Dagboek van woensdag 29 maart

29 Mar


Met enige vertraging zag ik gisteravond pas de aflevering van ‘Hoge Bomen’ van vorige week, over Joop de Vries, alias Zwarte Joop, de koning van de Wallen. Ik zag ook nog een oude bekende langsschuiven: Gerrie Ketting, tegenwoordig woonachtig in Noord-Holland, maar van oorsprong een kleurrijk lid van de oude Amsterdamse penose. Ik heb hem gesproken voor het boek ‘Bom in de Laurierstraat’, over de aanslag op Rob Scholte. Ketting was naar Scholte op Tenerife gereisd om de zaak op zijn manier te onderzoeken, maar hij kwam al snel in aanvaring met dichter Koos Dalstra. Ik kwam zijn naam de laatste jaren wel vaker tegen: zijn dochter was goed bevriend met Henk Rommy, de Zwarte Cobra.
Joop de Vries is de brand in Casa Rosso, in 1983, die 13 levens eiste, nooit te boven gekomen. Ik zit me af te vragen hoe het is afgelopen met de man die de brand stichtte, ex-werknemer Joseph L., die uit wraak handelde omdat hij ontslagen was. Er staat me bij dat hij dood is, maar ik kon er niet zo gauw iets over terugvinden. Ik herinner me nog wel dat Frits Barend en Henk van Dorp voor Vrij Nederland de zaak versloegen: sportverslaggevers die zich in de misdaad begaven. Ik heb altijd gedacht dat ze daarbij behoorlijk miskleunden door achter een mallotige complottheorie aan te hollen. In het boek ‘Onderwereld-p.r.’ van Bart Middelburg staat het allemaal gedetailleerd beschreven. Ik kreeg inmiddels ook een reactie van iemand die ervan overtuigd is dat Joseph Lan dood is, maar een bron kon hij ook niet vinden. Wel meende hij zich te herinneren dat Lan in de gevangenis geregeld werd afgetuigd en dat Cor van Hout daar op een gegeven moment een stokje voor gestoken had.

Het dossier Mink Kok begint steeds interessanter te worden. Gisteren sprak ik toevallig een advocaat die een zaak heeft gehad waarin ook een belangrijke getuige in de zaak-Kok een belangrijke rol speelt, een zekere Mike V. Die wordt ervan verdacht een tasje met een handgranaat aan de deur van een rijwielhandel in Alphen aan de Rijn te hebben gehangen. Laat dat nou net diezelfde Mike zijn die bij hoog en bij laag beweert dat hij weet wie het tasje met de bom aan de voordeur van Jaap van der Heijden in Alkmaar heeft gehangen. Ik zei het al vaker, hoeveel toeval kan een mens verdragen. Mink belde zelf zojuist ook, uiteraard hebben we het hier ook even over gehad, en over ‘Sentaro’. Kom ik later vanmiddag op terug (af en toe moet ik ook nog iets doen om een schamel loon te vergaren).

Vanavond een stille tocht in Amersfoort, voor de doodgeschoten Babak. Kan het niet eens afgelopen zijn met dit soort zinloze tochten? Schutter Sidney werd bedreigd door de groep jongeren waar ook Babak mee optrok. Dat is geen reden om iemand dood te schieten, maar Sidney zal zijn straf wel krijgen. De vriendin van Sidney is inmiddels ondergedoken omdat zij en haar familie nu worden bedreigd. De vader van Sidney’s vriendin was aanvankelijk van plan de tocht te verstoren, dat voornemen heeft hij inmiddels laten varen, maar ik vraag me af hoe stil deze tocht gaat worden. Hopelijk luisteren de deelnemers naar de oproep van de vader van Babak om af te zien van wraak.

Justitie heeft toestemming gekregen om drie anonieme bedreigde getuigen in te zetten in het proces tegen Willem Holleeder. De grote vraag is: wie zijn het en waarom doen ze dit? De kans dat hun identiteit geheim blijft, lijkt mij klein. De advocaten van de verdachten zullen er alles aan doen om aan te tonen dat de getuigen boter op hun hoofd hebben, onbetrouwbaar zijn en in ruil voor bescherming of strafvermindering valse verklaringen hebben afgelegd. Mijn reportage uit Nieuwe Revu is hier te vinden.

Volkert van der G. gaat een boek schrijven. Lijkt me een goed plan. Ik ben alleen gexc3xafnteresseerd in het hoofdstuk over Christiaan van de Werken, de milieu-ambtenaar uit Nunspeet die tijdens een boswandeling op zondagmiddag van achteren in zijn hoofd werd geschoten. Volkert had hooglopende onenigheid met de ambtenaar, die naar zijn mening veel te veel op de hand was van boeren. Er zijn veel aanwijzingen, maar geen bewijzen, dat Volkert deze nog altijd onopgeloste moord heeft gepleegd. Een reportage hierover staat hier.

No Responses to “Dagboek van woensdag 29 maart”

 1. louis March 30, 2006 at 12:00 am #

  Ik herinner mij eens ergens gelezen te hebben dat die Joseph L. een pan met frituurvet over zich heen kreeg in de gevangenis in Schevingen en toen danig verminkt was.

 2. Snorretje March 30, 2006 at 7:36 am #

  Het klopt dat hij klappen kreeg in de diverse bajessen waar hij zat. Niemand heeft ooit meer van hem gehoord. Zou mooi zijn als deze man is te traceren omdat hij dan zelf een eind kan maken aan de geruchten dat hij van de aardbodem is verdwenen.

 3. Anoniem November 27, 2006 at 11:38 am #

  Gerrie Ketting is middels overleden.. 22-10-2006 op 86 jarige leeftijd, 1 van de laatsten van de oude penose.

 4. aan anoniem November 29, 2012 at 2:02 pm #

  zo te lezen ben je bekend met de oude garde van de wallen zou eventueel graag iets meer willen weten over *Rinus Vet* derks1954@hotmail.nl
  hopende IETS te horen
  bij voorbaat dank

 5. Derks November 29, 2012 at 2:05 pm #

  aan anoniem zou te lezen ken je de oude garde uit die tijd zou graag iets meer te weten willen komen over *Rinus Vet* of iemand die hem gekend heeft mailadres is: derks1954@hotmail.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: