Dagboek van woensdag 22 maart

22 Mar

Martin K. belt, uit Vught. Hij heeft een brief gekregen van Jan Boellaard, uit Heerhugowaard, die klaagt dat ze geen Playstation 2 meer mogen hebben. Dat heeft te maken met bezuinigingen en met het feit dat je daar dvd’s in kunt draaien. Martin: “Toen ik in Maastricht zat heb ik zelf een Playstation 1 gekocht, van een Marokkaan van de Hofstadgroep. Toen ik daar wegging, heb ik die aangeboden aan Oer, dat Turkse mannetje dat levenslang heeft voor de Playstationmoorden. Hij mocht hem voor 30 euro van mij overnemen, maar dat wilde hij niet, dat was een oud ding, zei hij. Rare wereld toch, die man schiet drie mensen dood voor een Playstation 1 van 150 euro, kan-ie er eentje voor 30 euro overnemen, met acht spelletjes erbij, hoeft-ie hem niet.”
Voor de Playstationmoorden, in november 2001 in Dordrecht, zijn twee Schiedammers veroordeeld tot levenslang, xc3xa9xc3xa9n tot twintig jaar met tbs. De drie wilden een 36-jarige man beroven die een illegale handel in spelcomputers dreef vanuit een flat aan de Giessenstraat in Dordrecht. Toen ze binnendrongen troffen ze de 39-jarige vriendin van de man, haar 16-jarige dochter en het 16-jarige vriendje van de dochter in de flat aan. Ze bonden hen vast, legden een krant over hun hoofd en schoten hen dood. De buit bedroeg een paar honderd euro, wat sieraden en een spelcomputer.

“Het is me een wereldje zeg, dat …wereldje. Ik ben blij dat het voor mij nog een beetje overzichtelijk is, maar ik denk: als je in dxc3xade scene terechtkomt, dan ben je je leven echt niet zeker. Haat, nijd, ze neuken mekaars vrouwen, pakken mekaars geld af, ik vond het onvoorstelbaar.”
Wie zegt dit en over welk wereldje gaat het? Het antwoord op de eerste vraag is: Mink K., vanuit de gevangenis in Scheveningen. Maar het gaat nu eens niet over topcriminelen, ik had het met Mink over het kunstschildersmilieu, naar aanleiding van mijn boek over de aanslag op Rob Scholte en Micky Hoogendijk (‘Bom in de Laurierstraat’). Nu waren we het daar snel over eens, de rest van het gesprek ging over ‘de vuile oorlog van justitie’, over het miljoen dat op de derdenrekening van advocatenkantoor Van der Plas en Bakker Schut geparkeerd stond, de geheime deal met Fred Teeven en de aanslag op Jaap van der Heijden. De autoriteiten hebben zich niet aan de afspraken gehouden, maar het geduld van Mink K. is bijna op. “Als ze met modder gaan gooien kan ik dat hele zootje heel snel ontmantelen, dan kunnen ze allemaal naar huis.” Het artikel is hier te lezen.

Bij al die berichten over liquidaties en criminelen zou je soms vergeten dat er ook mensen zijn die even helemaal niets van kranten, nieuws of wat dan ook moeten hebben, omdat ze zomaar in een peilloos verdriet terechtgekomen zijn. Klein berichtje vandaag, in de lokale editie, over een 8-jarige jongen die gisteren is overleden aan de verwondingen die hij afgelopen zondag opliep bij een ernstige aanrijding in Amsterdam-Noord. De betrokken automobilist had driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. ‘De 32-jarige bestuurder van de andere auto bleek veel te diep in het glaasje gekeken te hebben. Hij werd ter plaatse door de politie aangehouden, maar is inmiddels heengezonden.’ Zo’n bericht raakt je meer als je zelf – ook al is het een beetje zijdelings – met zoiets te maken krijgt. Binnen een paar dagen een zoon (van 24) van iemand uit de loopgroep, ook bij een verkeersongeluk, en een schoolvriend (18) van een dochter, die op wereldreis in Argentinixc3xab een lift krijgt van een dronken automobilist en een paar dagen later in het ziekenhuis overlijdt.

No Responses to “Dagboek van woensdag 22 maart”

 1. Natasja March 22, 2006 at 10:01 pm #

  Ja, aan dergelijke berichtgeving wordt minder aandacht besteed maar is in wezen een groot verdriet.
  Zoiets raakt mij zeker.
  Mijn neef is door een auto-ongeluk overleden.
  Mijn zoon (nu 12) had bijna zijn voet verloren door een ongeluk met een vrachtauto.
  Drank was er niet in het spel maar verkeer is als het verkeerd gaat een bron van groot verdriet.
  Ook mensen die wel de fles kunnen laten staan, kunnen een ongeluk veroorzaken.
  In het geval van mijn zoon heeft de veroorzaker zich ervanaf kunnen maken met een kleine geldboete.
  Het maakte totaal niet uit dat mijn zoon dood had kunnen zijn, een voet kwijt had kunnen raken, een ellendige drie weken in het ziekenhuis heeft gehad en nog wekenlang thuis moest revalideren. Als aandenken heeft hij twee grote littekens op zijn voet en een leuke schadevergoeding op een bankrekening.
  Wij hadden echter persoonlijk liever gezien dat justitie daadkrachtiger had gehandeld. Een tijdje rijontzegging voor deze man, want als je gewoonweg niet oplet op het verkeer om je heen, hoor je even een poosje niet daarin thuis. In elk geval tot je beseft dat het prettig was geweest als je wat meer medeleven had getoond voor je fout en dat je toch echt goed moet opletten.

 2. Remco Schaafhorst March 23, 2006 at 4:34 am #

  Het begint met Martin K. en de foto heet MartinKok. Soms zie ik een balk en dan weer het hele gezicht. Consistentie graag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: