Wie is hier de psychopaat?

27 Feb

Marc Dutroux werd tijdens het proces in Arlon ‘de perfecte psychopaat’ genoemd. Van de zware criminelen is xc3xa9xc3xa9n op de vijf psychopaat. Maar lang niet alle psychopaten vertonen crimineel gedrag: 1 op de 1000 Nederlanders valt in de categorie psychopaat. Dat betekent dus dat haast iedereen er wel xc3xa9xc3xa9n of meer kent. Het gaat hoofdzakelijk om mannen. Hoewel ze misschien geen delicten plegen, laten ze wel een spoor van verwoesting achter in hun privxc3xa9leven en op de werkplek. Vaak worden ze niet als zodanig ontmaskerd, omdat veel mensen of bang voor hen zijn of omdat het zulke charmante personen zijn. Een algemene overeenkomst tussen psychopaten is dat ze grote problemen hebben met hun gevoelens ten opzichte van andere mensen en met relaties. De Canadese psycholoog dr. Robert Hare ontwikkelde de psychopathology checklist-revised, aan de hand waarvan men vast kan stellen of iemand psychopaat is. De checklist is een uitvoerige handleiding waarin ruim honderd ‘aandachtspunten’ aan de orde komen. Verschillende deskundigen buigen zich over xc3xa9xc3xa9n individu en proberen een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te geven van de persoon, waarbij ze vooral gebruikmaken van informatie die niet van de persoon zelf afkomstig is.

Niet-deskundigen kunnen niet veel met de checklist, en zeker niet de diagnose ‘psychopaat’ stellen, maar er is wel een populaire vragenlijst te maken die gebaseerd is op de punten die in de checklist aan de orde komen. Nxc3xadet wetenschappelijk, wxc3xa9l herkenbaar. En wie meer dan driekwart van de vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, mag zich enige zorgen maken.

LEES MEER

No Responses to “Wie is hier de psychopaat?”

 1. Nas* February 28, 2006 at 4:55 am #

  Quote: Toen Kubrick eens werd gevraagd hoe zo’n aardige Joodse jongen uit de Bronx zo’n donkere kijk op de mensheid kan hebben, zei hij: “Door observatie, kijken naar de mensen om me heen en naar wat er in de wereld gebeurt.”

  Is Anthony Burgess niet degene die de figuur Alex oorspronkelijk heeft neergezet zoals jij hem beschrijft? Geweldige schrijver, goed boek, en de film doet er zeker niet tekort aan, maar volgens mij ligt de eer toch meer bij Burgess en zijn observatie van mensen voor desbetreffend karakter dan bij Kubrick..

 2. Xabosha March 1, 2006 at 1:51 pm #

  Tyfus….

  Ik kom aardig in de buurt van een psychopaat….
  Goed adresje iemand, voor therapie?

 3. mr.J.Splinter June 18, 2006 at 7:20 pm #

  Meneer de misdaad journalist! Volgens mij moet jij maar een ander beroep kiezen! Wat een oppervlakkig en onzinnig relaas over psychopatie. Ik zou je adviseren er een handboek over geesteziekten,met name mbt. dit verschijnsel, erop na te slaan. Als jij zo onzorgvuldig te werk gaat aangaande dit onderwerp, hoe staat het dan met de rest van je verslaggeving?

  Meneer de Mr.: de basis van dit artikel is een zeer uitvoerig interview met Nederlands grootste deskundige op het gebied van psychopatie, prof. dr. Corinne de Ruiter en met prof. dr. Van Marle. Uiteraard heb ik voor de vragenlijst de officixc3xable standaardlijst gebruikt. Zoals u ongetwijfeld weet is die nogal gedetailleerd, ik heb die enigszins vertaald om hem wat toegankelijker te maken voor een groot publiek. Dat mag u gerust oppervlakkig vinden, als er onzorgvuldigheden in voorkomen verneem ik die graag concreet.

 4. J.Splinter June 20, 2006 at 7:17 pm #

  Meneer de misdaad journalist! Ik ga je hier niet compleet corrigeren, daar heb ik de tijd niet voor. Maar neem nu het geval Edward Gein bijvoorbeeld:het waren zijn vader en zijn broer die kort na elkaar overleden en pas later zijn moeder. Door de geloofsovertuiging van de moeder, en de geisoleerde ligging van de boerderij waar zij woonden, was er van een normale seksueel sociale ontwikkeling bij edward geen of nauwelijks sprake. Na de dood van zijn moeder probeerde hij zich seksueel te ontwikkelen. Daar bij hem de sociale vaardigheid, om dit op een normale manier te doen, ontbrak heeft hij zich tweemaal schuldig gemaakt aan het wegnemen van zojuist overleden en reeds begraven vrouwen, waarvan hij op de hoogte was via de lokale overleidensberichten. Het was zijn gestoorde manier om zich zodoende seksueel te ontwikkelen. Hij is echter gearresteerd wegens het dood schieten van een persoon in het nabij gelegen dorpje en was dus zeer zeker geen serie moordenaar, daar zij wat meer slachtoffers voor nodig maar dit terzijde. Edward Gein was zeer zeker gestoord maar beslist geen psychopaat. Meneer de misdaad journalist, dat je uitvoerig met van Marle en de Ruiter hebt gesproken lijkt me vrij onwaarschijnlijk gezien je opmerkingen. Misschien moet je over het onderwerp psychopathie de Amerikaanse literatuur er eens op na slaan, daar lopen er tenslotte meer rond dan in Nederland.
  Op de rest van je betoog ga ik geeneens in, omdat het te onzinnig is voor woorden. Ik wil je alleen dit zeggen: doe je onderzoek zorgvuldig en versla het dan ook zorgvuldig!

  Gegroet amice!

  Beste mr. Splinter,

  zorgvuldig lezen blijkt ook al erg moeilijk. Ik schrijf nergens dat Edward Gein een psychopaat is, alleen dat er films over seriemoordenaars op zijn leven zijn gebaseerd. In de ‘literatuur’ worden er overigens vrij algemeen negen moorden aan Gein toegeschreven, waarmee hij ruimschoots voldoet aan het criterium van seriemoordenaar. Waar u uw afwijkende wijsheid vandaan haalt, is mij niet duidelijk, maar ik begrijp dat u geen tijd heeft daar dieper op in te gaan.

 5. Jo-Ann July 19, 2006 at 4:02 pm #

  Aangezien J. Splinter het allemaal zo goed weet:
  overleidensberichten schrijf je met een ij: overlijdensberichten, –> MR J. Splinter??? 😦

 6. Piet Hein January 22, 2009 at 3:11 am #

  Marc Dutroux werd beschermd , kunnen jullie geloven dat de psyghopaten in onze maatschappij al van kleins af worden opgemerkt , zowel de mannen en de vrouwen en later worden beschermd, ze zijn Geweten loos – Angstloos – en Gevoeloos – het zijn ook patologische leugenaar – mag ik zeggen dat ik kennis heb dat zij worden gebruikt en misbruikt door bepaalde- ik heb daar persoonlijke ervaring mee en meer dan kennis over , ik heb twee ( vrouwelijke ) psygopatisceh partners gehad – waarvan de laatste zeer extreem gevaarlijke , ze eten hun eigen uitwerpselen en wensen dat ook van anderen , en meer dan dat – ze zijn medogenloos en kicken erop om u kapot te maken ( genot beleven om hun partner de dood on te drijven en meer dan dat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: