Dagboek van woensdag 22 februari

22 Feb

In onze misdaadren is de vogelgriep uitgebroken: iedereen is als een kip zonder kop aan het zoeken naar de Moszkowicz-tapes: een compromitterende videoband waarop hij te zien zou zijn met de zus van Dino S. Ik word van alle kanten gebeld en iemand schijnt een ‘heet spoor’ te hebben, maar ik houd het voorlopig op: eerst zien, dan geloven.

Ze moeten de familie Moszkowicz tegenwoordig wel hebben… Vorige week stond er in de Volkskrant (dus dan moet het wel waar zijn…) een opmerkelijk berichtje over een ex-vrouw van het zwarte schaap van de familie, Baruch Moszkowicz. De technische recherche had onderzoek gedaan in de woningen van twee slachtoffers, in de Isabellastraat in Pey-Echt en de Heuvel in Maasniel, gemeente Roermond. Volgens buurtbewoners gaat het om twee vrouwen, zussen van elkaar, die woensdagavond bezoek kregen van drie mannen. Eerst gingen die naar Echt, en vervolgens naar Roermond. De vrouw in Echt is volgens de buren een ex-vrouw van voormalig advocaat Baruch Moszkowicz. Zij zou woensdagavond door enkele mannen in haar woning met honkbalknuppels zijn bewerkt. Haar 16-jarige dochter heeft haar vervolgens naar het ziekenhuis in Roermond gebracht. De vrouw zou hevig hebben gebloed. De zus van de vrouw kreeg een half uur later ongewenst bezoek. De mannen zouden volgens buren in de woning van de vrouw in Echt op zoek zijn naar iemand. Die zou daar niet aanwezig zijn geweest, waarop de mannen naar Roermond vertrokken. Aldus het bericht in de Volkskrant. ‘Op zoek naar iemand…’ Misschien waren ze wel op zoek naar ‘iets’…

Ook actueel: in Oostvoorne zou een lijk gevonden zijn in een auto, op een wat afgelegen plek. Verband met de moord op Caroline van Toledo? Voorzover ik nu kan zien is het een afstand van amper twee kilometer van de plek waar de auto van Caroline uitgebrand is aangetroffen.

De politie is een nieuw onderzoek naar een van de meest intrigerende onopgeloste misdrijven: de moord op Antonio Brizzi (39), op 26 april 1994. Het scenario kan zo dienen voor zo’n Britse detectiveserie. Automobilist raakt ‘s avonds in een afgelegen gebied met zijn auto in een slip, zit vast in de modder. Hij loopt naar het dichtstbijzijnde huis, in dit geval het landgoed Dennehoef in Moergestel. Eigenaar is de steenrijke Antonio Brizzi. Vroeger stond hij bekend als een keiharde crimineel, de laatste jaren deed hij het rustig aan en woonde hij samen met vriendin Simone en een dochtertje op het landgoed. Brizzi is behulpzaam. Hij haalt zijn tractor en en sleept de auto uit de modder. De man wil hem graag bedanken, maar heeft op dat moment niets bij zich. Brizzi nodigt hem uit om even binnen te komen. Daar zijn Simone en haar dochtertje ook. De mannen praten wat. Om kwart over tien zegt Brizzi dat hij naar het sportjournaal wil kijken. De reiziger vertrekt, tegelijk met Simone, die met haar dochtertje naar de dokter moet. Simone ziet de Fiat van de bezoeker nog enige tijd achter zich, dan verliest ze hem uit het oog. Als ze om kwart voor elf thuiskomt, treft ze Antonio dodelijk gewond aan op de drempel van de keuken. Hij is neergeschoten. In de keuken ligt een opvallende bril: van de man met autopech. Het lijkt erop dat hij inderdaad even was weggereden, maar zich bedacht had en was teruggekeerd.
Volgens Simone kende Antonio de man niet. Wat kan er gebeurd zijn? Het meest logische dat ik kan bedenken: de man was wel degelijk bewust op zoek naar Brizzi, om hem te liquideren. De smoes met de auto was alleen bedoeld om binnen te komen. Kennelijk had hij er niet op gerekend dat er een vrouw en kind in huis zouden zijn, maar zag hij zijn kans schoon toen deze onverwacht vertrokken.

Toch is dit een rammelend scenario. Een huurmoordenaar in een Fiat, die zijn gezicht laat zien en zijn bril op tafel achterlaat? Of kenden Antonio en de bezoeker elkaar wxc3xa9l, maar voerden ze een toneelstukje op voor Simone?

No Responses to “Dagboek van woensdag 22 februari”

 1. Hmmm February 22, 2006 at 5:01 pm #

  Ga je hier ook nog eens terug komen op je Sidney Brandeis verhaal? Want daar heb ik wel mijn twijfels bij. Vooral of je wel zo onafhankelijk bent als je zegt.
  Ik denk namelijk dat degene die jou nu helpen je een heel diep zwart gat in gaan trekken als ze zelf in het nauw staan.

 2. Henk Strootman February 22, 2006 at 7:58 pm #

  De moord op een vrouw in Oostvoorne lijkt – alle overeenkomsten ten spijt – vooralsnog niets met de nog immer onopgeloste zaak Caroline van Toledo te maken te hebben. Het slachtoffer dat vandaag in de laadruimte van een bestelwagentje werd gevonden was de echtgenote van de uitbater van een plaatselijk watersportcafxc3xa9. Naar verluidt is deze man inmiddels samen met enkele andere verdachten aangehouden. De Telegraaf komt morgen met een achtergrondverhaal.

 3. E April 14, 2006 at 4:34 pm #

  Word er nog steeds aan deze zaak gewerkt?

 4. ingo brizzi September 5, 2007 at 1:40 pm #

  rust zacht oom mis je man echt

  R.I.P

 5. Reuvers July 27, 2009 at 1:39 am #

  het was m’n beste maatje. uit het oog niet uit het hart jonge .jouw woorden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: