Dagboek van donderdag 23 februari

23 Feb

De moord op Caroline van Toledo (35) uit Oostvoorne, in september 2005, is in het nieuws doordat dichtbij de plek waar zij is gevonden deze week ook het lichaam van een andere vrouw is aangetroffen (zie verderop vandaag. Anders dan het zich eerst liet aanzien lijkt die andere vrouw door zelfmoord te zijn omgekomen. Zie ook de reacties). Een van de aanknopingspunten in de zaak-Toledo is dat de vermoedelijke dader na de moord is opgenomen met de bewakingscamera van een pinautomaat. Speurneuzen hebben ontdekt dat het onderste woord op de mouw van de fleecetrui het woord oktober is, ervan uitgaande dat de trui binnenstebuiten werd gedragen. Of is het toch Rebotko?

Het is de titel van een nummer van Depeche Mode en het is een term uit de muziekwereld. Of dit echt een spoor is, is nogal de vraag, hoewel hier op internet druk over wordt gefantaseerd. Dat gebeurt vaker bij onopgeloste misdrijven, waar geen duidelijk motief is. Er meldde zich ook al een helderziende die de politie het adres gaf van de mogelijke moordenaar: een drugsverslaafde man uit Brielle.

Zoals collega Henk Strootman gisteren hier al meldde heeft de dood van de vrouw die dinsdagavond in Oostvoorne vermoord in haar eigen auto werd aangetroffen niets te maken met de moord op Caroline van Toledo. De auto’s van beide slachtoffers werden in dezelfde omgeving, op enkele kilometers afstand van elkaar, aangetroffen. Toeval bestaat. In september werd de alleenwonende Caroline waarschijnlijk het slachtoffer van criminelen die een overval wilden plegen. Het slachtoffer van deze week is restauranthoudster Sabine Wittmer (42). Haar echtgenoot Wil de J. (43) is al met twee andere verdachten door de politie gearresteerd. Het echtpaar was eigenaar van restaurant De Kogeloven. De J. zou zijn vrouw regelmatig hebben mishandeld en ze was van plan bij hem weg te gaan. Het lijkt erop dat het een enigszins voorbereide actie was: zo deed De J. om zes uur gisteravond aangifte van vermissing en vertelde hij de politie dat Sabine boodschappen was gaan doen en daarna naar het restaurant zou gaan, maar dat ze daar niet was aangekomen. Om half tien wordt ze dood aangetroffen in de laadruimte van haar eigen auto, op een afgelegen parkeerplaats. Om half elf gaat het inbraakalarm af in de woning van het echtpaar, aan de Polderweg. Als de politie daar aankomt, treffen ze er Wil de J. en twee andere mannen. Of het afgaan van het inbraakalarm onderdeel was van een uitgekiend plan – waarbij dan wel iets misging – is nog de vraag.

Afgelopen week doken er al berichten op over de familie Vaatstra die werd bestookt met krantenberichten over de moord op Marianne en andere lugubure misdrijven. De kans dat ze afkomstig waren van de dader leek direct al klein. Nu beweert Gerrit Visser(59) uit het Drentse Anloo dat hij erachter zit. Of dat waar is of niet, die Gerrit is een vreemde snuiter. Een paar jaar geleden reed hij urenlang met zijn dode moeder Coba Visser (94) naast zich op de passagiersstoel in de auto rond. Hij werd gearresteerd en psychiatrisch behandeld, maar liep al spoedig weer vrij rond.

In Aktueel deze week de reportage over het nog altijd in Belgixc3xab voortvluchtige stel Jelloul Selini en de Nederlandse Lisette Bus. Vanwege hun rooftocht met overvallen op winkels en automobilisten aldaar omgedoopt tot ‘Bonnie & Clyde’. Vorige week vond ik Fanny, een vorige vriendin van Jelloul. Ze reageerde op mijn dagboek, maar het was nog een hele toer om haar te vinden. Ze had een e-mailadres meegestuurd, waaruit ik een achternaam kon afleiden en ze schreef dat ze in een tijdschriftenwinkel werkte. Met die aanknopingspunten ging ik op weg. In de buurt waar ik dacht dat ze zou wonen en werken (Sint Amandsberg, bij Gent) zijn zes van die winkels, die ik xc3xa9xc3xa9n voor xc3xa9xc3xa9n ben afgegaan. Niemand had van Fanny gehoord. In het telefoonboek kwam de achternaam hier niet voor, wel in Gent. Ik selecteerde drie adressen min of meer in de buurt van Amandsberg. Het eerste was een flatje met voornamelijk bejaarden, waar niemand ooit van deze achternaam, noch van Fanny had gehoord. Achteraf bleek Jelloul overigens wxc3xa9l in deze straat te hebben gewoond. Op het tweede adres was niemand thuis, maar in zo’n geval zijn er buren die meer weten. “Fanny? Die is aan het werk, hxc3xa8?” Ik krijg de locatie van de tijdschriftenwinkel door en daar blijkt Fanny inderdaad aanwezig. Ze schrikt wel enorm als ik zeg dat ik haar graag even wil spreken, maar ze wil best iets vertellen.

Het is op dat moment elf uur ‘s morgens, ze is om twee uur vrij. Als alles meezit, kan ik nog net even heen en weer naar het 90 kilometer zuidelijker gelegen Ieper, waar de ouders van Johnny Vandromme waarschijnlijk wonen. Deze Johnny was het dodelijke slachtoffer van Jelloul Selini, bij een schietpartij in Terneuzen, in 1994. De naam Vandromme komt in Ieper heel veel voor, maar via een collega en een sportjournalist werd duidelijk dat er een grote kans was dat de ouders van de oud-wielrenner in een wijk met witte huizen, even buiten Ieper, zouden moeten wonen. Ik was daar de vorige avond om een uur of tien nog even langsgereden, maar toen was het een spookstad. In Belgixc3xab zijn woningen ‘s avonds hermetisch afgesloten met rolluiken, er dringt zelfs geen licht door naar buiten. Het leek me toen niet verstandig nog aan te bellen. Maar de volgende morgen was het bij het tweede adres raak en werd ik gastvrij ontvangen door de ouders van Johnny. Een treurige geschiedenis. Om twee uur ben ik net op tijd terug voor de afspraak met Fanny. Het had allemaal zoveel gemakkelijker gekund: ik had haar ook wel een e-mail teruggestuurd, maar nadat ze mij haar reactie het gestuurd was er iets misgegaan met de computer, of met de server. Tja.

Uiteraard kan ik de reportage hier nu nog niet online zetten, wel komt in de loop van de dag het proces-verbaal van de schietpartij in Terneuzen, waarbij de paranoxc3xafde Selini Johnny Vandromme doodschoot, een Terneuzenaar invalide raakte en twee anderen lichter gewond raakten. Het is een zeer gedetailleerd verslag van wat er daar toen precies is gebeurd. Zelf vind ik dat altijd erg interessant om te lezen, ondanks de wat droge politietaal. Door de details krijg je toch een levendig beeld van een strijd op leven en dood.

No Responses to “Dagboek van donderdag 23 februari”

 1. Henk Strootman February 23, 2006 at 6:09 pm #

  RTV Rijnmond meldt:
  De dode vrouw die dinsdagavond gevonden is in Oostvoorne heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie bekend gemaakt . Eerder meldde De Telegraaf dat de echtgenoot hoofdverdachte was in de zaak. Hij was inderdaad opgepakt, maar voor een totaal andere zaak.

  De echtgenoot was woensdagochtend samen met twee andere mannen opgepakt voor een gijzeling die zou hebben plaatsgehad in een woning aan de Polderweg. Uit onderzoek is echter gebleken dat er geen sprake was van een gijzeling. De mannen zijn dezelfde dag nog vrijgelaten. Volgens de politie staat de vermeende gijzeling helemaal los van de zaak van de dode vrouw.

  Het lichaam van de vrouw werd gevonden in een auto op een parkeerplaats aan de Krabbeweg in Oostvoorne. Haar lichaam vertoonde uiterlijke kenmerken van geweld. De politie ging eerder uit van een misdrijf en zette een team van vijftien rechercheurs op de zaak.

 2. Xabosha February 23, 2006 at 6:09 pm #

  Er is net bekend gemaakt dat de vrouw door zelfmoord om het leven is gekomen.

  http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2006/02/dode_vrouw_in_auto_pleegde_zel.html

 3. dikke shit April 18, 2006 at 9:49 am #

  ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ฆ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ 8) 8)

 4. Gxc3xb6khan January 9, 2011 at 5:35 pm #

  En nu werkt Lisette Bus in een krantenwinkel in Phenixstraat als verkoopster

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: