Dagboek van woensdag 1 maart

1 Mar

Martin K. belde nxc3xb3g een keer, uit de gevangenis in Vught. Tijdens het gesprek van vanmorgen had hij het over een kunstenaar die tegelijk met hem in de gevangenis in Lelystad had gezeten, in 2003, maar hij kon niet op de naam komen. Het was hem nu te binnen geschoten: Paul Blanca. Hij badmintonde vaak met een goede vriend van Martin. Met Blanca heb ik vorig jaar geregeld contact gehad, voor het boek over Rob Scholte. “Waar hij toen voor vastzat, weet ik niet,” zegt Martin.

Over bajesgenoten gesproken: ook Ernest Louwes, van de Deventer moordzaak, zat toen in Lelystad. En, heeft-ie het gedaan? Martin: “Het was in elk geval geen doorsnee-boefie, hij ging met niemand om. Een beetje een grijze muis, hij zat altijd in zijn hokkie, daar was geen contact mee te krijgen.” Later vandaag (of morgen) zet ik een reportagetje over deze affaire, met Maurice de Hond en Peter de Vries, online.

Martin K. belde, uit de gevangenis in Vught. We kwamen te spreken over vrienden van vroeger en toen hadden we ‘t zomaar over Dino S., de man die nu zo vaak genoemd wordt in de Holleeder-zaak. “Die was erbij, toen ik Peter Giesbers met die barkruk heb geslagen,” zegt Martin, “dat weet je toch? Heb ik je toch verteld?” Vast wel, maar ik onthoud ook niet alles. Dat was de eerste doodslag – in Hoorn- waarvoor Martin is veroordeeld. Hij kreeg vijf jaar, Dino S. en een paar anderen vier jaar. Kent hij die mooie zus van Dino ook? “Paar keer gezien op de Nieuwmarkt, verder niet.” Dino S. wordt nog steeds in tal van kranten en media omschreven als een Joegoslaaf, ik heb al eens betoogd dat hij een Surinamer is, maar helaas lezen (nog) niet alle journalisten mijn dagboek. Martin: “Als je hem ziet, zou je niet zeggen dat hij Surinamer is, hij heeft een lichte huidskleur.” Dat weten we dan ook weer.

Vervolgens kwamen wij te spreken over andere vrienden en over de club Satyricon in de Roompotstraat, destijds eigendom van Cor van Hout. De toenmalige bedrijfsleider komt voor in mijn boek ‘Bom in de Laurierstraat’: hij had een galerie tegenover het atelier van Rob Scholte. Martin: “Ik heb je toch ook verteld dat NN daar ook altijd kwam, in dat Satyricon?” NN staat voor een zeer Bekende Nederlander. Het zal wel. Ik was het alweer vergeten, het kan mij niet veel schelen wat die heren in hun vrije tijd uitspoken. Martin: “Hij was er altijd met een groep vrienden. Ik weet ook precies met wie hij het altijd deed.” Hij noemt een paar namen, “maar die meisjes willen daar niet over praten.” Lijkt mij ook heel verstandig. Vreemd genoeg komt diezelfde naam de laatste tijd ook geregeld bij mij langs in de Endstra-zaak, maar voorzover ik nu weet heeft het xc3xa9xc3xa9n niks met het ander te maken.

Een mooi ‘Columbo-moment’ gisteravond bij Peter de Vries. Had sf-schrijver Paul Harland zelfmoord gepleegd of was hij vermoord door zijn partner Tarik? Harland werd aangetroffen met een plastic zak om zijn hoofd, die met een touw was vastgeknoopt. Harland was volgens Peter linkshandig en als je dan zelf een platte knoop legt, is dat anders dan bij een rechtshandig iemand. In een aflevering van Columbo gaat het om de schoenen van iemand die – ik meen mij te herinneren in een sportzaal – ook ogenschijnlijk zelfmoord had gepleegd. De argwaan van onze speurneus werd gewekt na bestudering van de knoop in de schoenveters: als je zelf je veters dichtknoopt, leg je een andere knoop dan wanneer iemand anders dat voor je doet (tenzij je achter die persoon gaat staan). Ik denk er bijna dagelijks aan, bij het veter strikken. Uiteraard geldt het niet als bewijs. Ik weet ook niet of zo’n knoop die je van de voorkant legt hetzelfde is als een linkshandige. Daar moet nog veel onderzoek naar worden gedaan!

Wel veel misdaad, op de dinsdagavond. Peter R., Hoge Bomen over Aage M. en ‘Undercover’ met Albert Stegeman. Bij Aage M. kwam ik heel wat namen tegen van oude bekenden, althans: achternamen. Zou ‘t nog familie zijn van Tinus, denk je dan, en hoe lang is-tie nou dood? Toen overleefde een beetje crimineel het nog als hij naar Thailand verhuisde…

Ik denk dat advocaat Bram Moszkowicz niet echt blij is met het tijdstip van de uitspraak in de zaak Van Persie: even media-stilte was hem wellicht liever geweest, maar het leven gaat door. Ik heb het altijd bizar gevonden dat hij destijds met de verkrachtingsaffaire rond Patrick Kluivert precies aan de andere kant stond: toen nam hij het op voor het slachtoffer, bij Van Persie voor de dader, pardon, de verdachte. In beide gevallen kwam er een hele lading modder over de tegenpartij: destijds werd Kluivert zwartgemaakt, bij Van Persie werd Sandra K. afgeschilderd als een mega-snol. Van Persie wil nu ook nog schadevergoeding, lees ik. Kunnen wij als Nederlands publiek geen schadeclaim indienen tegen dit soort voetballers-in-het-algemeen en tegen voetbalgroupies die wel met hun idool naar zijn huis of hotelkamer gaan maar geen trek hebben in de vriendjes van de ster?

No Responses to “Dagboek van woensdag 1 maart”

 1. truus March 1, 2006 at 8:23 pm #

  Tja, lezenswaard, dat wel.
  Wie leest er nou niet graag meer over gespuis….
  Kan er echter geen zinnig commentaar op geven, dus alleen maar een groetje voor jou. 😛

 2. Woman2 March 3, 2006 at 12:22 am #

  Ik kijk uit naar je verhaal richting Ernst Louwes, Maurice de Hond en Peter R de Vries… Heb de laatste week een intensief email contact met laatstgenoemde gehad en hij is absoluut overtuigd van de schuld van Louwes… Vooral het DNA en het 16 seconden durende telefoontje doen Louwes de das om, aldus Peter. Hij heeft mij echter niet kunnen overtuigen, Louwes’ wanhopig en boos verzet in de rechtszaal indertijd zeiden mij genoeg… 😀 Misschien zouden ze eens meer moeten rondkijken in familie-kring??? 😮

 3. Woman2 March 5, 2006 at 2:09 am #

  xc3″f richting de huishoudster en familie? Kan me namelijk niet voorstellen dat een cijferfrikje als Ernst Louwes wist van de ‘pan met kostbaarheden’ op zolder?? Iets waar een werkster eventueel wxc3xa8l tegen aan loopt… 😕

 4. ? March 28, 2007 at 4:59 pm #

  .” Dino S. wordt nog steeds in tal van kranten en media omschreven als een Joegoslaaf, ik heb al eens betoogd dat hij een Surinamer is, maar helaas lezen (nog) niet alle journalisten mijn dagboek.

  Ja dat klopt, dino is geen joegoslaaf. Hij heeft een nederlandse moeder en een surinaamse vader, dus hij is surinaams/nederlands. Vergeet ook niet dat hij volgens sommige vertrouwelingen de baas van alle bazen is, want de meest gevreesde maffialeiders beven en sidderen voor die vent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: