Dagboek van donderdag 23 maart

23 Mar

De Arubaanse politie zegt aanwijzingen te hebben waar het graf van Natalee Holloway is. Staat op teletekst, heeft korpschef Gerold Dompig van de politie tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS gezegd. Het zou mij verbazen als Dompig iets vindt. In februari is de man voor mij door de mand gevallen toen hij verkondigde dat hij een huilende man aan de telefoon had gehad die vertelde dat hij niet verder kon leven met wat hij wist: waar Natalee begraven is en ook ongeveer waar. Dompig zei toen: “We twijfelen niet aan het waarheidsgehalte van de getuigenis, omdat voor ons duidelijk is dat hij uit gewetenswroeging heeft gebeld.” De man belde vanuit het buitenland en sprak in het Papiamento. Korpschef Dompig zei dat het voor hem vaststaat dat Natalee Holloway tijdens het uitstapje met Joran en de gebroeders Kalpoe is bezweken en daarna is begraven. Dat is inmiddels anderhalve maand geleden, de politie zou toen binnen twee weken met bloedhonden uit Nederland en nog niet eerder ingezette grondradarapparatuur een zoekactie beginnen. Nooit meer iets over gehoord. Totdat CBS het kennelijk nodig vond een duit in het zakje te doen en weer eens wat olie op het vuur te gooien. Door het interview van Joran aan concurrent ABC waren er blijkbaar toch wat Amerikanen aan het twijfelen geraakt over de schuld van Joran, dat moet uiteraard de kop worden ingedrukt. Korpschef Dompig verwachtte destijds bij het graf van Natalee ook de verdwenen gymschoenen te vinden die Joran de avond van de verdwijning droeg. Wat hij daarover verklaarde in het interview met CBS vond ik nogal plausibel: tijdens de strandwandeling met Natalee had hij ze uitgedaan, toen hij met de auto werd opgehaald had hij geen tijd helemaal terug te lopen en ze op te halen.

Ik had al een keer aangekondigd dat ik mijn Amerikaanse correspondente op pad zou sturen om poolshoogte te nemen in de buurt waar Natalee vandaan komt, Birmingham, Birmingham, greatest city in Alabam’, zoals Randy Newman het lichtelijk ironisch (toch?) bezingt. Dat heeft ze begin deze week gedaan. Het betreft hier overigens een onbezoldigde medewerkster, in casu dochter Anna die een jaar op een Amerikaanse school zit. Het huis van de Holloway’s kon ze niet vinden, maar de mensen die met haar meereden zeiden dat ze zelf niet in deze ‘snobby’ buurt zouden willen wonen: het is een villawijk voor de ‘blanke kak’. Onderzoek ter plekke viel niet mee, omdat er een geweldige storm was en of de foto’s van de omgeving gelukt zijn moeten we nog even afwachten, de camera waaide bijna weg. Meest verbazingwekkend was hoe ‘men’ in Birmingham over de zaak denkt. In het gezelschap te Birmingham waren twee advocaten. Toch niet direct mensen van wie je verwacht dat ze maar heel oppervlakkig het nieuws volgen, maar zij gaan ervan uit dat Joran het gedaan heeft. Toen Anna wat argumenten van deze site aanhaalde, begonnen ze het ook wel wat vreemd te vinden allemaal, ze gaan zich er nu wat meer in verdiepen.
Is het in Nederland anders, vraag ik me af. wordt de publieke opinie niet heel erg bexc3xafnvloed door hoe kranten en tv-programma’s in xc3xa9xc3xa9n keer de toon zetten? Ook al klopt er niks van en al wordt er later met goede argumenten en in achtergrondreportages nog zoveel tegengas gegeven, de eerste indruk blijft hangen. Ik moet vaak denken aan ‘Ce gens la’, van Jacques Brel. ‘Dat soort volk, meneer, dat soort volk, dat denkt niet nxc3¡.’ Het beroerde is dat dat tegenwoordig soms een hxc3xa9xc3xa9l volk is.
Over nadenken gesproken: ik kreeg vanmorgen ook nog een e-mail met een waarschuwing over The Budweiser Frogs. Dat zou een screensaver zijn die je ongevraagd wordt toegestuurd. Als je ‘m downloadt wordt de harde schijf gewist. Dit alles met de oproep het bericht door te sturen aan iedereen in je adresboek. Tja. Hoe dom kun je zijn? Iemand die zoiets gaat downloaden, verdient niet beter, maar mensen die dit soort berichten rondsturen moeten zich toch ook eens ernstig achter de muis krabben. Dit is weer zo’n ‘hoax’ (broodje aap). Dat kan iedereen binnen tien seconden vaststellen door even The Budweiser Frogs in te tikken op google. Maar nee, in plaats daarvan slaat men aan het mailen.

Eef Hoos belde, vanuit Portugal, waar hij al een aantal jaren zijn domicilie heeft gekozen. Hij heeft een schitterende villa in de heuvels bij Monchique, die hij Aqua Tromba heeft genoemd, omdat hij dacht dat dit in het Portugees Water Hoos betekent. Hoe dan ook, hij kan het nu beter Terra Trembla noemen, hij gaat de Aarde opschudden en wel speciaal in Nederland. Hoos was voorheen directeur van het gewelddadige Haagse incassobureau Toetanchamon. Nadere bijzonderheden volgen. Was de bedoeling vandaag, maar het stormt in Portugal, er is een boom op een stroompaal gevallen, dus wordt het waarschijnlijk morgen.
Ik kondigde aan dat ik vandaag nog terug zou komen op de rechercheur die zijn laptop in de auto liet liggen toen hij aan het eten was in een cafxc3xa9 aan de Amstelveense weg, waarbij het met name zal gaan over de vraag: wat deed die man daar? Dat wordt ook morgen.

No Responses to “Dagboek van donderdag 23 maart”

 1. Augusto Apracino at 12:24 pm #

  Plausibel om je gymschoenen achter te laten? Dacht het niet, zeker niet als het merkschoenen waren. Gymschoenen zijn een 17-jarige zijn pride en joy.
  Maar kan ook anders liggen als ze oud waren en geen merk hadden. Weet jij wat voor merk en model het was?

 2. Augusto Apracino at 12:29 pm #

  Hier wil ik overigens geen waardeoordeel aan verbinden of hij schuldig is of niet. Daarvoor ken ik de zaak niet goed genoeg.

 3. henk at 6:23 pm #

  Beste meneer Korterink. Ik heb met veel interesse uw website gelezen en kom tot de conclusie dat u opvallend partijdig bent. Een verslaggever (en zeker een misdaadman) zou op zoek moeten gaan naar de waarheid en niet uit alle macht moeten proberen om een bepaald idee bevestigd te krijgen.

  Met alle respect, maar u heeft last van dezelfde tunnelvisie die men in de regel zo vaak justitie verwijt.

  was gegroet,

  Henk
  misdaadverslaggever

 4. Henk Strootman at 7:24 pm #

  Ik heb geen idee wie “Henk, misdaadverslaggever” is (zie reactie hierboven), maar het is in ieder geval niet ondergetekende.
  Henk Strootman, misdaadverslaggever weekblad Aktueel

 5. Henk Lek at 8:30 pm #

  @Henkdenwannabeemisdaadverslaggever
  Vervuil dit werkelijk uitstekende log van een van de betere xc3xa9chte misdaadverslaggevers van NL svp niet als (een van de) eerste(n) met onzincomments svp. Lutser! Henk Lek.

 6. woman2 at 1:08 am #

  Gaaaaaaaappppppppp… zie voorafgaande reakties… 😕 (op Augusto na iig…) Voelt idd als mosterd na de maaltijd, die meneer Dompig… Als hij alles idd zo zeker weet dan had hij de media pas opgezocht nxc3 het ontdekken van het lichaam van Natalie en niet, zoals nu, met een slag om de arm (ze zou herbegraven zijn) voordat er duidelijkheid is (als die er al komt) Hij voegt alleen wat toe aan de suggestieve houding die er al was… theorieen genoeg, maar geen waarheid boven tafel… 😦

 7. Edwin at 5:26 am #

  Beste Hendrik Jan,
  1. Hoewel ik nog geen mening heb over de eventuele schuld van Joran van der Sloot, is zijn verklaring met betrekking tot zijn schoenen allesbehalve geloofwaardig en maakt hem daarmee verdacht. Als je een strandwandeling gaat maken en je schoenen zitten je dwars, dan trekt je ze inderdaad uit, maar neemt ze mee ( in je handen of met de veters aanelkaar geknoopt hangend om je nek) of je zet ze bij het begin van de wandeling op een plek (enigszins uit het zicht) om ze later weer op te halen. Als Joran op een plek werd opgehaald ver afgelegen van het beginpunt van de wandeling, dan was het toch een kleine moeite geweest om even langs te rijden om ze alsnog op te halen. Zo groot en druk is Aruba niet. Indien hij ze zou zijn vergeten, had hij ze de volgende dag nog kunnen ophalen. Dat iemand anders de sportschoenen zou hebben gevonden, lijkt mij onwaarschijnlijk. In dat geval waren ze allang boven water gekomen. Die schoenen kunnen immers een hoop tipgeld waard zijn, zeker voor Arubaanse begrippen.
  2. Zijn verklaring over de reden waarom Natalee zo dolgraag op het strand wou achterblijven is ook zo nietszeggend. Als dit waar is kun je mij niet wijsmaken dat het meisje, na een tijd alleen met Joran op het strand te hebben doorgebracht, hem geen goede en duidelijke reden zou geven waarom zij zo graag alleen wil achterblijven. Kan hij geen reden verzinnen of wil hij dat niet, omdat hij bang is dat elke (verzonnen) reden tot tegenstrijdigheden in zijn verhaal zal leiden.
  3. Wat ik mij vanaf het begin van deze zaak heeft verwonderd, is de aanwezigheid van Natalee’s mobile telefoon in haar hotelkamer. Ik zit nog diep genoeg in het uitgaansleven om te kunnen observeren dat met name vrouwen, zeker die rond Natalee’s leeftijd, hun mobile telefoon vrijwel nooit vergeten. Zonder dat ding voelen ze zich gewoon naakt. Ze zullen eerder de pil vergeten dan hun GSM. Zullen Amerikaanse vrouwen zoveel van de Nederlandse verschillen? Wat was voor haar gebruikelijk? Had ze hem altijd bij zich? Hadden haar vriendinnen hun GSM altijd bij zich? Zo ja, dan kun je aannemen dat Natalee haar mobieltje ook altijd bij zich had. Was ze hem toevallig die avond vergeten? Is die telefoon nog verplaatst die nacht? Zijn ze in Aruba technisch staat dit te registeren? Hebben haar vrienden en vriendinnen later die nacht nog gepoogt om contact met haar te krijgen? Ze hebben toch geprobeerd om haar uit die auto te krijgen, dus later in de nacht even informeren hoe het gaat, lijkt mij normaal. Kortom, die telefoon blijft mij intrigeren.

 8. Augusto Apracino at 5:10 pm #

  Maar weet iemand het merk van de gymschoen al en hoe oud ze waren?

 9. Nas* at 11:45 pm #

  Goh Augusto, heb je misschien zelf een poos geleden een paar gymschoenen gevonden? Vertel eens, welk merk gymschoenen draag jij, en hoe duur waren ze?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: