Dagboek van maandag 27 maart

26 Mar

Er komen wat onduidelijke reacties op mijn stukje over Ruud de Wild (dagboek van zaterdag). Voor wie het helemaal wil begrijpen: hier is het hele interview te vinden.

Vandaag de zesde of zevende necrologie gelezen van Buck Owens, die afgelopen week overleed, maar het enige nummer dat ik van hem ken, ‘Amsterdam’ (when I get there I’m gonna kiss the ground that you stand on Amsterdam) staat er weer niet bij. Zal niet zijn belangrijkste werk zijn, maar ik herinner het mij omdat het in de dramatische nadagen van Veronica (538) vaak werd gedraaid: ten tijde van de demonstratie op het Malieveld, later de einddatum 31 augustus 1974.

Vanavond bij Barend en Van Dorp uiteraard de moeder van Machiel Kuijt (38), Pita Kuijt. Vanmorgen is bekend gemaakt dat Machiel definitief tot levenslang is veroordeeld. Het is een heikele kwestie. Er deden vanaf het begin al verhalen de ronde dat Machiel bepaald niet zo onschuldig is als in de media gesuggereerd werd, het probleem was alleen dat er op de zaak waar hij voor is veroordeeld wel het een en ander af te dingen is. De meeste verslaggevers wilden het niet op hun geweten hebben dat Machiel zwaarder zou worden veroordeeld door negatieve publiciteit. Behalve Peter R. de Vries, die in 2004 in de Telegraaf een verwoestende column schreef onder de titel: Medelijden met Machiel Kuijt onterecht. “Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben de jankverhalen rond Amsterdammer Machiel Kuijt, die in Thailand is veroordeeld voor drugshandel, behoorlijk zat.” Hij brengt dan even in herinnering dat Linda, de vriendin van Machiel en moeder van zijn kinderen, bij haar arrestatie een halve kilo heroxc3xafne in haar bezit had. Kuijt zelf had niets bij zich, maar volgens De Vries is hij vanaf 1984 regelmatig met justitie in aanraking geweest voor oplichting en ook wegens drugsdelicten. “In de Amsterdamse onderwereld lacht men zich het ‘leplazarus’ over de kwestie, schreef een oude ‘kennis’ van Kuijt mij een poosje geleden: hoe krijgt Machiel het voor elkaar dat er geen kritische vraag wordt gesteld, zijn moeder in elke talkshow zit en zelfs de Koningin voor hem op de barricaden gaat?” Aldus de column destijds. Daar is door niemand op ingesprongen. Het zal vanavond ook ongetwijfeld niet aan de orde komen. Kuijt zit inmiddels al negen jaar vast. Hij hoopt de rest van zijn straf in Nederland uit te zitten. Als dat lukt, komt hij na een korte gevangenisstraf hier vrij, maar de procedure voor de overdracht kan wel anderhalf jaar in beslag nemen.

Wat ik ook altijd vreemd heb gevonden is dat Machiel tegelijk met een Italiaanse vriend, Marco Valerie, is opgepakt. Op de foto hiernaast, uit de NCRV-uitzending ‘Heilig Vuur’ van 8 maart 2003, staat Marco links (Machiel rechts). In december 2003 heb ik contact gehad met de redacties van enkele Italiaanse kranten, o.a. de Corrixc3xa8re della Sera, waar verslaggevers van verschillende redacties (binnenland, buitenland, misdaad) hun archieven hebben nageplozen, maar ze konden niets vinden onder de naam Marco Valerie. Het hele voorval was niet te traceren. Ik heb ook nog met het ministerie van Buitenlandse Zaken en Justitie van Italixc3xab contact gehad, helemaal niemand wist er iets van. Het zou interessant zijn het verhaal van die Valerie te horen. Hij zou na de arrestatie in Thailand allang weer terug zijn in Italixc3xab. Ik heb nooit iemand kunnen vinden die ook maar xc3xa9xc3xa9n zinnig woord over die jongen wist te melden. Blijft toch merkwaardig.

Een topatlete die een toevallig passerende toeschouwer uitkaffert: “Donder op, vieze vuile kankerhoer” en daarbij een oudere vrouw die per ongeluk op het parkoers terecht is gekomen een duw geeft. Een andere vrouw, die haar in de laatste ronde aanmoedigt, die te horen krijgt: “Donder op, houd je vette bek, kutwijf.” Is dat ook crimineel? Beetje wel, vind ik, vooral als de betreffende dame – Kristijna Loonen – er blijk van geeft zich totaal niets aan te trekken van de kritiek op haar gedrag. Ik moest even aan haar denken tijdens de CPC(City-Pier-City)loop afgelopen zaterdag in Den Haag, omdat er ook net weer een stukje over haar in Runner’s World stond. In Den Haag liep ze ook mee. Omdat dit dagboek meer over echte misdaad gaat, staan de looppEricelen met Kristijna in het looparchief. Waar ik ook uitleg waarom dit mijn eerste en waarschijnlijk laatste CPC was.

Onder het dagboek van vrijdag 24 maart woedt een discussie over ‘weblogjournalistiek’. Voor mij is dat niet wezenlijk anders dan wanneer ik iets voor een gedrukt medium schrijf. “Exc3xa9n bron is geen bron,” schreef ik daar wat parmantig. Eigenlijk is dat onzin, bedacht ik later. Ik kreeg dit weekeinde een tip over een bepaalde ontwikkeling in het Amsterdamse misdaadmilieu. Als ik die hier zo zou publiceren, zou het vandaag en morgen in alle kranten staan. Maar dat doe ik niet voordat ik zeker weet of het klopt. De kans dat ik het rondkrijg, is niet heel groot. Kan ook zijn dat het niet waar is. In beide gevallen zullen we er nooit meer iets over horen. Zo gaat dat met veel dingen. Het gaat er niet om dat ik meer dan xc3xa9xc3xa9n bron wil hebben, het gaat om de kwaliteit van de bron en of ik ervan overtuigd ben of iets klopt. Afgelopen week bijvoorbeeld meldde ik dat Willem Holleeder in de gevangenis in Vught aan het volleyballen was. Martin K., aldaar ook gedetineerd, vertelde me dat. Dat is ook maar xc3xa9xc3xa9n bron. Maar ik ken Martin al vrij lang en ik heb hem nooit op een onwaarheid betrapt.
In dit verband moet ik ook nog even een lichte frustratie uit het verleden, omtrent het driebronnenprincipe, kwijt. In mijn boek ‘De zwarte schapen van Oranje’ probeer ik aannemelijk te maken dat Mien Wenneker zes kinderen heeft gekregen van Prins Hendrik. Toen het uitkwam, schreef NRC Handelsblad dat dit onzin was: zij beschikten over een brief die aantoonde dat het er maar drie waren. De strekking van het verhaal was dat het een overbodig boek was waarvan de belangrijkste conclusie al niet klopte. Die bewuste brief staat afgedrukt in het boek, ik leg helemaal uit hoe dat in elkaar zit, maar dat had de door de NRC geraadpleegde royaltydeskundige helemaal niet gelezen. Ik heb daar toen een briefje over geschreven aan de hoofdredacteur, die mij wist te melden dat hun verhaal wel klopte, omdat zij drie onafhankelijke bronnen hadden geraadpleegd. Tja. Op zo’n manier kan ik voor elke roddel wel tien bronnen vinden, maar het gaat er uiteindelijk alleen maar om of het waar is wat je schrijft. De grootste valkuil is dat je soms wel drie bronnen kunt hebben, maar dat je niet kunt (of wilt) beoordelen of ze inderdaad onafhankelijk zijn en ze hun informatie niet van elkaar hebben overgenomen.

Vorige week maandag schreef ik over de verdwijning van twee personen: Dirk Hekman uit Emmerhout en Erica Aurelia Smit (23) uit Amsterdam. Op zondag 12 maart had zij haar woning aan de Olympiakade in Amsterdam-Zuid. Ze zou bij een onbekende persoon in de auto zijn gestapt. Afgelopen donderdagavond vond de politie haar in Hilversum, “in goede gezondheid en het lijkt er niet op dat zij het slachtoffer is geweest van een misdrijf.” Dat gebeurt tegenwoordig vaak: iemand is even weg en meteen wordt half Nederland gemobiliseerd, terwijl er niets aan de hand is. In dit geval was het zo dat vrienden en familie ongerust waren omdat Erica Aurelia enige tijd niets van zich had laten horen, “wat zeer ongebruikelijk was
“. Om haar privacy te beschermen, wil de politie niets zeggen over wat er precies is gebeurd. Het is in elk geval weer een goede les voor iedereen die van plan is een paar dagen onder te duiken: zorg ervoor dat er xc3xademand is die weet wat er aan de hand is, voor je ‘t weet sta je in de krant.
Nog niet terug, voorzover bekend: accountant Dirk Hekman uit Emmerhout. Dat begint onderhand zorgwekkend te worden. Tenzij hij al iets van zich heeft laten horen, maar de familie zich zo schaamt dat ze dit nog maar even onder de pet houden. Als het nog langer duurt, zal de politie nog echt actie moeten ondernemen.

Aan de never ending story of Natalee Holloway levert ene Stephen Greene een curieuze bijdrage. Hij meldt in een reactie: “Worst of all is the cover up by the island of Aruba. On June 10, 2005 the 3 supects were leading the police to a body. Than the next day it was a mistake in communication. Aruban coverup for sure. If it was accident could the lawyer Paul tell the ALE it was an accident and get his son off?” Ik begrijp hier uit dat de drie verdachten (Joran en de Surinaamse broers) de politie de vindplaats van het lijk wilden wijzen, maar dat de volgende dag werd gezegd dat er sprake was van een communicatiefout. Greene meent, als ik hem goed begrijp, dat het om een ongeluk ging en dat de vader van Joran ervoor gezorgd heeft dat dit onder de pet werd gehouden. Voor mij is dit compleet nieuw, maar wellicht heeft iemand hier een verklaring voor?

No Responses to “Dagboek van maandag 27 maart”

 1. Kankerkuthoerwijf at 1:44 am #

  Korterink roddelgek?
  Hoe haalt ie het in zijn domme kop om met naam en toenaam een atlete zwart te maken.

  Maar ja, wat kan je verwachten van een bewonderaar van Ruud de -op de brandstapel- Wild ?

 2. S. Strauss at 1:51 am #

  Sorry mevrouw KKH-wijf, heeft u deze regel misschien over het hoofd gelezen? “…omdat er ook net weer een stukje over haar in Runner’s World stond.” Het is dus algemeen bekend dat haar gedrag, of taalgebruik, buitensporig is. Ik snap uw verwijten niet zo goed, wel een leuk bijkomend feit dat u zichzelf met naam en toenaam noemt.

 3. Photobucket at 8:12 am #

  Wat is er toch telkens met die foto’s: Bandwidth Exceeded. Misschien ergens anders hosten?

 4. Herman at 9:54 am #

  Beste Kankerkuthoerwijf ,

  Doe jij niet precies hetzelfde door Ruud de Wild iets warms toe te wensen? πŸ˜•

 5. Diana at 10:49 am #

  Iedere keer wordt herhaald dat Natalee behoorlijk had gedronken op die bewuste 30 mei 2005, maar hoe zat het eigenlijk met de toen 17 jarige Joran, gebruikte hij verdovende middelen, slikte hij medicijnen, dronk hij alcohol of misschien een combinatie?

 6. Petra at 2:55 pm #

  Gerold Dompig heeft op 11 juni the AP verteld dat een van de verdachten zou hebben gezegd dat er wat ergs ( something bad happened )met NH gebeurd zou zijn.Een van de verdachten zou hen vrijdagavond naar de plaats brengen waar dat gebeurd zou zijn.Op 12 juni is het verhaal weer ingetrokken.Diaro publiceerde op 13 juni dat Joran had verklaard dat Deepak Natalee verkracht,vermoord en begraven zou hebben.Het document is alleen ondertekend door de rechercheurs en NIET door Joran ( bron : Scrux.com) Fox news meldt op 10/11 juni dat een van de verdachte een bekentenis heeft afgelegd en trekt dat vervolgens een dag later weer in.De familie Holloway/Twitty zegt dat ze op 10 juni een vergadering met de FBI hebben gehad met de FBI en na deze vergadering was Beth Twitty ervan overtuigd dat Natalee niet langer in leven was. Ik denk dus niet dat het een cover-up was van Aruba maar dat Dompig in zijn onervarenheid met de USA pers een beetje te teveel verteld heeft en dat de pers het verhaal mega heeft opgeblazen en dat dit verhaal zijn eigen leven is gaan leiden.

 7. Kankerkuthoerwijf at 7:19 pm #

  Beste Herman,

  Ik wens Ruud niets toe.
  Hij wenst zijn zus iets. Lees maar wat Korterink schreef (en die vindt dat kennelijk allemaal veel interessanter dan wat op 6 mei 2002 gebeurde):

  In het Nederlands Dagblad van vandaag staat een uitermate boeiend interview met De Wild, over zijn geloof, de dood van zijn moeder en een zus die op het toilet een papiertje heeft hangen met namen van mensen voor wie gebeden zou kunnen worden. “Daar stond ik tussen! Waar haalt zij het brute lef vandaan om voor Jezus te gaan spelen? Hoe arrogant, dan ben je niet goed bij je hoofd, dan moet je op de brandstapel!”

 8. mary-ann at 8:17 pm #

  Mijn hemel wat een gedoe zeg… ik kan me nauwelijks voorstellen dat deze log hiervoor bedoeld is. KKH-wijf doe even normaal of neem in elk geval een normale naam als je zonodig reageren wilt en een discussie op gang wil krijgen.

  Ik wens IEDEREEN een prettige avond !!

 9. hendrik jan at 9:24 pm #

  Ik heb geen behoefte aan schuttingtaal, wie niet onder een normale naam kan reageren krijgt een ban

 10. Harry Bartelds at 9:24 pm #

  Helmaal met marry-ann eens, neem in ieder geval wel een normale naam aan en reageer niet annoniem daar kunnen wij niets mee.
  Wat mevrouw Loonen aangaat, zolang zij nog zo tekeer gaat tegen publiek en mede atleten hoort zij wat mij aangaat zeker niet thuis op een Olympische spelen waar zij zo graag naar toe wil. Zie ook Runnersworld April 2006 pagina 18.
  Ik heb het zelf gezien en gehoord hoe Kristijna in augustus 2005 in Berkum te keer ging tegen publiek en mede atleten. Agressie prima, maar een oudere vrouw die per toeval op de baan terecht komt weg duwen onder dieverse onbehoorlijke verwensingen, supporters grof uitkafferen hoort niet, zeker niet als je Kristijna Loonen heet en de ambitie hebt naar de Olympische spelen te gaan.

 11. hendrik jan at 9:26 pm #

  En ik zou het op prijs stellen als mensen eerst even lezen wat er staat voor ze gaan reageren. Ruud de Wild zou zeggen: er zijn wel erg veel….

 12. hendrik jan at 9:26 pm #

  Zo, nu heb ik ook dit lijstje geschoond

 13. woman2 at 12:35 am #

  Vervelend hoor Hendrik-Jan, dat kneusjes je log gaan gebruiken als uitlaatklep… πŸ˜• Maar dit is dus wat er gebeurt als mensen anoniem kunnen reageren… Ergg off topic allemaal… 😦 en vervelend voor een serieuze logger zoals jij… NIET laten ontmoedigen en reakties van loosers gewoon verwijderen, jouw log jouw regels!! Sterkte, x πŸ˜‰

 14. Henk Strootman at 8:50 am #

  “Maar dit is dus wat er gebeurt als mensen anoniem kunnen reageren.” Zegt iemand die zich “woman2” noemt…

 15. woman2 at 10:20 am #

  M’n email adres staat er toch?? 8) Lezen is moeilijk hxc3xa8? πŸ˜•

 16. Helikopter at 11:04 am #

  Ik heb gisteren een mailtje gestuurd naar BvD over de eenzijdige berichtgeving izake Machiel Kuyt, met een verwijzing naar de column van Peter.

  Ze hebben het heel even aangestipt tijdens de uitzending

  Gr Peter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: