De hel van Vught

24 Mar

Ebi475

(reportage voor Esquire in 2002; zie dagboek van vrijdag 24 maart 2006)

Uit de Extra Beveiligde Inrichting is nog nooit iemand ontsnapt. Is de prijs daarvoor alleen niet te hoog? Het strenge regime zou gedetineerden tot wanhoop drijven. "Ik ken grote, sterke kerels die trillen als een rietje als je het over Vught hebt."

Als ik me aan de poort van gevangenis Nieuw Vosseveld in Vught meld, kom ik in een soort Big Brother-huis terecht. Camera’s volgen me stap voor stap, zware deuren klikken open en dicht, ik moet door detectiepoorten en bewakers controleren mijn identiteit nauwgezet. Als ik een strafblad had gehad, was ik sowieso niet binnengekomen.

"Ik ken grote, sterke kerels die nog beginnen te trillen als een rietje als je het over hun verblijf in Vught hebt", heeft Jan-Hein Kuijpers me al verteld.

LEES MEER

No Responses to “De hel van Vught”

 1. Tinus at 5:36 pm #

  En nog een grotere miet, zogenaamd ook wel een flikker als je een gewapende overval pleegt.
  flinke jongen zeg.

 2. Tinus at 5:38 pm #

  Klop jezelf maar flink op de borst dat je “het overleefd” hebt.
  Hebt wel afgezien zeker?

 3. Jean-Paul at 9:19 pm #

  wat een praatjes allemaal met dat vast zitten voor overval en er dan nog zo stoer over praten hoor pleur op jo.. hou zulke dingen lekker voor je volgends mijn was jij daar elke dag de lul!

 4. Gerrit at 11:16 am #

  Nou Nou, jongens toch! Die jongen wilde alleen maar zijn bescheiden bijdrage leveren hier. Heheh. Deze thread loopt al vanaf april 2006. Zeg eens, HJ, is dat geen record?

 5. profiler at 2:04 pm #

  haha allemaal grote verhalen hier, als ik jullie allemaal mag geloven heeft iedereen er gezeten, wel raar gezien het feit dat het de kleinste op zichzelf staande bajes in een bajes is…
  En je komt hier niet zomaar, en denk niet dat de echte ebi gasten op dit forum hun mening geven, dus please give me a break, draaideurtjes…
  Het zwembad in de Ebi is nimmer en nooit betaald door c. van hout, dat was in norgerhaven, als je niks ervan af weet, kalk dan geen onzin neer.
  een playstation in de ebi, hahah jullie moesten een boek gaan schrijven mannen!!
  En ik lees naar vught voor bedreiging en diefstal met een mes?? hahaha en daarvoor denk jij dat jouw vriend naar Vught zal moeten?? man man get real.
  En jochies van de jeugd, kom niet stoer praten dat je in Vught hebt vastgezeten, je zat daar alleen bij de jeugd, en das iets heel anders…

 6. Irene at 3:18 pm #

  Je hebt meer van die jeugd gevangenissen,waar ze jeugd in stoppen,en het erge daarvan is dat het vaak kinderen zijn zonder strafblad en die worden dan bioj echte criminelen gestopt,stoomme domme justitie

 7. Everberg at 5:19 pm #

  en het erge daarvan is dat het vaak kinderen zijn zonder strafblad

  Kinderen en of volwassenen die niets mispeuterd hebben zullen daar niet terecht komen !!!!!!

 8. irene at 5:37 pm #

  Everberg,

  Nog nooit de actuelen zaken gevolgd over minderjarige kinderen die,zonder strafblad terecht komen in jeugdgevangenissen bij kinderen met strafblad.
  De volgende keer eerst goed op de hoogte zijn van dingen voordat je reageert. bvd

 9. De Pruis at 5:56 pm #

  @Profiler; is het ‘stoer’ dan als je hebt gezeten in Vught? In mijn ogen is zo iemand niet meer dan een mislukkeling, en verdient geen enkel respect.
  Maar ja, zo werkt het helaas dus binnen (vooral Marrokaanse en Antilliaanse) criminele kringen. Hoe vaker en hoe langer je vast hebt gezeten, hoe hoger je status.

 10. Marina at 6:41 pm #

  In het kader van een OTS kan een kind zonder gepleegd delict echter ook uit huis geplaatst worden. In dat geval kan een behandeling in een justitiele inrichting plaatsvinden. Maar volgens mij op een aparte afdeling, dwz gescheiden van jeugdigen criminelen.
  In de Ley/Vosseveld (Vught)is natuurlijk ivm de leerpicht van de minderjarigen een school aanwezig. Vraag me wel eens af wat dat allemaal mag kosten, naast extra beveiliging, fitness-ruimtes, personeel etc etc.

 11. chris at 9:28 pm #

  Problematische kinderen met of zonder strafblad? Zou daar nou veel verschil tussen zitten?

  De praktijk wijst uit dat er sprake is van vergelijkbare problemen en dus ook van vergelijkbare behandelingen. Zo gek is dat dus niet om ze bij elkaar te zetten.

  Waarom denkt iedereen hier zo enorm zwart/wit in crimineel tegenover burger? Als je een strafblad hebt ben je meteen verdorven en slecht?

 12. Joyce at 10:02 pm #

  Niet per definitie, nee. Het ligt een beetje aan de problematiek, denk ik. Ik zou een autistisch kind niet graag bij een verkrachtende jeugddeliquent zetten, lijkt mij zo. Wat dat betreft kan ik heel zwart-wit zijn. Maar niet iedereen met een strafblad hoeft een gevaar voor andere kinderen te zijn. Dat ben ik wel met je eens.

 13. chris at 8:19 am #

  @joyce: nu zet je de tegenstellingen wel heel scherp neer. In de praktijk (los van incidenten) komen er in jeugdgevangenissen grosso modo soortgelijke jongeren met soortgelijke problemen bij elkaar terecht.

  Ik zie zelf het verschil niet zo tussen probleemkinderen die de wet hebben overtreden en probleemkinderen die van instelling naar instelling gaan en uiteindelijk (omdat ze volstrekt onhandelbaar zijn en de verkeerde kant op glijden), in een jeugdgevangenis terechtkomen.

 14. profiler at 12:42 pm #

  @Irene,
  nee Irene ik bedoel niet dat het stoer is alleen dat sommige mensen het enorm groot vinden om maar te zeggen dat ze in vught gezeten hebben, terwijl Vught een hele grote bajes is….
  en ja je hebt gelijk, in die kringen van mocro’s enz is dit status, maar ja das hun opvoeding he?

 15. irene at 1:25 pm #

  Hallo Profiler,

  Je hebt dit bericht aan mij gericht,maar ik denk dat het een foutje is.
  Ik heb niks over stoer of opvoeding geschreven.

  Gr Irene

 16. Carlton at 2:34 pm #

  Nou Irene, nu heb je wat gezegd. Jij denkt dat chris niet weet waar ie t over heeft?
  Nou dan ken jij chris nog niet. want chris weet namlijk ALLES !!! Chris heeft overal verstand van en Chris weet ook alles beter. En Chris is ook zeer intellectueel onderlegd, ik denk professor in de weetnikskunde, hij zelf denkt een soort van advocaat of rechter.
  Althans dat suggereert hij middels moeilijke stukjes die hij schrijft met bepaalde woordkeuze die hoofdzakelijk gebezigd word in bv. wetenschap,advocatuur etc. Beetje moeilijke woorden kiezen, dan lijkt het heel wat.
  Haha die Chris. Moet ik nu ook weer met argumenten komen??

 17. chris at 2:38 pm #

  @carlton: nee hoor, je hebt je mening keurig onder woorden gebracht en je hebt op onderdelen nog volkomen gelijk ook!

 18. Carlton at 3:00 pm #

  Dank je wel voor het compliment Crist.
  Je moet weten dat het voor mij een hele opgaaf was om mijn mening zo onder woorden te moeten brengen.
  Want ik,(als ongeschoolde alcoholverslaafde arbeider uit de lage lonenklasse die in een huurhuis woont in een achterstandswijk)ben niet zo vindingrijk in het kiezen van moeilijke woorden. En argumenten heb ik ook nooit, want ik denk gewoon zwart-wit. Ik kan eigenlijk ook niet genuanceerd denken, want daar heb ik nooit voor geleerd.
  Dus nogmaals dank, het is voor mij een hele opsteker dat een geleerde zoals U mij dit compliment heeft gegeven.
  Dit hoogtepunt ga ik direct vieren !! Exc3xa9n krat Bavaria graag!!

 19. irene at 4:04 pm #

  Aan Chris,

  Ik vind je nogal kort door de bocht,je oordeeld over die minderjarige zonder strafblad in jeugdgevangenissen,als je messchien wat vaker het nieuws volgt,zul je zien dat het vaak ook slachtoffers zijn van bv loverboys

 20. chris at 4:39 pm #

  @irene: mijn mening (en dat is wat anders dan een oordeel, ik oordeel niet) vorm ik niet op basis van het nieuws, maar op basis van eigen ervaringen in het veld.

  Ik vermoed dat dit nu precies het verschil is tussen zwart/wit denken en genuanceerd denken.

 21. chris at 4:42 pm #

  En dit staat nog los van het loverboy-verhaal. Slachtoffers van loverboys gaan niet zelden gebukt onder zware psychische problemen en deze problemen waren er veelal al voor de komst van de loverboy. Het zijn niet zelden kwetsbare meisjes met een laag zelfbeeld en juist deze groep komt vaker voor in de bestanden van de instellingen. Als ze vervolgens daar niet te hanteren zijn, gaan ze inderdaad soms naar een jeugdgevangenis.

  Nogmaals, deze meiden verschillen soms erg weinig met de meiden die toevallig wel een strafblad hebben.

 22. chris at 5:13 pm #

  Geachte heer Carlton,

  misschien moet u een andere insteek kiezen. Als u er van tevoren van uitgaat dat het in een discussie draait om winnen of verliezen, dan verliest u altijd.

  Een discussie is er voor om samen wijzer te worden. Met het uitwisselen van steekhoudende en onderbouwde argumenten kom je samen verder.

  probeer het eens ook. U zult zien dat het wellicht bevrijdend werkt

 23. irene at 5:38 pm #

  Oh, die chris
  ben je er zo eentje,die daar in het veld gestaan heeft(dus dat zijn je eigen ervaringen)nou ik heb ook in dat veld gestaan,en het verschil tussen jou en mij is,jij hebt alles uit het boekje,en ik heb de echte ervaringen.

 24. Carlton at 5:48 pm #

  Chris, ik denk dat ‘de discussie winnen of verliezen’ een verkeerde uitleg is van hetgeen wat ik bedoel.
  Ik bedoel: overal en altijd het laatste woord, niet in de minste zin met corrigerende ondertoon.
  Nu praat ik alweer boven mijn pet, sow heeeej

 25. irene at 5:49 pm #

  Chris,

  Je hebt zeker zelf nog nooit iets meegemaakt.
  Carlton heeft wat mij betreft nu al gelijk.
  Je bent inderdaad proffesor indeweetnikskunde

  gr irene

 26. chris at 6:09 pm #

  @irene: het is niet netjes om een oordeel te hebben over mensen die je niet eens kent en waarvan je niet eens weet hoe diegene aan kennis komt. Dat heet met een duur woord: een vooroordeel.

  Aangezien ik niet de behoefte voel om te reageren op vooroordelen, kan ik je in deze niet van dienst zijn.

 27. irene at 6:54 pm #

  Beste Chris,

  Je hebt zelf geschreven,dat je in he veld heb gestaan,en dat je vanuit dat veld oordeelt.
  Nou nog eenmaal dan,ik heb ook in datzelfde veld gestaan,en ik denk er anders over(gelukkig maar)
  Want als je inderdaad in dat veld gestaan hebt,dan denk ik dat het niet de juiste plek voor je was.

  Gr irene

 28. chris at 7:10 pm #

  @irene:

  het is jammer dat je niet in staat bent om voorbij je emotie te argumenteren.

  Ik heb nergens gezegd dat ik vanuit het veld oordeel. Ik heb gezegd dat ik mijn mening vorm op basis van ervaringen in het veld.

  Misschien moet je eerst lezen en dan reageren.

  Wat mijn geschiktheid betreft: ik durf wel te zeggen dat ik niet primair en uitsluitend reageer op gevoel en op hoe ik zelf dingen ervaar vanuit mijn eigen per definitie beperkte denkkader.

  Ik heb sterk de indruk dat jij dat wel doet. Dat maakt de discussie lastig, zo niet onmogelijk. Let wel: emotie is vaak de vijand van de waarheid. Op basis van emotie in het veld staan, ik weet het niet.

 29. irene at 7:18 pm #

  Hallo Chris,

  Je wilt inderdaad altijd het laatste woord hebben.
  En wat praat je over emoties(weet je wel wat dat is)
  Ik reageer niet vanuit mijn emoties,dat is weer een vooroordeel van jou(DAT is geen mening)
  Maar als je de discussie met me aan wil gaan,doe je best en dan wens ik je sterkte,want ook ik heb (net als jij)overal een antwoord op,en laat me zeker door jou niet de mond snoeren.
  En nogmaals jij hoorde daar in dat veld,zeker niet thuis.

 30. irene at 9:13 pm #

  Hallo Carlton,

  Ze hebben onze stukjes eraf gehaals,dus er is hier een partijdige in het spel,Maar ja mensen als Chtis die moet je niet serieus nemen,en die partij trekker ook niet

  Gr,
  irene

  Beste Irene en anderen,

  Ik heb een aantal eenregelige kreten verwijderd, ik vind deze discussie niet zo interessant en reacties over andere onderwerpen komen zo niet aan bod. Misschien kunnen jullie wat mail-adressen uitwisselen of de discussie elders voortzetten.

  Hendrik Jan

 31. Fredje at 11:15 pm #

  “Ik ken grote, sterke kerels die nog beginnen te trillen als een rietje als je het over hun verblijf in Vught hebt”, heeft Jan-Hein Kuijpers me al verteld. Dat zit zo: Sterk en groot van buiten, maar slap en zwak van binnen. Daarvan zijn er velen onder ons, mensen, vooral mannen, die denken dat ze zich door het hele leven en uit elke situatie kunnen bluffen. Helaas, er komt vroeg of laat een moment dat iedere man op zichzelf is aangewezen en dat hij werkelijk moed moet tonen, dat bluffen, toneelspelen en doen alsof niet meer voldoende zijn, dat een prijs moet worden betaald, m.a.w. of hij in staat is om bij alle liefde voor het leven, de dood te verachten. Dan pas is hij uit het juiste hout gesneden en zal ook een EBI hem niet breken, maar hem juist sterker maken, innerlijk beter toegerust om de georganiseerde onmenselijkheid van een bajes-systeem te weerstaan. Het verschijnsel is dus bekend: In vrijheid een grote bek en veel bluf, in de bajes een klein hartje, veel gezucht, geklaag en het nodige verraad. Ik zou zeggen: Ontdek je plekje en blijf bij je eigen soort. Laat het echte werk nou maar aan de slechterikken over!

 32. Carlton at 11:30 pm #

  Kom Irene, laten we het beetje leuk houden. Ik als vaste bezoeker van deze weblog ken Christ al wat langer en weet zo ongeveer wel wat voor reactie hij geeft op iedere willekeurige reactie.
  Dat hij als een soort schoolmeester iedere keer weer de mensen de loef probeert af te steken door steeds hun reacties te corrigeren is niet altijd leuk. Soms terecht, soms onterecht (is mijn mening)
  Laten we het proberen om het op een volwassen niveau te houden.

  Beste Carlton, Chris, Irene en anderen,
  vanaf dit punt verwijder ik de nog binnengekomen reacties over dit onderwerp, het begint nu echt gezeur te worden. Reacties blijven welkom, maar dan wel graag over de onderwerpen zelf, niet over deze discussie.

  Hendrik Jan

 33. irene at 9:07 am #

  @Hendrik Jan,

  Bedankt.

 34. Danny at 11:15 pm #

  Om op de reactie bovenaan van erik de b. terug te komen.. Ik heb in die srv wagen gewerkt en ken koehorst persoonlijk..

  Het verhaal komt hier wel van 1 kant.. in die wagen heb je direct kontakt met de gedetineerden, en sommige dagen de cipiers erg uit, om vervolens te piepen als ze straf krijgen. die mensen zijn onderbezet, en werken onder grote druk met 2 man tegen 12 gedetineerden. Dan kun je je geen vriendschapjes veroorloven , maar moet je hard zijn. ik vind het niet slecht als ze wat strenger behandeld worden, want schijnbaar leren sommigen het hier nooit.

 35. Anoniempje..... at 3:16 pm #

  Hoi

  heb een vraag is er iemand die met xc3xbcmit koxc3xa7 heeft vast gezetten of nog contact mee heeft?

  Hij is inmiddels wel vrij maar ben wel benieuwd of er nog mensen zijn die me wat meer over hem kunnen vertellen wil graag met hem in contact komen….!

  Vriendelijke groet Anoniempje!

 36. conehead at 8:49 pm #

  wat een stelletje kneuzen hier zeg

 37. jOS at 1:50 am #

  6 jaar Vught heeft me sterker gemaakt. Het was buigen of barsten! Nu ben ik sterker dan ooit en ik wil de directeuren Schottman & Lembkes & Koehorst bedanken.
  FREEDOM IS A OTHER WORD FOR NOTHING HAVE TO LOOSE.

 38. danny at 11:12 pm #

  ik heb daar 16 maanden gezeten en zo erg was dat nu ook wweer niet duss…..boyz keep ya head up en maby see you some time en justie zijn ook moordenaars want ik ben mijn beste maat daar verloren die dood is gegaan ook allemaal doofpot

 39. Kelly B. at 2:42 pm #

  De Ebi schijnt geen grap te zijn.. vraag maar aan Holleeder!

  Ik denk dat de meeste mensen hier zich vergissen met de andere PI, namelijk Vosseveld. De EBI is de zwaarbeveiligde gevangenis tussen de 3 of 4 andere geloof ik. Waaronder dus Vosseveld, een Afdeling voor Jong Volwassenen en De JeugdInrichting Hey Acker de Ley. Ik heb zelf 5 maanden in De Hey Acker doorgebracht. Was een leuke tijd! vrienden uit het hele land, Playstation, Voetbalwedstrijden, Volleybal, Tennis en heuze k1 gevechten op de Unit ! haha
  Mocht je uit de EBI ontsnappen, dan kom je terecht midden in Vosseveld, haha dus dan ben je nog nergens..
  Ten tijde van mijn detentie werd Jotsa J. ingevlogen met een helicopter! Spectaculair, zo’n Servische gangsterbaas 😀

 40. A Haverkamp at 11:20 am #

  Ik heb Koehorst nog meegemaakt in het huis van bewaring in breda,daar liep hij stage voor een hogere functie,vanaf dag 1 was het al de grootste kwal van nederland,die man is een pure NSB er , hij is toen overgeplaatst naar vucht,in de begin jaren 1970 geloof ik,daar heeft hij het roer overgenomen van zijn vader,als ik me niet vergis,ik ben daar toen ook naar overgeplaatst en heb toen geen leven gehad bij hem.Ik ben blij dat deze man ,wegens oplichting ,diefstal enz uit zijn functie is gezet,als je straf krijgt moet je niet zeiken maar ook nog eens van zo,n figuur.Leeft die kerel eigelijk nog wel? hoop van niet. mvg A h

 41. Jacqueline at 12:14 pm #

  @A.Haverkamp

  Ja, Koehorst was een begrip die menigeen in het geheugen gegrift staat. Dat soort is het doodschoppen niet waard.

 42. zonder strafblad at 1:44 am #

  Veel verhalen over de ebi die hierboven geschreven zijn zijn allemaal geschreven door bezoekers die er helemaal niets van weten. Veel verhalen kloppe niet en vught is een bajes waar je als niet verslaafde gewoon netjes en volgens de regels wordt behandeld. Junks hadden het in de tijd van koehorst zeker zwaar, eerst naar jezelf kijken en dan pas naar anderen

 43. laatste rollo at 3:36 pm #

  @ zonder strafblad

  klopt wat je zegt… als je niks gebruikte en je paste je een klein beetje aan dan kwam je de tijd wel door. Wat veel van die kneuzen hier geloof ik niet weten is dat de bajes in Vught allemaal verschillende units heeft en dat de EBI er maar 1 van is en nog een kleine ook..90% valt onder het normale regime.. Ik heb dar een poosje gezetten in unit 6 en als je dan naar bezoek gaat word je met zo’n busje over het terein gereden en dan kwam je ook langs de EBI.. da’s gewoon een gevangenisje binnen een gevangenis. Dus voor alle draaideur crimineeltjes en junkies die hier vertellen dat ze in Vught hebben gezeten kan zomaar kloppen maar dan wel op de veelpleger afdeling zeker haha

 44. william at 12:32 am #

  @danny

  bedoel je b door c.
  Met zijn toen ernstig zieke vrouw.

 45. ex brabander at 12:35 am #

  Ik kwam een als leverancier bij Vossenveld, wat een kut zooi is het daar, moest 45min wachten buiten, en niet op de weg , nee iedereen moest aan de kant parkeren omdat er een convoi bmw’s volvo’s ect langs moest!nadat die weg waren konden we ons aanmelden en tom tom afgeven bus doorzoeken en lossen maar. nee 3dagen Mijkenbroek vond ik al zwaar:S

 46. Silvio Dante at 3:50 pm #

  Weet iemand eigenlijk hoe het nu met Brendan Quinn is?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: