Dagboek van zaterdag 25 februari

25 Feb

Onze voortvluchtige Belgische vriend Jelloul Selini – ‘Bonnie & Clyde’ – heeft contact opgenomen met mijn Belgische misdaadcollega Josxc3xa9 Masschelin. Hij wil zijn verhaal vertellen voor 10.000 euro. In Belgixc3xab is het de pers verboden criminelen te betalen voor medewerking aan een artikel, dus dat gaat sowieso niet door, maar zelfs al zou je hem willen spreken: hoe moet je dat doen, met iemand die door de hele Belgische politiemacht wordt opgejaagd? De agenten hebben opdracht meteen te schieten. Als journalist loop je een enorm risico. Ten eerste dat Selini er alleen op uit is je te beroven, ten tweede dat de politie op een of andere manier lucht krijgt van de ontmoeting en tijdens het gesprek ingrijpt. Ik ben bang dat de Belgische politie niet veel consideratie heeft met een verslaggever die het nodig vindt deze meneer Selini te spreken. Zie verder dagboek van 18 februari en onder ‘achtergronden‘ de schietpartij in Terneuzen.

Bij al het gedoe rond de Holleeder-affaire zou je haast vergeten dat er al bijna een jaar lang een man vastzit wegens vermeende afpersing, terwijl menig insider ervan overtuigd is dat de man onschuldig is. Ik heb het over de Israxc3xablische Itzhak M., die zichzelf beveiligingsexpert noemt. Ik weet ook niet altijd wie ik moet geloven, maar mensen die ik qua betrouwbaarheid hoog inschat vertellen mij dat Itzhak het slachtoffer is geworden van ‘de lulverhalen’ van Dennis P. In elke bedrijfstak heb je dat soort figuren rondlopen: ze kunnen zelf niks, maar omdat ze om de verkeerde reden op een bepaalde positie terecht zijn gekomen richten ze heel veel schade aan. “Dennis is de schoonzoon van de Molenaar-familie, van AZ. Hij mocht wat met miljoentjes spelen, maar hij maakte overal een zooitje van. Hij weet helemaal niet waar-ie het over heeft en is volkomen onnodig allerlei verklaringen gaan afleggen en mensen gaan beschuldigen.” Aldus mijn bron, die me ook in contact wilde brengen met Itzhak M., om het verhaal eens van die kant te horen. Dat kwam er niet van. Misschien vonden ze het toch niet verstandig tijdens een lopende zaak de media in te schakelen. Dennis P. werkte intussen wel mee aan een undercover-actie van het televisieprogramma Bureau Misdaad, van John van den Heuvel. Daarin probeerde hij uitlatingen te ontlokken. De Vlieger zou Dennis hebben geprobeerd over te halen de verklaringen over Itzhak M. in te trekken.

Met alle respect voor John van den Heuvel en Bureau Misdaad: ik vond het niet erg overtuigend. Of Itzhak echt onschuldig is en of Eric de Vlieger helemaal voor geen enkel sikkepitje onder geen enkele druk staat, dat weet ik ook niet. Mijn conclusie is wel dat Dennis P. een merkwaardige rol speelt in deze affaire. Hij zat zelf ook enkele dagen vast, maar toen hij aangaf te willen meewerken met de politie en allerlei verklaringen ging afleggen, kwam hij vrij. De Telegraaf sprak met ‘de doodsbange projectontwikkelaar’ die zei dat hij in een hel was terechtgekomen. Het doet me denken aan een grap van Wim Kan over de paus en condoomgebruik: als je de sport niet beoefent, moet je je niet met de spelregels bemoeien. Mijn bron: “Die Dennis had gewoon leuke dingen moeten gaan doen met het geld van zijn schoonfamilie. Reisjes maken, bootje kopen. In de vastgoedwereld had hij niks te zoeken, daar heeft hij alleen maar schade aangericht. Van justitie had hij niets te vrezen, er is niks tegen hem, ze hebben hem alleen een beetje bang gemaakt en toen is hij gaan praten. Als hij zijn mond had gehouden had hij nu heel wat minder problemen gehad.”

Daar schijnt een spreekwoord over te zijn. Iets met goud.

No Responses to “Dagboek van zaterdag 25 februari”

  1. Deep Throat February 26, 2006 at 7:03 am #

    Het blijft anders wel verdacht dat De Vlieger wil dat Dennis P zijn verklaringen inzake Itzhak M. intrekt, of niet soms?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: