Dagboek van woensdag 26 april

25 Apr

Wat heeft Gert Timmerman te maken met oud-SS’er Jan Beijering, behalve hun voorliefde voor het Duitse lied? In een reactie op het dagboek van donderdag 20 april schrijft iemand dat Jan Beijering – die maandagavond te zien was in de uitzending ‘Het Geweten’ – vroeger goed bevriend was met zangduo Gert en Hermien. Hij weet te melden dat Hermien kort voor haar dood nog een optreden heeft verzorgd in de horecagelegenheid van Beijering, vroeger een van de grootste trekpleisters in Noordoost Nederland waar veel internationale artiesten optraden. Gert was daar toen niet meer welkom.

Het is haast bizar hoeveel mensen ik het afgelopen jaar ben tegengekomen die bevriend zijn geweest met Gert Timmerman en vervolgens ruzie met hem kregen. Op internet (en in het weekblad Privxc3xa9) werd recent een beerput opengetrokken. Ik had nog even de gedachte dat er echt iets aan de hand was en dat ik mij daar dus maar eens mee moest bemoeien, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat een misdaadjournalist daar niet veel te zoeken heeft. Al is een kleine zijsprong natuurlijk nooit uitgesloten, zie hiervoor eventueel mijn verslag in woord en beeld van het jubileumfeest van de Timmerman uit het Oosten. De reageerder op het dagboek merkt nog snedig op dat Jan Beijering en Timmerman qua krokodillentranen beiden uit hetzelfde hout gesneden zijn. Ik heb het deel over Beijering nog eens nagekeken en er schiet mij maar xc3xa9xc3xa9n woord te binnen, waarvan ik niet weet of het officieel Nederlands is: gladjakker. Als hij naar Amsterdam Ajax ging voor een voetbalwedstrijd van Ajax, ging hij eten bij een joodse restauranthouder, om zijn gedrag uit de oorlog goed te maken, maar hij praatte niet over zijn verleden. Ik schat zo dat de betreffende restaurateur inmiddels is overleden, of dat Beijering nooit meer in Amsterdam komt. Of hij is op zijn oude dag alsnog dapper geworden, maar gezien de reactie van vandaag onder dit dagboek heb ik daar weinig vertrouwen in.

‘De verleiding van het kwaad’, zo heet het boek van collega-misdaadverslaggever Henk Strootman, dat eind vorig jaar uitkwam. Het gaat over het bizarre leven van de Rotterdamse oud-rechercheur en crimineel Richard L. Bijna in elk hoofdstuk kom ik bekenden uit het milieu tegen. Ik hoor nu dat het boek verfilmd gaat worden. Een film hoeft tegenwoordig geen kassakraker in de bioscopen te zijn om toch rendabel te zijn, dankzij de vele nieuwe vormen van media. Een voorproefje uit het boek van Henk staat hier. Op de foto Henk Strootman (links) en Richard L.

Ik zag een berichtje over een mevrouw die voor een afspraak van Groningen naar Eernewoude in Friesland moest. Dankzij een navigatieapparaat van TomTom moest de route geen probleem zijn. “Na een tijdje rijden stond ik, 40 kilometer van de goede plek verwijderd, ergens in de weilanden bij Dokkum.” Het apparaat bleef beweren dat de bestemming was bereikt. Toen ze een klacht wilde indienen, kon ze bij TomTom niemand bereiken.
Hoe herkenbaar!
Ik maak zelf ook al enkele jaren gebruik van TomTom en meestal werkt het goed en bespaart het enorm veel tijd. Maar vorig jaar miste ik ook een afspraak doordat een toch al zeer oude straat niet goed was ingevoerd. Ik moest naar de Prins Hendrikstraat (of zo, in elk geval iemand van het Koninklijk Huis) in Smilde, maar ik kwam in Beilen uit. Hij weigerde domweg de straat in Beilen te pakken. Zou het toeval zijn dat dit allebei in het noorden was? In de rest van het land heb ik nooit zoiets meegemaakt.
De helpdesk van TomTom nadert het niveau van criminaliteit. Evenals enkele andere praktijken van de firma, die al in de aanloop naar de beursgang het servicefatsoen overboord heeft gegooid. Zo bleek een upgrade die ik vorig jaar installeerde een zodanige undergrade dat je met de atlas in de hand en gokken op grensplaatsjes van het ene naar het andere land moest zien te komen. Dit nog afgezien van een structurele fout in de software, die slechts met behulp van computerfreaks op algemene helpdesks te verhelpen was.
Deze week ging er na zeven uur installeren kennelijk iets fout, maar de helpdesk is alleen per e-mail bereikbaar en het lezen van vragen is niet het sterkste punt van de helpers. Het doet me in veel opzichten denken aan World Online: toen het beursgeld binnen was, kon het publiek de boom in.

Aangezien we het nu toch over het verkeer (‘My Way’) hebben, en bijna-criminaliteit: in het programma Entertainment Live (ja, je moet tegenwoordig alles in de gaten houden!) zag ik muziekkenner Leo Blokhuis de lofzang zingen over Paul Anka. Helemaal terecht, maar hoe kan hij nou nalaten te vermelden dat Anka de schrijver is van ‘My way’, ook veel gedraaid op begrafenissen van criminelen.

No Responses to “Dagboek van woensdag 26 april”

 1. Scholier anno 1960 April 26, 2006 at 9:40 am #

  Het lijkt er op dat het dagboek van HJK vandaag een samenspel is tussen wijlen Lou de Jong en Evert Santegoeds, waarbij je gaat denken dat Hermien vanaf haar wolkje lachend toekijkt. Betreffende het geschrevene over Jan Beijering en zijn rit naar de vrijheid met Rost van Tonningen, heb ik het artikel er nog eens even op nagekeken. Het betreft een artikel van Hennie Lemein, uit Het Dagblad van het Noorden van 24 december 2004. Door verschillende historici is het artikel indertijd al eens tegen het licht gehouden en er bleken veel dingen niet in te kloppen. Dat Beijering een functie gehad zal hebben in Duitse krijgsdienst zal wel waar zijn, doch om als boerenzoon, direct Ausbilder te worden is wel erg hoog gegrepen. De eigenlijke Waffen-SS opleiding was o.m. op Avergoor te Ellecom bij Dieren, Sennheim(Dld.) en Bad Txc3xb6lz (Dld)
  Dat Gert en Hermien in hxc3xa9t Amusementscentrum Beijering te Vlagtwedde veel optredens hebben verzorgd is alom bekend, toevallig staat op 10 april jl. een beschrijving op de site http://platformoostgroningen.web-log.nl een verhaaltje te lezen dat Gert Timmerman bij het genoemde centrum van Beijering in 1964 de toen jonge zangeres Janneke Peters ontdekte. Ja die Gert was nog al een ontdekker van jonge zangeresjes……doch ze bleven niet lang onder Gerts hoede.

 2. Scholier anno 1960 April 26, 2006 at 9:51 am #

  Sorry, het kort geheugen liet mij even in de steek, het was Janneke Peper die als zangeres door Gert was ontdekt.

 3. JW April 26, 2006 at 11:09 am #

  Op de site staat nu een stukje over Gert Timmerman en Jan Beijering en zoals geschreven staat er een aanta postings boven ook wat over hun “vriendschap”. De relatie tussen Gert en Jan is mij verder onbekend en denk ook niet dat we een link zouden moeten gaan leggen in de richting van gert naar bijv. De Jeugdstorm.

  De reacties van Beijering vorig jaar in de krant en nu weer op de tv. zijn van een laag kaliber. En is aardig in de buurt van “straatje schoonvegen”. Om te zeggen op tv. dat je dacht niet naar het front te komen spreekt al voorzich. Er gingen al treinladingen jonge hollanders richting het Nord-Front naar het Legioen Nederland en een ander deel ging richting ss-Div.Wiking.

  Terecht is al geschreven over zijn vermeende deelname aan de capitulatie van Duitsland in Nederland, of het nu aan Jan ligt (grote duimverhaal) of de journalist in kwestie (waarbij mag worden opgemerkt dat de journalist een goede bekende is van Jan, hoewel ik geen misdaadjournalist ben heb ook ik zo mijn bronnen) maar historisch gezien klopt het dus absoluut niet. lees onderstaande passage:

  In april 1945 verscheen ineens NSB-leider Rost van Tonningen, die Beijering gelastte hem op z’n dienstreis naar Wageningen te begeleiden. Jan reed hem naar Hotel De Wereld, waar werd onderhandeld over volledige overgave. De capitulatie was een feit. [/quote]

  Je rolt toch van je stoel van het lachen bij zulke flauwe kul……..
  Zou Beijering dit nou zelf verzonnen hebben of heeft die journalist dit uit zijn duim gezogen?

  Onderstaande reactie is naar Dagblad van het Noorden gestuurd:

  Het artikel gelezen hebbende kom ik nl. tot de conclusie dat Beijering voornamelijk lid is geweest van de Nederlandsche SS (later omgedoopt tot Germaansche SS in Nederland). Vanaf september 1944 zou hij dan gemobiliseerd zijn in de Landstorm, een territoriale verdedigingsorganisatie onder leiding van de Duitse Waffen-SS, welke in februari 1945 de status van SS-Freiwilligen-Grenadier Division Landstorm Nederland verkreeg. De Nederlandsche SS was geen militaire maar een politieke organisatie.

  Ik vraag me af of de informatie, zoals Beijering die verstrekt heeft, volledig klopt.
  Zo roept bijvoorbeeld de passage “In april 1945 verscheen ineens NSB-leider Rost van Tonningen, die Beijering gelastte hem op z’n dienstreis naar Wageningen te begeleiden. Jan reed hem naar Hotel De Wereld, waar werd onderhandeld over volledige overgave. De capitulatie was een feit. ” bij mij de nodige vraagtekens op.

  Rost van Tonningen is, evenals andere NSB kopstukken, nooit betrokken geweest bij capitulatie onderhandelingen. De Geallieerden, bij monde van Generaal Foulkes, hebben gesprekken gevoerd met Reichskommissar Seyss-Inquart en met Generaloberst Blaskowitz, in tegenwoordigheid van Prins Bernhard. In april 1945 was Rost batterijcommandant bij een artillerieafdeling binnen de Landstorm, in de rang van Obersturmfxc3xbchrer (1e Luitenant), en bevond zich aan het Maas-Waal front. Hij werd enige dagen na de capitulatie krijgsgevangen genomen in de buurt van Elst.

  Ere wie ere toekomt dit is uitgezocht door “Dick” en door hem dan ook opgestuurd naar het Dagblad. De zaak m.b.t. de journalist komt uit mijn koker/contacten.

  JW

  (Heb deze posting ook geplaats in het dagboek van 20 april)

 4. JW April 26, 2006 at 11:17 am #

  als kleine aanvulling/juiste weergave/stukje historische correctheid. Er zijn wel Nederlandse Ausbilders geweest die nooit aan het front zijn geweest.

  JW

 5. Scholier anno 1960 April 26, 2006 at 11:29 am #

  Is die GT werkelijk een kloon van Jan Beijering? HJK helpt ook nog even herinneren, dat Jan Beijering altijd bij een joodse restauranthouder ging eten, als hij de wedstrijden van Ajax in de hoofstad ging bekijken. Waren Gert en Hermien ook al niet eens in Israxc3xabl verdwaald geweest?

  Trouwens bij wie zat Jan Beijering op de tribune, toevallig bij gebr. Van der Meijden, de grote financiers van Ajax en bunkerbouwers voor de Wehrmacht? Het blijft een interessante man, probeer hem eens op een waar woord te betrappen……

 6. Misdaadverslaggever April 26, 2006 at 5:18 pm #

  Sjaak K is “DE PET” die geheime informatie zou hebben doorgespeeld aan Willem Holleeder…Ken jij deze “PET” toevallig?

 7. Snorretje April 27, 2006 at 12:24 pm #

  Heb het boek gelezen. Tis ook een goede tip voor toekomstige platte speurneuzen, tenminste als ze begrijpen hoe het spel gespeeld wordt. Begrijpen de Petten nog steeds niet dat zij de boeven zijn i.p.v. de boeven zelf?
  Zal Richard L. er van geleerd hebben Tijd zat om zn zonden te hebben overdacht in de bajes, toch?
  Of is Richard L. straks weer de Lul als hij buiten op oude voet door gaat.
  Volgens de enquete van Pano waar MdlH de topverslaggeefster van is hebben inmates ook de beschikking over internet. Dat klopt natuurlijk niet. Maar ja, het is de bedoeling dat de bajes als een hotel moet blijven afgeschilderd worden.
  Geloof snorretje maar, een derde wat Pano aan feiten brengt in die vergelijking met een ouwe lullen pakhuis klopt niet. De schrijver van het goede nieuws heeft zich niet goed laten informeren. Maar ja, het is ook niet door Mylene geschreven. Vat je ‘m?

 8. Francis Capelle April 27, 2006 at 9:39 pm #

  Jan Beijering en diens relatie tot Gert was een “vriendschappelijke”, mijn moeder herinnert zich de “jodenhater” maar al te goed – ik wil niet verdwalen in het S.S. Verleden van Beijerink –
  Ik vindt het jammer, Hendrik Jan, dat je stelt dat een misdaadjournalist niet op de plaats zou zijn om de zaak uit te zoeken – je hebt mij verteld dat je het tijdelijk even aan de kant hebt gelegd – ik neem toch aan, dat het ontucht plegen met minderjarige meisjes, en dit vervolgens kerkelijk in de doofpot stoppen, een misdrijf is? Daar zou iedere vorm van misdaadverslaggeving wat mij betreft niet alleen op z’n plaats zijn – een beetje graafwerk zou resulteren in de feitelijkheid die de luxe van het herhaaldelijk ontkennen van de Timmermannen zou beperken. Ik hoop beste Hendrik Jan, dat je toch nog eens de moeite wilt nemen, als je de tijd ervoor vindt, om er wat nader op in te gaan, want het is niet niks – je herinnerde je een telefoongesprek vertelde je me van een zaak die mogelijk om de Almelo-affaire zou draaien – ik noem het bewust een zaak, want een gerucht is het niet. Dat is er later door de volkstongen van gemaakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: