, Christel Ambrosius.
  Omgeving Putten, Chris van de Werken
  Putten, Maria van der Zanden

  Allemaal onopgelost…

 2. Woman2 April 27, 2006 at 3:26 pm #

  Putten heeft wat dat betreft een ‘rijke’ geschiedenis… Hoop voor de betrokkenen dat ze haar nu vinden…

 3. Criticushje April 27, 2006 at 8:29 pm #

  Ook ik kan er als zelfstandig medium niet om heen….
  Ik constateer dat hajee voor een keer, een andere mening is toegedaan dan p de vries.
  Heb nog geen felicitatie richting “waterhoofd”
  gelezen van laatstgenoemde heer.
  Overigens best mogelijk dat -beetje dom- in juultjes bar
  zijn naam eer aan deed in het kader van soort zoekt soort..
  Denk ook efkes aan de zorrekuttta’s.
  Speciaal voor prins pils heb ik een alternatief volksliedeke
  gemaakt.

  WILHELMUS VAN NASSAUWE,
  BEN IK VAN VALSEN BLOED.
  HET VADERLAND UITZUIGEN,
  BLIJF IK TOT IN DEN DOET.
  EEN GAUWDIEF VAN ORANJE,
  BEN IK VRIJ ONVERVEERD..
  ALS KONING VAN ORANJE,
  BEN IK GEEN EURO WEERD.

  feestelijke groeten ………Criticushje

 4. Willem April 29, 2006 at 10:12 am #

  Pieter Vleeming is wethouder Hekking,
  zou me verbazen als er iets uit komt.

 5. Ton Biesemaat April 29, 2006 at 10:43 am #

  @joop
  Chris v/d Werken werd in de bossen bij Epe vermoord.
  @HJK
  Marc v/d Linden, roddelkoning van Weekend: Bernhard kwam met onderwereldfiguren in Barretje Hilton. Email met eigen ogen gezien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: