Dagboek van dinsdag 4 april

4 Apr

Dichter Koos Dalstra stuurt een e-mail: hij is vanavond in een tv-programma en het gaat over Bas Jan Ader. Een intrigerende zaak: Ader was een kunstzinnig avonturier van het type: dag vader en dag moeder, dag zuster Ursula, ik zie het hier niet zitten, ik ga naar Amerika. Hij verdween met een piepkleine boot in de golven. In het boek ‘Bom in de Laurierstraat’ staat een passage over deze geschiedenis. Het gaat dan over ‘een gebreide Porsche’. Als in november 1994 de BMW van kunstenaar Rob Scholte wordt opgeblazen, is Koos Dalstra in de buurt met een Porsche. Dat heeft te maken met Dalstra’s fascinatie voor de kunstenaar Bas Jan Ader (1942-1975), een streekgenoot met wie hij zich verwant voelde. De in Winschoten geboren Ader volgde samen met onder anderen Wim T. Schippers en Ger van Elk in Amsterdam een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveldacademie). Na enkele avontuurlijke zeereizen belandde hij met Ger van Elk op een kunstopleidingsinstituut in Los Angeles. In het begin van de jaren zestig studeerde hij kunst en filosofie in Californixc3xab. Hij exposeerde regelmatig in de Verenigde Staten en Europa. In 1975 stak hij in een klein zeiljacht alleen de Atlantische Oceaan over in het kader van zijn werk ‘In search of the Miraculous’. Tijdens deze tocht raakte hij vermist. Een jaar later werd zijn lege boot voor de kust van Ierland gevonden. Het boek ‘Vienna-BeHa’ van Dalstra gaat voor een groot deel over deze Bas Jan Ader. Een van diens bekendste hobby’s was het sleutelen aan een oude Porsche, waarmee hij meisjes oppikte op Sunset Boulevard in Los Angeles. Dalstra had in 1993 een object laten maken, een Porsche van pluche, om te gebruiken op tentoonstellingen. Op de ochtend van de aanslag moest hij die pluche Porsche ophalen en passeerde hij de plek des onheils, zij het niet – zoals Scholte denkt – op het tijdstip van de ontploffing.
Toeval bestaat: gisteren kreeg ik ook een signaal dat een van de criminelen die bij de aanslag een rol zou hebben gespeeld, contact wil.
Men vraagt zich misschien af: wanneer is die uitzending met Koos Dalstra? Normaal gesproken zou ik dat er even bij vermelden, maar ik ben een beetje onthand. Ik bevind me in het uiterste zuiden des lands voor enkele naspeuringen in verschillende kwesties. Ik heb een hotel geboekt waar draadloos internet beschikbaar zou zijn, maar daarmee zijn we ineens weer in de Middeleeuwen van het internet beland. Het heeft iets met T-Mobile te maken, het werkt alleen als ik met de laptop in de ontbijtzaal ga zitten en het is peperduur. Misschien doe ik iets fout, maar het gaat ongeveer als bij parkeergarages in Amsterdam: al sta je er maar een minuut, je moet voor een uur betalen. Ik was ervan uitgegaan dat ik de informatie over de uitzending met Dalstra zo op kon vragen, maar dat is dus niet zo eenvoudig. In de ontbijtzaal is er wel een signaal, maar: ‘Helaas is het op dit moment niet mogelijk met een creditcard te betalen. Probeert u het later nog eens.’ Er is geen andere mogelijkheid dan met een creditcard te betalen, als het niet lukt vandaag nog online te komen: de groeten aan T-Mobile.
Zoals men ziet: toch nog gelukt. Bas Jan Ader: half negen, Nederland 3, Uur van de wolf.

In die uithoeken van het land spelen zich toch dingen af waar je normaal geen weet van hebt. Zo blijkt in Valkenburg (want daar ben ik) zojuist een tamelijk bijzondere beurs te zijn gehouden voor handelaren in oud papiergeld. Ze kwamen overal vandaan: Japan, Rusland, echt de hele wereld. Erg voorzichtig waren ze niet allemaal: een hotelmedewerker die een kleine reparatie moest uitvoeren, zag een stapel bankbiljetten ter waarde van meer dan 100.000 euro op een kastje liggen. Of meneer het niet verstandiger vond dit even in de kluis te doen? Nou nee, hij had toch een bordje ‘Niet storen’ op de deur gehangen?

No Responses to “Dagboek van dinsdag 4 april”

 1. Humor April 4, 2006 at 6:22 pm #

  In Valkenburg en geen verbinding met de buitenwereld? Hoe geloofwaardig is Jomanda dan nog, die probeert met haar stralingen vanuit Valkenburg al jaren in nog hogere sferen contact te leggen……
  Misschien moet jij het ook maar eens via haar provider proberen. Succes.

 2. Woman2 April 4, 2006 at 11:26 pm #

  Hhiihihiih, idd humor… 😀 😀

 3. Woman2 April 4, 2006 at 11:27 pm #

  By the way, wanneer wordt die joker Jomanda eens serieus vervolgd??? 😕

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: