Dagboek van vrijdag 31 maart

30 Mar

In een reactie op het dossier Mink Kok en de wapens aan de Nachtwachtlaan schrijft ‘Peter Lek’: “Iets klopt daar niet. Ik zelf woonde in die tijd op de Nachtwachtlaan. In de week van de wapenvondst liet ik een klusje doen door de vaste loodgieter van die flats, die vertelde me doodleuk dat hij de degene was die een waterlek MOEST crexc3xabren opdat de hermandad kon binnentreden in de flat waar de wapens lagen. Volgens de loodgieter liep er een agent rechtstreeks naar een kast waar wapens lagen. Hoe toevallig is zo’n vondst?”
Aldus ‘Peter Lek’.
Ik ben zelf bij een groot deel van dat proces geweest, politie en justitie ontkenden toen dat het lek een opzetje was terwijl er tal van aanwijzingen waren dat dat wel het geval was. De rechercheurs en hun baas logen tegen de klippen op, het zou me niet verbazen als er sprake is geweest van meineed, maar het was duidelijk dat de ‘sectie stiekem’ hier bezig was geweest en dan gelden er geen normen en waarden meer. Ik ben toen zelf nogal bezig geweest met dat loodgietersbedrijf, maar dat werd op het agressieve af afgeschermd, er was geen doorkomen aan.

Inmiddels is er een reactie van Peter R. de Vries, die schrijft: “Als de verklaring van Peter Lek over de opzettelijke veroorzaakte waterschade aan de woning in de Nachtwachtlaan waar is, is dat spectaculair nieuws waar de advocaten van Mink K. boven op zullen/moeten duiken. Maar in hoeverre is een mailtje van iemand die zich Peter ‘Lek’ noemt in dat verband serieus??? Kan hij zich nader bekend maken? Bij welk bedrijf werkt hij? Is er een opdracht/werkbon van zijn activiteiten die dag bij de woning? Is de factuur betaald etc. etc.? Van wie kwam de opdracht precies? Als Peter Lek de waarheid spreekt, ruik ik een parlementaire enquete…”

Er is ook een reactie van iemand die een artikel over deze kwestie toestuurt. Dat is inderdaad het bekende verhaal, maar ondanks al die stellige beweringen werd daar ook toen al weinig geloof aan gehecht. Dus, Peter Lek: laat nog even iets van je horen!

Op dinsdag 14 februari schreef ik iets over de treurige dood van Denise Schouten uit Tilburg. Haar moeder, Hanny, belde nu. Ze heeft een brief gekregen van Johan H. waarin hij bekent dat hij de dader is. “De zaak wordt waarschijnlijk heropend en wordt onderzocht door een ander politieteam,” zegt Hanny. Johan H. zit in een tbs-kliniek. Hij heeft al vaker brieven geschreven waarin hij beweert de moord te hebben gepleegd, maar de politie heeft dat nooit serieus genomen. Hanny: “En wij hebben een brief gekregen van Anker & Anker advocaten dat wij niet meer met de media mogen praten, omdat dit nadelig is voor het genezingsproces van Johan H.” Een reportage over de dood van Denise is hier te vinden.

‘Jeen’ schrijft dat hij al jaren de advertenties over ‘Noveen St. Clara’ in de Telegraaf volgt en nu is hem iets opgevallen: elke keer dat dit bericht in de krant stond werd er binnen drie weken een moord gepleegd. Exc3xa9n of twee dagen daarna stond er dan een bericht: Noveen. Opdracht volbracht. “Mijn vraag is dan ook: is dit terug te leiden naar Holleeder? Nu hij vastzit is het erg rustig met noveen.”

In de opmars naar Pasen kan het geen kwaad ons even bezig te houden met enige verdieping, ook op het criminele vlak. Ik heb weinig verstand van St. Clara, maar de advertenties duiken regelmatig op, ook in regionale kranten. Het enige criminele eraan is, voorzover ik het heb begrepen, dat er sprake is van een soort kettingbrieven en dat mensen zich verplicht voelen aan deze onzin mee te doen. Of ga ik nu iets te kort door de bocht?


“Mijn laatste tussenstop deze dag is cafxc3xa9 Oost-West op de Zeedijk in Amsterdam, waar ik een afspraak heb met iemand die mijn boek ‘Bom in de Laurierstraat’ had gelezen en daarover interessante informatie had.” Aldus het dagboek van donderdag 12 januari. De persoon die ik daar toen sprak, en die kroegbazin Anneke goed kent, belde gisteren: ‘t cafxc3xa9 is dicht. Gesloten op last van de gemeente. Een dame die was aangenomen om bardienst te doen, gebruikte haar beha als opslagplaats voor harddrugs. “Die trut heeft in het cafxc3xa9 lopen dealen. Anneke wist daar niks van, maar nu moet het cafxc3xa9 drie maanden dicht. Ook met het WK-voetbal. ‘Dat overleef ik niet,’ zei Anneke.” ‘t Is inderdaad een treurig gezicht, zo’n gesloten cafxc3xa9.

Ik begin onderhand een beetje gestoord te worden van dat ‘tunnelvisie’. Elk proces waarbij iets niet helemaal verloopt zoals het in de ogen van een benadeelde of toevallig gexc3xafnteresseerde zou moeten, lijdt tegenwoordig aan tunnelvisie. Ene anonieme Paul vraagt zich af of ik daar ook geen last van heb, inzake de moord op Chris van de Werken. Hij geeft niet aan waarom hij dat denkt, dus is het wat lastig daar op te reageren, en ik neem aan dat hij het niet kwaad bedoelt, maar het is zo ongeveer het ergste wat je een journalist kunt verwijten. Tunnelvisie betekent dat je niet openstaat voor een andere kijk op de zaak, voor feiten of aanwijzingen die in een andere richting wijzen. Als er ook maar iets concreets is dat, bijvoorbeeld in de moord op Van de Werken, ontlastend is voor Volkert, zal ik de eerste zijn om dat te melden. In mijn (tunnel?)visie is er behalve Volkert niemand die een motief had om Van de Werken te vermoorden. De uitvoering komt, in mijn ogen, ook nogal overeen. Maar als iemand meer of andere informatie heeft, hoor ik het graag.

En dan het Broodje Bus (zie gisteren). Ik heb mij zeer intensief beziggehouden met het verschijnsel Broodje Aap, ik zal binnenkort alles wat ik daarover in de loop der jaren heb verzameld online zetten, maar er blijft een zeker risico dat je iets ook te gemakkelijk als een Broodje Aap (‘urban legend’) kunt zien. Neem het Dutroux-verhaal. Als je ziet hoe die kinderen zijn meegelokt, opgesloten, verwaarloosd, dat heeft alle elementen van een Broodje Aap. Maar helaas was de werkelijkheid in dit geval erger dan de gruwelijkste fantasie. Die bordeelbus in Assen zal vast een fabeltje zijn, maar stiekem ga ik toch nog wat dingen checken. En in elk geval kende ik deze nog niet.

No Responses to “Dagboek van vrijdag 31 maart”

 1. paul March 31, 2006 at 8:22 am #

  Mijn reactie was zeker niet kwaadwillend bedoelt.

  Ik vroeg mij het gewoon af, een onderbouwing heb ik ook niet. Ik las deze site en vroeg mij gewoon af waar het onderscheid ligt bij een tunnelvisie (vandaar het vraagteken op het eind bij mijn vorige mail) en een theorie.

  verder compimenten voor jouw site, ik lees het nu dagelijks.

 2. Peter R. de Vries March 31, 2006 at 1:12 pm #

  Als de verklaring van Peter Lek over de opzettelijke veroorzaakte waterschade aan de woning in de Nachtwachtlaan waar is, is dat spectaculair nieuws waar de advocaten van Mink K. boven op zullen/moeten duiken. Maar in hoeverre is een mailtje van iemand die zich Peter ‘Lek’ noemt in dat verband serieus??? Kan hij zich nader bekend maken? Bij welk bedrijf werkt hij? Is er een opdracht/werkbon van zijn activiteiten die dag bij de woning? Is de factuur betaald etc. etc.? Van wie kwam de opdracht precies? Als Peter Lek de waarheid spreekt, ruik ik een parlementaire enquete…

  Peter R. de Vries

 3. Robbie R. March 31, 2006 at 1:41 pm #

  Artikel uit een of ander dagblad, weet helaas niet welk.
  is al redelijk gedateerd volgens mij.

  Lekkage in flat Mink Kok ‘echt’ ; Wapenvondst was wel toeval

  Er is geen sprake van dat de Amsterdamse politie vorig jaar in de zaak-Mink Kok een gevalletje-waterschade heeft gexc3xabnsceneerd, teneinde een met wapens afgeladen flat in Slotervaart te kunnen binnentreden. Dit zeggen de loodgieters die destijds bij de waterschade zijn ingeschakeld: eigenaar Martin van Gemen van GWS Installatietechniek in Diemen en zijn eerste loodgieter.
  Om de bron achter het bericht dat de politie de wateroverlast in scxc3xa8ne had gezet te achterhalen, werd
  vorige week journalist Koen Voskuil op last van het gerechtshof in gijzeling genomen. Voskuil had in
  de gratis krant Spits gemeld dat de politie een voorwendsel voor de inval in de woning had gezocht, om
  uiteindelijk topcrimineel Kok te kunnen pakken. ‘Dat hebben we er maar van gemaakt. Soms heb je net even een doorbraak nodig in je onderzoek,’ citeerde Spits een anonieme bron bij de politie. Op 1 september vorig jaar trof de politie een groot arsenaal wapens in de flat aan de Nachtwachtlaan aan. De opzienbarende vondst, waaronder enkele ‘schietparaplu’s, leidde naar Mink Kok. Hij werd veroordeeld tot driexc3xabnhalf jaar cel. Twee weken geleden, vlak voor aanvang van de behandeling van het hoger beroep door het gerechtshof, kwam Spits met het bericht over de rol van de politie. Het hof sommeerde Voskuil vorige week de identiteit van zijn bron te onthullen, maar de reporter weigerde dat en wordt sindsdien gegijzeld. Vanmiddag probeerde zijn advocaat bij het hof de gijzeling ongedaan te maken.
  Volgens de betrokken loodgieters was de wateroverlast geen nep. ‘Echt pure onzin allemaal. Het ging
  om een lekkage die al dagen aan de gang was, en die op geen enkele manier door de politie in scxc3xa8ne
  kan zijn gezet,’ zegt Van Gemen. De eerste loodgieter van GWS, die liever anoniem blijft, bevestigt de lezing van zijn baas. ‘Dat hele verhaal is gewoon achteraf verzonnen. Kennelijk loopt er iemand bij de politie rond die het leuk vindt dit soort onzinverhaaltjes rond te strooien.’ GWS verzorgt al jaren het onderhoud van woningen die worden verhuurd door makelaar Poelwijck Sweers, waaronder het flatgebouw aan de Nachtwachtlaan. ‘In die oudere gebouwen is lekkage schering en inslag,’ zegt Van Gemen.
  De lekkage in de Nachtwachtlaan speelde volgens hem al dagen voor de wapens in de flat werden
  gevonden. ‘Twee man van ons gingen eind augustus de riolering vernieuwen in de boxgangen van de
  Nachtwachtlaan. Die liggen op de twee onderste lagen; de bewuste woning ligt daar pal boven. Die
  jongens merkten toen dat er behoorlijke lekkage was, zijn gaan zoeken waar dat vandaan kwam en
  kwamen toen uit bij die woning. Ze hebben daarop meteen een briefje aan de deur gehangen met het
  verzoek of de bewoner zich wilde melden,’ zegt Van Gemen. Er meldde zich echter niemand. ‘Na drie dagen hebben we, in samenspraak met de huismeester, de politie gebeld. Dat is een abc’tje, zo gaat dat standaard.’

 4. Robbie R. March 31, 2006 at 1:43 pm #

  tekst komt trouwens van http://www.irt-affaire.nl

 5. Robbie R. March 31, 2006 at 4:20 pm #

  Het hele verhaal is idd iets “over the top”. Het kwam justitie wel erg goed uit en het was de 2e lekkage met wapenvondst in korte tijd. Dat is natuurlijk wel heel toevallig.

 6. Snorretje March 31, 2006 at 10:12 pm #

  Leuk dat dit weer wordt opgerakeld. Nu ken ik als geen ander de stad als mn pocket maar de Nachwachtlaan had wel degelijk goed onderhouden logementen en dito andere plekken. Omdat mn kip dr toen helemaal emotioneel zat te verwarlozen ben ik daar veel geweest om haar lek te stoppen.
  Veel loodgieters doen nog wel eens een bakkie met mij en zal Het Lek met ze doornemen.
  Als dat wat oplevert zal ik het hier als eerste melden.
  Of ff bij Mink zelf langs gaan en als dat niet lukt is er nog wel een ijverige ”politieinformant” die van dik hout baddingen zaagt.

 7. woman2 April 1, 2006 at 1:14 am #

  Goed (!?) nieuws over de Deventer moordzaak by the way… Denk dat Louwes toch vrij zal komen over een tijdje… 😛

 8. vliegtuig April 8, 2006 at 2:35 pm #

  Ja, over een kleine 3 jaar als hij zijn straf heeft uitgezeten 😀

 9. Peter July 16, 2010 at 4:03 pm #

  Cafe Oost-West. Anneke je bent een super vrouw. Bedankt voor de paraplu die je ons woensdag avond meegaf tijdens dat heveige onweer. XXX en we komen zeker nog eens een pint bij je drinken
  Twee belgen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: