Dagboek van dinsdag 21 maart

21 Mar

Martin K. belt, uit de gevangenis in Vught. ‘Het is net een film. Willem Holleeder is nu aan het volleyballen op de luchtplaats. Je weet niet wat je ziet, het is net de Rattenvanger van Hamelen. Normaal voetballen die jongens altijd, maar Willem ging samen met een jongen een balletje overslaan en ineens doen ze allemaal mee.’ Holleeder zit op een afdeling met 24 of 48 man, dat weet Martin niet helemaal zeker. Gelegenheid voor een goed gesprek is er ook niet: ‘Ik zie hem alleen als hij langs mijn afdeling komt om naar de werkplaats te gaan. Dan is het even: hallo Willem, hallo Kokkie, en ‘Post ontvangen!’ Ik stuur hem stukken uit kranten en weekbladen, hij moet toch een beetje op de hoogte blijven.’
Werken is niet verplicht, ‘maar anders heb je niks te doen, moet je op je cel blijven.’
Wat voor werk is het? Martin: ‘Ik werk zelf niet, ik zit op een andere afdeling, ik dacht gordijnhaakjes maken of onderbroekjes inpakken.’ Of het inpakken van pakketten voor vakantieparken, met lakens en handdoeken, dat wordt ook nogal eens uitbesteed aan penitentiaire inrichtingen. Ik ken mensen die de rillingen zouden krijgen als ze zouden weten wie er met zijn handen aan hun pakketje heeft gezeten…
Ik had het met Martin ook nog even over de bewering van Willem Endstra dat Holleeder zelf achter de liquidatie van Cor van Hout zat. Dat de zwagers in het verleden gebrouilleerd waren en dat er rond de twee mislukte aanslagen geruchten waren over betrokkenheid van Holleeder, is vrij algemeen bekend, maar dat Holleeder de hand zou hebben gehad in de definitieve afrekening vinden de meeste ‘crimewatchers’ wel erg onwaarschijnlijk. En minstens zo ongeloofwaardig: dat Holleeder over zoiets met Endstra gesproken zou hebben, dat moet een sprookje zijn. Zie ook de reactie van Peter R. de Vries, onderaan deze pagina.

‘Hendrik Jan, hoe kan het dat jouw collega’s (Middelburg, Lensink) toegang hebben (of hadden) tot het Kolbak dossier en jij niet?’ Vraagt Ard in een reactie. Tja, dat is een goeie, ik vraag het mijzelf ook al af. Ben ik niet populair of belangrijk genoeg, word ik geboycot? Ik vind het sowieso allemaal erg vreemd met die lekkages van dat dossier. Vrij Nederland had drie weken geleden de ‘achterbankgesprekken’, maar die waren lang niet zo onthullend als die van het Parool. Hoeveel achterbankgesprekken hebben we nog te goed, krijg ik ook nog een kluifje? Ik heb wel een paar dossiers in kunnen zien, maar niet als eerste en dat was dus niet zo interessant meer. Het is wel merkwaardig dat de twee collega’s bij wie je als eerste de dossiers zou verwachten – Peter de Vries en John van de Heuvel – ook geen actieve rol hebben gespeeld.
Mijn beeld van de vaderlandse crimineel is inmiddels wel erg aan het wankelen gebracht. Holleeder die al zijn boze plannetjes rondbazuint, Endstra die dat op de achterbank van een politieauto allemaal doorbazuint, dat lijkt beter te passen in het scenario van Talpa-serie Van Speijk. Die ik vanaf de eerste aflevering steengoed vind, maar die inmiddels te ongeloofwaardig aan het worden is. Zoals in de laatste aflevering, waar de korpschef samen met een wethoud(st)er in een dienstauto met 200 km/u langs flitspalen scheurt, dat verzin je toch niet. Het ontbreekt er nog aan dat er een topcrimineel op de achterbank met een vastgoedman een dodenlijstje aan het opstellen is. In het Parool-verhaal staat ook dat Mink K. op de dodenlijst van Holleeder voorkomt. Ik had beloofd dat ik daar op terug zou komen, maar ik heb nog geen tijd gehad het uit te werken. Wellicht later vandaag. Op de foto rechtsboven de begrafenis van Cor van Hout. Zou – volgens Endstra – gefinancierd zijn door zijn zwager Willem Holleeder, die hem ook had laten omleggen. Bas van Hout, gisteravond bij Barend en Van Dorp, gelooft er niets van. Ik ook niet.

Vanavond bij Peter R. de Vries Misdaadverslaggever(half negen, SBS6): de moord op de Rotterdamse zakenman en multimiljonair Hans Lijesen, die in september 1999 op klaarlichte dag in zijn elektronicazaak is doodgeschoten. Peter sprak in Costa Rica met ene Sjaak M. die nu berweert dat Linda V., de vrouw van slachtoffer Hans, het brein is achter de huurmoord. Ze was bang bij een echtscheiding met lege handen achter te blijven. Sjaak M. en Linda V. zijn na de moord met elkaar getrouwd en hebben met de miljoenen van de vermoorde Lijesen een hotelcomplex in Costa Rica gekocht. Eind goed al goed, denk je dan, de perfecte moord… Maar nee, ook de liefde tussen Sjaak en Linda verwelkt en dan wil Sjaak wel aan Peter R. vertellen hoe het allemaal zo gekomen is. Justitie wil de zaak heropenen.

Nog meer misdaad: vanavond op Nederland 2, Hoge Bomen, over de peetvader van de Wallen en Bas van Hout: Joop de Vries, alias Zwarte Joop. En in Opsporing Verzocht zoekt de politie verder naar de moordenaar van Louis Sxc3xa9vxc3xa8ke. Men heeft een nieuw strijdmiddel gevonden: vanmiddag krijgen 3000 Nijmegenaren een sms’je van de politie met de oproep zich te melden als ze iets gezien hebben. Kan ook zo in Van Speijk. Of zijn er nog Nijmegenaren die het ontgaan is dat er iets met Louis aan de hand is? Of de politie gaat ervan uit dat een sms’je zxc3xb3 bedreigend is dat iemand die zich tot nu toe niet had gemeld vanmiddag huilend met de telefoon in de hand naar het politiebureau rent. In het persbericht staat het er niet bij, maar er zijn nog een paar mensen die gewoon een vaste telefoonaansluiting hebben. Of helemaal geen telefoon. Of een geheim nummer. Kortom, ze zijn nog wel even bezig. De geheimzinnige briefschrijver naar wie de politie zo naarstig op zoek was – Linke Loetje – heeft zich inmiddels gemeld, lees ik in De Gelderlander. Misschien ook een sms’je gekregen?

No Responses to “Dagboek van dinsdag 21 maart”

 1. Snorretje March 21, 2006 at 10:16 am #

  Goeie weblog HJ. Veel info. Jouw scoop komt nog wel, misschien sneller dan je denkt. Nu doe ik niet mee aan de hype wie er nu wel of niet achter de moorden zit, maar een ding is wel duidelijk, dat de penose, geen wettig en overtuigend bewijs nodig heeft om degene(n) die achter al die shit zit spic en span aan te pakken. Er waren er al een boel kwaad maar daar zijn er natuurlijk nog meer bijgekomen. the punisher punished is geen fictie, hoe goed sommige autobiograven het tegendeel proberen te bewijzen. Bij voorbaat Dank zullen we maar zeggen.

 2. Peter R. de Vries March 21, 2006 at 4:12 pm #

  In de nieuwshausse over Willem Holleeder en de bewering van Endstra dat hij ook zijn zwager en ex-vriend Cor van Hout zou hebben doodgeschoten, mis ik een paar belangrijke nuanceringen, die iets over de geloofwaardigheid daarvan kunnen zeggen.

  Endstra beweert dat Holleeder Van Hout heeft laten doodschieten omdat Van Hout van plan was om de gefortuneerde vader van Willems vriendin Maike te ontvoeren.

  Kennelijk is dat zulk spectaculair nieuws dat de meesten verzuimen om even logisch na te denken. Als ze dat wel deden zouden ze zich herinneren dat Cor van Hout en Willem Holleeder al jaren voor de moord op Van Hout in januari 2003 ernstig met elkaar waren gebrouilleerd. Holleeder was overgelopen naar het kamp van Mieremet en Klepper en Van Hout moest vanaf dat moment niets meer van Holleeder hebben. En dat was wederzijds. Dit is een vrij algemeen bekend feit. Hoe logisch en aannemelijk is het dan dat Cor van Hout jaren later in een gesprek (????) met Holleeder gaat onthullen dat hij diens schoonvader voor losgeld gaat ontvoeren??? Ik kende Van Hout goed en ik geloof er zelf helemaal niets van dat Van Hout ooit die kidnap-plannen heeft gehad. Hij verdiende jaarlijks met niet-criminele activiteiten even veel als een handvol televisiepresentatoren bij elkaar en had zoiets echt niet nodig. Die tijd was voorbij. Maar wat ik helemaal voor onmogelijk houd is dat Van Hout dat dan ook nog eens tegen zijn vijand vertelt. Je kunt Van Hout van veel beschuldigen, maar niet dat hij achterlijk was! Het verhaal van Endtra komt op mij dan ook zeer ongeloofwaardig over en kan in die vorm niet waar zijn.

  Peter R. de Vries

 3. Adje March 22, 2006 at 8:53 am #

  peter ik denk dat ik ook op basis van jouw verklaring toch het zelfde kan beweren volgens alle persberichten onthult men toch maar lulrake onzinpraat die zogezegd door holleeder zou gezegd zijn tegen endstra, het is eenmaal een wereldje waar als het er op aan komt dat iedereen het op elkaar gaat willen steken om er uit clean uit te komen terwijl het niet zo is maar men moet wel weten zoals bas van hout het al zei endstra is niet te vergelijken met holleeder en de geliquideerde van hout en nog andere, zij zijn kleuters vergeleken met hem dus de kranten zouden met meer zinvolle informatie afkomen voor de lezers van plaats artikels om te bouwen tot onzin dat dan kan leiden tot grote ergenis van bepaalde personen zoals jij dan peter R.de vries
  ps; mr.De vries ik heb ook van horen zeggen dat van hout naar het schijnt zou zijn een man met een hart voor iedereen iemand die een heel aangename kant zou hebben maar jah ik hoop hier meer over te kunnen weten hoe het toch allemaal zo uit de hand is kunnen lopen de ene maakt de andere af maar jah een les is dat het allemaal puur om de macht gaat

 4. misses March 22, 2006 at 4:17 pm #

  Nice log…
  Erg informatief en vooral leuk om te lezen voor de misdaadgekken onder ons !
  ga zo door
  x

 5. Snorretje April 3, 2006 at 9:37 pm #

  ”Het gaat er niet om wat er allemaal waar is of niet waar is. Onschuldig ben je niet alleen als de rechter dat uitspreekt maar nog meer telt of je je daadwerkelijk nergens schuldig aan hebt gemaakt. En dat laatste is natuurlijk een wassen neus.”

 6. jep April 13, 2006 at 7:54 am #

  willem die is zo vrij als een vogel in vught.. mag alles doet alles… denk maar niet dat hij het erg vind ofzo

 7. fam langerak April 13, 2006 at 11:57 am #

  het is gewoon een lul die mr holleerder

 8. Mokum May 13, 2006 at 7:13 am #

  Hallooo Mr de vries ,
  Volgens mij ging het holleeder om de poen en macht .zeker zou hij niet tegen endstra verklaren dat hij van hout’s hallen wou afpikken door hem uit de weg te ruimen dus het kidnap verhaal was dan wel een smoesje . de liquidatie zeker niet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: